Hogy került Széll Tamás a világ legjobbjai közé?

bocuse széll tamás
Vágólapra másolva!
A magyar Bocuse-történet igazából 2013-ban indult, amikor Széll Tamás és akkori csapata nemcsak, hogy kijutott a lyoni világdöntőre, hanem ráadásul az előkelő tizedik helyen végeztek. A következő versenyen szinte már evidens volt, hogy újabb magyar csapat is részt vesz, 2015-ben Molnár Gáborék a tizenharmadik helyet szerezték meg. Végigizgulta a mai napot? Olvassa el, hogy jutottunk idáig!
Vágólapra másolva!

2013-ban kevesen tudták, miért olyan nagy dolog a Bocuse d'Or, miért számít akkora durranásnak egy szakácsverseny, és miért olyan nagy szó, hogy egy magyar csapat is részt vesz rajta.

Azóta már rendeztünk Európa-bajnokságot a versenynek, amit Széll Tamásék nyertek meg

– hogy jutott ide a magyar Bocuse-történet?

Bizakodóan a jövőbe Forrás: Zirig Árpád

Amikor még a kijutás is nagy szó volt

A Bocuse d'Or a világ legrangosabb szakácsversenye, idén már a harmincadik évfordulóját ünnepli. Nevét a legendás Paul Bocuse-ről kapta, aki a 20. század szakácsikonja, egy fogalom, aki megkerülhetetlen a szakmában.

Mi volt a versenyen? Bocuse 1. nap

Olvassa el percről-percre tudósításunkat a mai versenynapról! Benne van minden, képek, pillanatok, a legfontosabb momentumok!

Kattintson, nézze meg, mit főzött Széll Tamás!

Ennek a versenynek nem volt hagyománya Magyarországon, a franciák és a skandinávok taroltak évről évre, aztán a Magyar Gasztronómiai Egyesület (élén Molnár B. Tamással) és

a később megalakult Magyar Bocuse d'Or Akadémia segítette a hazai szakácsokat,

akik ki akarták próbálni magukat a világ legnehezebb szakácsversenyén.

2012-ben a brüsszeli európai döntőn Széll Tamás versenyző, Garai Ádám commis (segítő) és Hamvas Zoltán coach csapata megugrotta azt, amiről addig csak reménykedtek, és kijutottak a 2013-as lyoni döntőbe.

A zsűri szomját is a S.Pellegrino oltja, mint kiemelt támogató Forrás: Origo

A felkészülés hónapokig tartott, részt vett benne a Bocuse d'Or legsikeresebb versenyzője, a dán Rasmus Kofoed, és a rengeteg munka végül óriási eredményt hozott: Széll Tamás és csapata a tizedik helyen végzett, amivel elindult a hazai Bocuse-őrület.

Másodszor is a döntőben

A 2014-es stockholmi európai döntőre a hazai selejtező után Molnár Gábor jutott ki, segítőjével, Pohner Ádámmal és Várvizi Péter coachcsal.

Nagyon jól versenyeztek, hiszen a kilencedik helyen jutottak be a lyoni döntőbe.

Nemcsak ez volt óriási eredmény a magyar gasztronómiának, hanem az is, hogy a döntőn bejelentették: Magyarország sikeres pályázatának köszönhetően a 2016-os európai döntőt Budapesten rendezik.

Kevin el sem hitte Forrás: Zirig Árpád

A verseny után Pohner egy hónapot töltött a 2005-ös Bocuse d'Or-győztes, Serge Vieira konyháján, aki a gyakorlásoknál is segítette a magyar csapatot. A felkészülésre változott a csapat felállása, Várvizit Vomberg Frigyes váltotta.

A 2015-ös döntő mezőnye erős volt, de Molnár Gáboréknak így is sikerült a tizenharmadik helyet megszerezniük. A helyezés egyáltalán nem okozott csalódást, hiszen

Molnárék bebizonyították, hogy a magyar csapatnak, a magyar gasztronómiának igen is van helye

a Bocuse d'Or rendkívül kemény versenyén.

Molnár Gábor és Pohner Ádám a pultban Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A Bocuse d'Or Budapestre érkezett

Kicsivel több, mint egy évvel Molnár Gáborék versenyzése után sem állt le a Bocuse-őrület Magyarországon, mivel a 2016-os Bocuse d'Or Europe-ot Budapesten rendezték.

A magyar döntőbe a selejtezők után Széll Tamás is bekerült zöldkártyával,

ettől a ponttól pedig szinte mindenki biztosra vette, hogy őt és csapatát láthatjuk majd az európai döntőn is.

Meglepően jó eredmény Forrás: Zirig Árpád

A magyar döntőben Pohner Ádám, az előző verseny commis-ja nem sokkal maradt le Széll mögött, aki vasfegyelemmel és

zavarba ejtően szigorú arccal nyerte meg a magyar döntőt.

Akkor Széll elmondta, hogy olyan lendület van benne, hogy meg sem akar állni a Bocuse d'Or Europe dobogójáig.

A májusi európai döntőre még a legoptimistábbak is úgy készültek, hogy Széll, segítője, Szabó Kevin és Vomberg Frigyes coachcsapata az első ötbe kerülhet. Ehhez képest a magyar csapat óriási magabiztossággal húzta be az első helyet, ami az eddigi magyar Bocuse-történet legnagyobb teljesítménye.

A várban összejöttek Forrás: Zirig Árpád

A felkészülés megkezdése előtt robbant a hír a magyar gasztronómiában, hogy Széll Tamás és Szulló Szabina otthagyják az Onyx éttermet, Hamvas Zoltánnal, a csapat elnökével együtt. Így a csapat nem csak a saját új projektjeire kezdhetett fókuszálni, hanem teljes gőzerővel a januári döntőre is.

Mik az esélyek?

Azt már sokszor sok versenyző, például az előző győztes, Orjan Johannessen is elmondta, hogy

ezen a megmérettetésen csak úgy érdemes elindulni, ha nyerni jön az ember.

Sokan úgy tartják, hogy a Bocuse d'Or Europe a lyoni döntő előszobája, az ottani győztes pedig nagy eséllyel indul a végső győzelemért is.

Budapesten is volt fúvós zenekarunk Forrás: Zirig Árpád

Azért azt nem szabad elfelejteni, hogy a versenyző csapatok tanulnak a saját hibáikból, és a többi csapat hibáiból is, vagy hogy ott van még az Egyesült Államok csapata Thomas Keller vezetésével, akik várhatóan a legjobbak között lesznek. Mi mindenesetre az első ötbe várjuk a magyar csapatot, mert látva az elszántságukat, minden esélyük megvan rá.