Frissítve: lejárt áruk a Zsidai Group budapesti konyhájában

jamie's italian zsidai
Vágólapra másolva!
Számos szabálytalanságot talált a hatóság egy ellenőrzés során abban a konyhában, amely más éttermek mellett a Jamie's Italian ételeit is készíti – tudta meg a Hvg.hu egy jegyzőkönyvből.
Vágólapra másolva!

A Zsidai Gasztronómiai Csoport által működtetett konyhában a Hvg.hu-n közölt részletes beszámoló szerint többkilónyi lejárt szavatosságú tejszínt és ömlesztve tárolt húsokat találtak a hűtőben.

A hűtés hőmérséklete sem volt megfelelő, a halakat például 10 fokon tárolták,

ami jelentős eltérés a szabályostól, ezenkívül jelöletlen termékeket is találtak a vizsgálat során.

A lejárt tejszínek között az októberi vizsgálat idején akadt olyan, amelyet már szeptember 11-én lehetett volna utoljára felhasználni - a hatóság ezeket lefoglalta. Ezzel egy időben megtiltották a Zsidai csoport számára, hogy a termelőkonyhából nyers húsokat, alapanyagokat szállítsanak ki, mivel ez „eltér a bejelentett tevékenységi körüktől".

Ez csak a látványkonyha Forrás: Mark Umbrella

A hatóság az üzemeltető figyelmét már felhívta a hiányosságokra egy 2016. júniusi szemle során, így most már a büntetés jön. A kiszabott bírság összege 1,25 millió forint, de az üzemeltető szerint még nincs jogerős határozat. „A levelében jelzett vizsgálat eredményéről még nem született jogerős határozat, így kérdései idő előttiek" – közölte a Hvg.hu-val az Opera Gasztronómia Kft. marketingmunkatársa, Juhász Emese.

A hús a termelőkonyhából jön Forrás: Mark Umbrella

A Zsidai csoport képviselője arra is hivatkozott, hogy a termelőkonyha „jelenleg részben fejlesztés alatt áll", még egyeztetnek a hatóságokkal, és „minden tekintetben meg kívánnak felelni az irányadó jogszabályoknak".

Sajtóközlemény és helyreigazítás a 2016. november 28-án megjelent cikkekkel kapcsolatban

A Zsidai Gasztronómiai Csoport tényekkel utasítja vissza a HVG cikkének tartalmi állításait, egyben ismerteti azt is, miért fellebbezte meg a NÉBIH vizsgálat megállapításait.

Folyamatos hatósági egyeztetés, ellenőrzések

2016. eleje óta folyamatosan egyeztettünk a szakhatóságokkal, köztük a NÉBIH-hel a Budapest I.kerület Táncsics Mihály utca 25-ben található báziskonyha tervezése és kivitelezése során.

Még a próbaüzem megkezdése előtt, június 9-én a Zsidai Csoport maga kért egy külön NÉBIH ellenőrzést. A HAACP hiányát – amelyet a NÉBIH kifogásolt - még abban a hónapban, júniusban pótoltuk.

A NÉBIH működésünket június végén, a vizsgálat lezárásaként szabályosnak minősítette. Június 28-án megérkezett a NÉBIH igazolás a június 9-én történt ellenőrzés nyomán: bejelentési kötelezettséget teljesítettük, az igazolás határozatlan időre szól. Ezzel visszaigazolásra került, hogy a termelő bázisunk NÉBIH szempontjából szabályosan került kialakításra és működhet.

Ezt megelőzően emailben bemutattuk a munkavállalói szakképesítést igazoló bizonyítványokat (június 13-án) és folyamatosan egyeztettünk konyhatechnológiai szakemberekkel és a NÉBIH hatósági állatorvosaival is.

Október 5-én előre be nem jelentett ellenőrzésre került sor, amelyben az ÁNTSZ és az önkormányzat mindent rendben talált.

Hangsúlyozzuk, hogy a NÉBIH határozata nem jogerős.

A Zsidai Group a NÉBIH nem jogerős határozatát 2016. november 16-án megfellebbezte. A Zsidai Group álláspontja szerint a vizsgált konyha előírásai megfelelnek a jogszabályoknak, a vizsgálat megállapításainak többségét pedig vitatja.

A Zsidai Group az emberi mulasztásra utaló megállapításokat komolyan vette és megszigorította a belső munkarendet és ellenőrzést.

A NÉBIH vizsgálat ellen tett fellebbezésben részletesen reagáltunk a NÉBIH által felvetett mozzanatokra:

- „Ömlesztett húsok": A megállapítás hamis. Adagolva, vákuumcsomagban tároljuk a húsokat, ami külön légtérnek minősül – a jogszabály szerint szabályosan tároljuk azokat, a külön légtérben való tárolás megvalósul.

