Milliós értékű szarvasgombát találtak Magyarországon

szarvasgomba
Vágólapra másolva!
A több mint félkilós isztriai szarvasgombát (Tuber magnatum) a NEFAG Zrt gombásza találta Baranya megye egy meg nem nevezett erdejében.
Vágólapra másolva!

Az isztriai a legdrágább föld alatti gombafaj, ára 2000-3000 Euro kilogrammonként, de a különösen nagy példányok ára ennél jóval magasabb lehet. Jellemzően árveréseken értékesítik őket, ahogy a két éve Umbriában talált, közel kétkilós világrekorder is így kelt el 50 000 dollárért, a múlt héten pedig egy egykilós példányért 112 000 dollárt, azaz 32 millió forintot fizettek.

Szép darab Forrás: Origo

A gomba, pontosabban Mágnás Béla, ahogy gyorsan elnevezték, december 2-ig a Triffla erdei gombaboltban tekinthető meg a Fővám téri Nagycsarnok D/13 pavilonjában.

Ez a példány a Magyarországon valaha előkerült legnagyobb isztriai szarvasgomba. A mediterrán térségben elterjedtebb isztriai szarvasgomba első példányait 1998-ban találták meg hazánkban és azóta is ritkaságnak számít.

A szakértő, aki megtalálta Forrás: Origo

Az isztriait angol neve után, white truffle, magyarul is előszeretettel nevezik fehér szarvasgombának, tévesen, mert az egy másik, sokkal kevésbé értékes gombafajt jelöl.