Mit eszik Trump, az új amerikai elnök?

amerikai elnökválasztás 2016
US Republican presidential candidate Donald Trump speaks on the last day of the Republican National Convention on July 21, 2016, in Cleveland, Ohio. / AFP PHOTO / JIM WATSON
Vágólapra másolva!
Rengeteg változás várható az elkövetkező években Washingtonban, az új elnök és felesége nyilván rendesen átszabják a Fehér Ház konyháját is. Megmondjuk, mire lehet számítani.
Vágólapra másolva!

A számos gazdasági és politikai változás mellett nagyon úgy tűnik, hogy a jelenlegi first lady, Michelle Obama elnöki veteményeskertje és az egészséges étkezést népszerűsítő programja is mehet a kukába. Donald Trump ugyanis nem meglepő módon a nem túlságosan kifinomult ételek elkötelezett híve.

A The Washington Post korábbi beszámolója szerint a jelölt a kampányidőszakban leginkább gyorséttermi fogásokat fogyasztott, és nem rejtette véka alá rajongását a Wendy's és a McDonald's termékei iránt.

– mondta Trump a hamburgerekről.

Ilyen finom a Big Mac! Forrás: AFP/Jim Watson

A kifinomult ízek mellett egy másik tényező is komoly szerepet játszhat a leendő elnök gasztronómiai döntéseiben: Trump ugyanis meglehetősen tisztaságmániás, állítólag a kézfogást is igyekszik kerülni. Márpedig a nagy gyorséttermi láncok valóban komolyan odafigyelnek a higiéniára, tisztában vannak a felelősségük komolyságával.

– jegyezte meg egyszer a republikánus jelölt.

Elnökjelölt csirkét falatozik Forrás: Twitter

Ha édességről van szó, Trump kedvence az Oreo, amivel a liberális szemléletéről híres márka valószínűleg nem szívesen dicsekszik. A jó kis kekszet némi diétás kólával öblíti le a jövő elnöke, bár fura módon egyébként nincs túl kedvező véleménye a termék fogyasztóiról.

– írta egy tweetjében. Az Oreo mellett egyébként a cseresznyés vaníliás fagylalt és a cukorka is Trump kedvelt desszertjei között szerepel, bár az a gyanúnk, az elkövetkező években azért mégis csak más dolgokat fog enni.

A Fehér Ház ugyanis a Fehér Ház, a brit miniszterelnököt vendégül látó állami vacsorán nyilván nem hamburgert fognak felszolgálni. Bár ki tudja, simán lehet, hogy lesz még az amerikai demokrácia jelképét jelentő épület mögötti gyepen mirelitfasírt-grillezés. Már csak azért is, mert a fasírtra van egy régi családi receptje is Trumpéknak, legalábbis Melania, a leendő first lady ezt nyilatkozta egy Martha Stewartnak adott interjúban.

Trumpék hamburgere a toronyból Forrás: trumptowerny.com

Azt gondolhatnánk, a személyes ízlés másodlagos, ha üzletről van szó, de a New York-i ételkritikusok szerint a Trump-éttermek kínálata pont olyan, mint a gazdájuk. A szalonnás sajtburger a tesztelők véleménye alapján „túlsütött, igazi börtönkaja”, és a fagyizóban kapható palacsintát is csúnyán lehúzták.

Ettől függetlenül az amerikai elnöknek kötelezettségei vannak, amiknek valószínűleg Trumpék is eleget fognak tenni, így a washingtoni fine dining nincs veszélyben. Persze nagy az az épület, van hely a kertben, elfér akár egy saját McDonald's is simán.