A reggelizés egy prédikátor és a szalonnalobbi műve

karácsonyi reggeli
Vágólapra másolva!
Számos kutatás bizonyítja, hogy a reggelizésnek nincs valódi pozitív hatása a szervezetre, most viszont az is kiderült, ki erőltette ránk.
Vágólapra másolva!

Bár a Magyar Dietetikusok Szövetsége ragaszkodik hozzá, hogy a reggeli rendkívül fontos étkezés, az angol nyelvű szakirodalomban egymás után jelennek meg a cikkek, amelyek azt bizonyítják, hogy nem számít, mit eszünk vagy nem eszünk reggel. A Guardian friss cikke szerint ráadásul az egész ébredés utáni evés az egyházak és a lobbisták mesterkedése csak.

A legendák és a magyar dietetikusok szerint, ha nem reggelizünk, meghízunk, egészségügyi problémáink lesznek és rosszabbul teljesítünk a nap folyamán. Ehhez képest

a reggeli, mint létező étkezés a 19. század végén kezdett csak elterjedni

- állítja a Guardian.

Abigail Carroll történész azt állítja egy amerikai gasztronómiai történelemmel foglalkozó könyvében, hogy felkelés után a népek legfeljebb bekaptak valami maradékot előző estéről - már ha volt nekik ilyen otthon.

Nem muszáj Forrás: Ács Bori

A 19. század végén azonban, az ipari forradalomnak köszönhető fejlődés következtében az emberek elkezdtek aggódni az emésztésük miatt. Egyre többen dolgoztak gyárakban és irodákban, ahol a nap nagy részét állva vagy ülve töltötték. Az addig szokásos sonka-tojás reggeli egyszeriben helytelenné vált, valami könnyebbet tartottak megfelelőnek.

Úgyanúgy, ahogy a szexellenes liszt esetében történt,

az egész müzli, gabonapehely bizniszt egy prédikátor, John Kellogg erőltette a világra,

aki a reggeli tej-szénhidrát párosítás mellett a maszturbáció megszüntetését is követendő példaként állította hívei elé.

Ezt sem kell, ha nem akarja Forrás: Flickr/George Redgrave

A kötelező reggeli tehát egy nagyobb

morális csomag része volt, amely a szexszel kapcsolatos tiltások mellett a kemény munkát is rendkívül fontosnak tartotta

- állítja a történész. A felkelés utáni étkezés volt a megfelelő teljesítőképesség egyik kulcsa Kelloggék és az adventisták szerint. A gabonapelyhek terjedését az is segítette, hogy a nők akkoriban kezdtek el tömegével az otthonon kívül dolgozni és kellett valami, amivel indulás előtt könnyen megetethetik a gyerekeket.

Az egészséges reggeli egyenlő gabona elképzelés uralmát azonban megelégelte egy szalonnagyártó és egyetlen orvos véleménye alapján reklámkampányba kezdett, annak elterjesztése érdekében, hogy jobbat tesz, ha sonkát és tojást eszünk munka előtt. Edward Bernays ötlete bevált, szalonnája sikeres lett.

A Guardian cikke szerint a vallásos háttérnek köszönhető, hogy a reggelizés ennyire morális kérdéssé vált és ennyi bűntudat, vita, előítélet kapcsolódik hozzá, ellentétben az ebéddel vagy a vacsorával. Szóval, ha hideg pizzát szeret enni vagy inkább semmit, az is rendben van, ne érezze magát rosszul.