Tényleg a csokis sajt lesz 2017 sztárja?

csokis sajt csokoládé kéksajt
Vágólapra másolva!
Két napja járja a világ gasztrooldalait a hír, hogy Melbourne-ben csokoládés kéksajtot lehetett kapni az egyik boltban. Csak már elfogyott. És hogy ez micsoda nagy különlegesség. Szegényeknek micsoda gyerekkoruk lehetett, hogy még a Mesesajtot is megvonták tőlük...
Vágólapra másolva!

Persze valójában mi is tökéletesen tisztában vagyunk vele, hogy az Olaszországban készült Choco 21 elnevezésű sajt nagyon-nagyon távoli rokona csak az évtizedekkel korábban itthon gyártott Mesesajtnak. De azért azt mondani, hogy a csokoládés sajt lesz a 2017-es év sztárja, mindenképpen túlzásnak tűnik.

Kívül-belül csokis Forrás: Instagram

Krémesen is jó

A csokoládé és a sajt ugyanis kezdettől fogva jó barátok. A legkézenfekvőbb párosítás persze a krémsajt,

a csokoládés sajttorta ugye mindenki számára evidencia,

ahogy a tiramisu is réges-rég a kedvenceink közé tartozik. És bár aránylag kevesen ismerik, mert a hazai boltokban ritkán kapható, és olyankor is elég drága sajnos, de létezik egy Milka-Philadelphia együttműködés, aminek végterméke értelemszerűen csokoládés krémsajt. Elég sokszor kipróbáltuk már, és az ára mellett egyetlen hátránya van szerintünk: hogy nagyon hamar elfogy. A Nutellához hasonló függőséget képes okozni, egy idő után az ember hajlamos kanálról nyalogatni fél lábon állva a hűtő előtt, hogy a család többi tagja ne lássa.

Túl finom Forrás: Philadelphia

Mivel Franciaországban ennél jóval bátrabbak a sajtkészítők, és persze a közönség ízlése is némileg megengedőbb,

a csokis camembert is teljesen hétköznapinak számít.

Láttunk már kívül és belül csokoládés camembert-t is, de ha rákeresünk, a sajtot és a kakaós édességet párosító desszertreceptek száma is egyértelműen mutatja, hogy már régóta létező párosításról van szó.

Kézműves változat Forrás: La Grande Epicerie

Keményebb ízekkel is működik

A krémsajt és a camembert mellett a meglehetősen karakteresnek számító gorgonzola is szívesen egyesül a kakaóval, sok éve népszerű bonbonízesítés a sajt. Nemrégiben írtunk róla, hogy az egyik magyar kézműves csokoládékészítő még egy brit díjat is elnyert gorgonzolás bonbonjával, amit nekünk is volt alkalmunk megkóstolni.

Érdekes volt, és tagadhatatlanul kissé megosztó,

de a dohányízű csokitól jobban meglepődtünk.

Magyarosan Forrás: (C) Pallai-Göllner Júlia/Pallai-Göllner Júlia

Sőt, még a kifinomult ízléssel soha nem vádolt amerikai piacon is jelen van a csokis sajt, ráadásul a Trader Joe's nevű élelmiszer-áruházlánc kínálatában található meg. A csomagolás szerint

egy krémes, érett angol cheddar sajtot spékeltek meg étcsokoládé-forgácsokkal,

de így a kép alapján nekünk valahogy nem jött meg az étvágyunk. De valaki mégis biztosan szereti és megveszi, különben nem árulnák 460 boltban.

Furán néz ki cseppet Forrás: traderjoesclub.com

Likőrrel érlelve

A fentiekhez képest a jelenleg a média kedvencének számító olasz Choco 21 valóban sokkal jobban néz ki mind megjelenését, mind leírását tekintve. A forgalmazó beszámolója szerint a sajtot

csokoládélikőrben érlelik, majd bedörzsölik kakaóval,

ezután pedig csokidarabkákkal dekorálják.

A csokoládés kéksajtot Ausztráliában bevezető Curds&Whey tulajdonosa, Anna Burley azt állítja, nem különösebben intenzív az íze.

- mondta a hirtelen világhírűvé vált sajtról. A fogyasztói reakciók persze meglehetősen eltérőek voltak, akadt, aki örült, hogy végre megkóstolhatja, mások komoly kétségeket fogalmaztak meg a termékkel kapcsolatban. Attól függetlenül azonban, mennyire megosztotta a hozzászólókat az édes-sós párosítás, a boltból azonnal elfogyott az összes.

Ha a hírt olvasva ellenállhatatlan vágyat érez a csokoládés kéksajt ízére, akkor jó hírünk van: Heston Blumenthal korát szokás szerint megelőzve, már 2008-ban bemutatott egy házilag elkészíthető desszertet, amelyben pont ezt a két ízt kombinálja. A recept alapja természetesen egy francia séf saját fejlesztésű süteménye, a Coulant, amelyet Michel Bras 1981-ben le is védetett, és számos más íz mellett kéksajttal is kínált Laguiole nevű éttermében. Blumenthal videóján rendkívül egyszerűnek látszik a Coulant elkészítése, de az a gyanúnk, hogy azért nem árt hozzá némi gyakorlat.

Bár a Mesesajttal kezdtük, tisztában vagyunk vele, hogy a csak emlékeinkben (vagy még abban sem) finomnak tűnő magyar csokis sajt akkor sem jelentene valódi alternatívát a különleges ízek rajongóinak, ha még lehetne kapni. 1995-ben még ott volt a boltokban, de mivel nem nagyon vitték, az ERU Hungária beszüntette a gyártását. Pár éve megkérdeztük a cég vezetőjét, vajon számíthatunk-e a visszatérésre, de rossz hírünk van, a szakember pont a kereslet hiányára hivatkozva nem tartotta valószínűnek, hogy valaha lehet még Mesesajtot venni.

Az eredeti változat Forrás: Origo

Nyilván nem véletlen, hogy a Philadelphia általános hazai kínálatának sem része a Milkával közös változat, valószínűleg nem látnak széles körű igényt a termékre. Pedig szerintünk, ha a vásárlóknak lenne esélyük megkóstolni, hatalmas siker lehetne. Ráadásul némileg egészségesebb alternatívát jelentene a szénné cukrozott mogyorós krémekhez képest, főleg a gyerekek számára. Már persze, ha a kedves szülők nem eszik fel éjszaka stikában az egészet.