Nyugodtan kaphat kölesgolyót a gyerek

kölesgolyó
Vágólapra másolva!
Kölesgolyókat, köztük 13 bioterméket ellenőrzött legújabb terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, és meglepően kevés problémát találtak. 
Vágólapra másolva!

A Nébih Szupermenta projektjének legfrissebb terméktesztjén 15 (köztük 13 bio) kölesgolyót vizsgált a hivatal, amiből 9 natúr, illetve enyhén sózott és 6 földimogyorós ízesítésű volt.

Az élelmiszer-biztonsági vizsgálatokra ezúttal is nagy hangsúlyt fektettek a Nébih dolgozói.

Az eredmények biztatóak: a mikotoxinok mennyisége valamennyi terméknél kimutatási határ alatt volt,

csakúgy mint a növényvédőszer-maradékok értékei. Pedig utóbbinál mintegy 380 különböző hatóanyagot mértek a Nébih laboratóriumában. Néhány úgynevezett harmadik országból származó köles alapanyag esetében radiológiai ellenőrzést is végeztek, de ezeknél sem találtak szennyezett tételt.

Ránézésre egyformák Forrás: Nébih

A 15-ből 7 terméken szerepelt a „gluténmentes" felirat, mely állítást a laboratóriumi vizsgálatok is igazoltak. További 5 nem gluténmentesként jelölt termék sem tartalmazott glutént, két termékben volt mérhető, de ezeknél feltüntették, hogy a termék nyomokban glutént tartalmazhat.

Több probléma is akadt a tápértéktáblázatban feltüntetett adatokkal: négy terméknél a zsírtartalom, míg további 2-2 terméknél a rost, a fehérje, illetve a sótartalom mért értéke eltért a csomagoláson jelölttől. Ezeknél a kölesgolyóknál a gyártóknak felül kell vizsgálniuk, és javítaniuk kell a tápértékjelölést.

Szintén több jelölési szabálytalanság is akadt, mint például a tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások nem megfelelő megjelenítése a terméken, vagy a „védőgázas csomagolásban" felirat hiánya. A jelölési hibák miatt 15 termékből 13 esetében indult hatósági eljárás. Az érintett élelmiszer-vállalkozók figyelmeztetésben részesülnek, valamint a hibák kijavítására vonatkozó intézkedési tervet kell benyújtaniuk.

A kedveltségi vizsgálaton laikus és szakértő kóstolók pontozták a termékek színét, küllemét, illatát, ízét és állományát.

A natúr és enyhén sózott kölesgolyók versenyében első lett a Vital Plus Bio Balls,

második helyen végzett a Biopont terméke, míg harmadikként a Pa-Comp Kft. által forgalmazott kölesgolyó zárt.

A földimogyorós ízesítésű kölesgolyók között elsőként a Biorganik végzett,

második lett a Vital Plus Bio Balls, a harmadik helyezést pedig a Biopont érte el ebben a kategóriában.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán, ha a táblázat is érdekli, ide kattintson.