Norvég a világ legjobb sajtja

norvég sajt tingvollost
Vágólapra másolva!
A gasztronómia más területei mellett a skandinávok most már a sajtkészítésben is kezdik lehagyni a világot, egy kis norvég üzem leiskolázta az összes nagy országot.
Vágólapra másolva!

Saját bevallásuk szerint a norvégok számára a sajtszeletelő a legfontosabb konyhai eszköz, és annyira rajonganak a sajtért, hogy negyedkilósnál kisebb darabot nem is nagyon vesznek. Általában ragaszkodnak a hazai márkákhoz, amelyek megbízhatóan jók ugyan, de nem feltétlenül kiemelkedőek. Voltak eddig. Mert most már létezik világbajnok norvég sajt is.

A Tingvollost bajnoka Forrás: Tingvollost

A Tingvollost nevű kis sajtüzem Torjulvagenben található, Norvégia nyugati partvidékén, a fjordos részen. Nem túl északra, de azért arrafelé a magasabb helyeken már simán megmarad a hó nyáron is.

Idilli Torjungvalden Forrás: http://www.nordbogard.com/

A Tingvollost egy Krafkar nevű kéksajttal nevezett be a San Sebastianban rendezett 29. World Cheese Awards versenyre, és két spanyol, egy francia és egy svájci sajtot megelőzve kapta meg a fődíjat.

A világ legjobbjának lenni mindenképpen nagy dolog, de a leghíresebb sajtkészítő nemzeteket legyőzve még inkább. Gunnar Waagen, a Tingvollost vezetője nem alaptalanul boldog.

A Tingvollostban évente körülbelül 20 tonna pasztörizált tehéntejből készült sajtot gyártanak, és a verseny bírái a 12 hónapig érlelt kéksajtot "a valaha készült legjobb sajt" leírással minősítették. A zsűriben 266 bíráló dolgozott 26 országból, és 3021 sajtot kóstoltak meg.