- Nyers hús engedély nélküli szállítása: A kifogásolt tétel adagolt, fűszerezett, vákuumcsomagolt hússzelet volt, nem tömbös nyers hús. A NÉBIH az előzetes konzultációk során nem tisztázta, hogy ilyet nem szállíthatunk, tudtunkkal a jogszabályok értelmében ilyet kiszállíthatunk.

- 6.6 l tejszín szavatossága lejárt: A nevezett tejszín semmilyen kiszállított ételben nem került és nem is került volna feldolgozásra.
- Pontosan: 2x2,2 liter október 3-i lejáratú és 1x2,2 liter szeptember 11-i lejáratú növényi tejszínről volt szó, melyet a cukrászunk próbaként rendelt be laktózmentes opciónak, de alkalmazását elvetettük, ilyen növényi tejszínt nem használunk.
- A termék selejtezése: emberi mulasztás miatt maradt el;

- Hűtőhőmérséklet magasabb az előírtnál – Az 5 órán keresztül tartó ellenőrzés során folyamatosan, huzamosabb ideig nyitott ajtó mellett vizsgálták a hűtőkamrákat, így természetes, hogy amíg a hűtő vissza nem hűt, addig a hőmérséklete ideiglenesen megemelkedik. Termelőkonyhánkban vadonatúj, profi hűtőkamrákat használunk, melyek hibátlanul működnek digitális hőmérséklet kijelzéssel és a HACCP előírásai szerint a hőmérsékletüket folyamatosan naplózzuk.

- Lábpedál nélküli kuka: Valóban hiba, mivel a szállító cég nem a rendelt kukákat szállította és azt tévesen átvettük. Azóta már megérkeztek az eredetileg is rendelt pedálos kukák.

- Pékségben kézmosóban mosogatott edények: nem történt ilyen. Ilyen elmarasztaló határozat nem létezik. A bázison központi mosogató került kiépítésre, ezért nincs is szükség külön mosogatóra a pékségben. Az engedélyeztetés során ezt előre tisztáztuk és a hatóság elfogadta.

- Fagyasztott vaj kiolvadt: semmilyen minőségi károsodás nem történt. 5 órán keresztül tartott az ellenőrzés, így a kiszállításra váró termékek hűtőkamrájában rekedtek a kiszállításra váró termékek. A fagyasztott vaj így hűtött vajjá (1,7C-ra) melegedett a hűtőkamrában, melytől semmilyen minőségi károsodás nem történt.

- HACCP dokumentáció hiánya: A megfelelő HACCP dokumentum júniusban elkészült, azt alkalmaztuk, a helyszínen elérhető volt digitális formában, a cég székhelyén a maga fizikai mivoltában is.

- Allergén összetevők feltüntetése hiányzott: Valótlan állítás, minden allergén feltüntetésre került, csak nem félkövér betűvel.

- Jelöletlen termék: A kérdéses termékek már az aznapi főzéshez előkészített alapanyagok voltak, melyek így értelemszerűen nem tartalmaztak jelölést.

- Határozat, benne több mint 1,2 millió forintos bírság: A nem jogerős határozatot november 16-én megfellebbeztük és azt a hivatal november 21-én át is vette, így a HVG cikk állítása - mely szerint a kormányhivatalhoz a fellebbezésünk nem érkezett meg - valótlan.

A Zsidai Groupról

Éttermeinkben és bárjainkban évente több százezer vendéget szolgálunk ki és nyújtunk világszínvonalú gasztronómiai élményeket. Családi vállalkozásunk, családtagjaink, közel 300 kollégánk 34 éve azon dolgoznak, hogy a magyar gasztronómiát visszaemelje a világ élvonalába és Budapest a világ egyik legjobb helye legyen. Mindez hatalmas felelősség és számos feladatot ró ránk, melyeket önként, büszkén és alázattal vállalunk.

Számunka a vendég elégedettsége, az egészséges táplálkozás, az étkezési kultúra fejlesztése, a kompromisszummentes minőség, a legjobb és legegészségesebb alapanyagok felhasználása a legfontosabb.

Az ellenőrzések során mindig konstruktívan együttműködtünk a hatóságokkal és támogatjuk munkájukat, az ellenőrzéseken túl is rendszeresen konzultálunk velük a jogszabályok maradéktalan betartása érdekében. Az éttermi tevékenység sajátossága, hogy a szigorú szabályokat és eljárásokat minden nap és minden órában be kell tartatni és tartani. A legnagyobb odafigyelés mellett is előfordul, hogy hibázunk. A hibák okait feltárjuk, s haladéktalanul intézkedünk azok kijavításáról. A NÉBIH észrevételek nyomán egyes belső eljárásainkat megszigorítottuk.

A cikkekben hivatkozott és folyamatban lévő eljárás valóban létezik, az ennek során született nem jogerős határozatot megfellebbeztük, mivel annak számos pontja szakembereink szerint nem áll meg.

A NÉBIH határozat nem jogerős, cégünk november 16-án fellebbezést nyújtott meg, amit a NÉBIH november 21-én át is vett.