Saját bevallásuk szerint a norvégok számára a sajtszeletelő a legfontosabb konyhai eszköz, és annyira rajonganak a sajtért, hogy negyedkilósnál kisebb darabot nem is nagyon vesznek. Általában ragaszkodnak a hazai márkákhoz, amelyek megbízhatóan jók ugyan, de nem feltétlenül kiemelkedőek. Voltak eddig. Mert most már létezik világbajnok norvég sajt is.
A Tingvollost nevű kis sajtüzem Torjulvagenben található, Norvégia nyugati partvidékén, a fjordos részen. Nem túl északra, de azért arrafelé a magasabb helyeken már simán megmarad a hó nyáron is.
A Tingvollost egy Krafkar nevű kéksajttal nevezett be a San Sebastianban rendezett 29. World Cheese Awards versenyre, és két spanyol, egy francia és egy svájci sajtot megelőzve kapta meg a fődíjat.
A világ legjobbjának lenni mindenképpen nagy dolog, de a leghíresebb sajtkészítő nemzeteket legyőzve még inkább. Gunnar Waagen, a Tingvollost vezetője nem alaptalanul boldog.
A Tingvollostban évente körülbelül 20 tonna pasztörizált tehéntejből készült sajtot gyártanak, és a verseny bírái a 12 hónapig érlelt kéksajtot "a valaha készült legjobb sajt" leírással minősítették. A zsűriben 266 bíráló dolgozott 26 országból, és 3021 sajtot kóstoltak meg.