20 millió forintnyi bort egyetlen hétvégére?

Vágólapra másolva!
Biztosan van az a krőzus, aki ennél többet is elver, ha lumpolni támad kedve, az átlag halandó azonban több mint 10 évet dolgozik ennyi pénzért. A ma, pénteken induló háromnapos VinCE Budapest Wine Show-n becslések szerint két teremben összesen éppen ekkora értékben töltenek szét borokat.
Vágólapra másolva!

Nem sznobéria a pohár pörgetése

Mielőtt valaki egy hedonista szeánszot vízionálna, meg kell jegyezni, hogy ezen a rendezvényen a vendégek nem isznak, hanem kóstolnak, minden csepp ismeretszerzést szolgál, szervezők és vendégek egyaránt a tudomány oltárán áldozzák fel a sokszor arany árában mért borokat.

Mindenki előtt ott a köpőcsésze, és használják is, hiszen az a cél, hogy a nüansznyi különbségeket is észleljék, ami pedig nem megy akkor, ha 20 deci már lecsúszott...

Pörgetik a poharat, ami nem sznob fogás, hanem valóban van értelme, a pohár mozgatásával ugyanis több levegővel keveredik a sokszor évek óta palackba zárt bor, így könnyebben kinyílik, könnyebben mutatja meg szépségeit.

Forrás: VinCE Budapest

1,35 milliót csak pár perc elkortyolni

Három napon át két teremben összesen 20 előadás lesz, a nagyteremben 200, a kisteremben 100 fő fér el, és mivel gyakoriak a telt házas programok, a 200 fős teremre 20 palackkal kell készülni, a kisebbre 10 palackkal boronként. Egy előadás borsora 6–8 borból áll, de van olyan program, mint a francia Châteauneuf-de-Pape borvidéket bemutató kóstoló, ahol 14 borból áll majd a kóstolósor. A már telt házas Roederer mesterkurzuson 7 francia pezsgőt kóstolhatnak a vendégek, ebből a Cristal,

a pezsgőház csúcspezsgője 67 500 Ft jelenleg,

tehát csak abban a negyedórában 1 350 000 Ft-ot töltögetnek a poharakba. A Roederer legutóbb a botrányos rapper sztorival vált ismertté, miszerint az afro-amerikai származású Jay-Z annyira kedvelte a cári megrendelésre készült luxusbuborékot, a Cristalt, hogy klipjeiben is előszeretettel locsolta a torkát vele, az arisztokratikus champagne-ház azonban nem kért az effajta reklámból, és ezt a nézetüket a nyilvánossággal is megosztották. Jay-Z olyannyira megsértődött, hogy soha többé nem emel Cristalt a szájához, vett magának egy saját champagne-házat... Nos, abban biztosak lehetünk, hogy a Roederer-mesterkurzus után üresek maradnak a köpőcsészék, de így lesz ez valószínűleg a vasárnap reggeli Taittinger-mesterkurzuson is, ahol a másik ikonikus pezsgőház kóstoltatja hasonlóan tetemes árú kifinomult buborékjait.

Hogyan cselezzük ki a „satókat"?

Bordeaux-ban 3000 birtok, azaz château van, ebből az 56 legmagasabb kategóriába sorolt château, azaz kastély a piramis csúcsa szinte elérhetetlen árakkal. Van azonban egy trükk: ezen csúcsbirtokok úgynevezett second vin-t, azaz másodbort is készítenek, amely alig marad el a 100-szor drágább első bornál. Vagy még jobb ötlet: keressük a legkevésbé magasra értékelt chateau-k borait a jobb évjáratokból. Hogy melyik az üdvözítő út, azt a leghíresebb brit fine wine borkereskedés, a Berry Bros & Rudd munkatársa, Demetri Walters Master of Wine mutatja meg, természetesen nagyszerű borokon keresztül. És hogy mennyibe kerülnek a borok? Ez egy kistermes, azaz 100 fős előadás lesz, így „csak" 10 palackokat kell vásárolni, 6-félét, persze a Franciaországból való ideszállítást sincs ingyen, nos a számlán bizony ott is több mint 5000 euró áll.

Ötmilliós forradalmi emlék

A rekorder előadás alighanem az 1956-os Tokaji aszút is bemutató kóstoló lesz, ahol a félliteres 1956-os aszúkból 12 palackkal készülnek, márpedig ennek darabja, több mint 400 000 Ft, ezért csak ez a tétel közel 5 millió forint, és még mellette 5 másik bort is kóstolhatnak a szerencsések.
Az ár természetesen csak egy tényező, más boroknál azért érdemes kifizetni a VinCE-belépőt, mert máshol lehetetlen hozzájutni a borhoz, ilyen például a roppant nehezen idekoordinált Trump-bor az USA-ból, vagy a Krím-félszigetről kézben hozott, II. Miklós cár pincéjéből érkező desszertbor.

Az Origo a VinCE Budapest médiapartnere.