Így készül a tökéletes zabkeksz

zabkeksz zabfalatok házi recept
Az ideális útravaló
Vágólapra másolva!
A legegyszerűbb dolog egy csomag kekszet dobni a táskába, ha kirándulni indulunk a hétvégén, de nem sokkal bonyolultabb megsütni ugyanazt a megszokott zabkekszet otthon. Sokkal, de sokkal finomabb lesz.
Vágólapra másolva!

A bolti kekszek túl édesek, fűrészporosak és szárazak, valamilyen rejtélyes oknál fogva mégis súlyos függőséget okoznak a gyerekeknek. Elkezdik enni, és egyszerűen nem hagyják abba. Természetesen ugyanez a helyzet a házi verzióval, de az legalább finom, adalékanyag-mentes, és

úgy állítom össze, ahogy én akarom.

Kevesebb cukorral, esetleg a liszt egy részét kakaóra, mandulára vagy mogyoróra cserélve.

Az ideális útravaló Forrás: Ács Bori

Csak az alaparányokat kell követni: a vaj-szárazanyag-tej-cukor mennyiségeit, ezen belül mindenki úgy alakítja ki saját termékét, ahogy neki tetszik. Ebbe a típusú kekszbe nem igazán illenek az aszalt gyümölcsök, ahhoz a műfajhoz itt találnak jó receptet.

A legjobb házi zabkeksz – alaprecept

Ropogós házi keksz Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 100 gramm vaj
  • 50 gramm barna cukor
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál tej
  • 100 gramm zabpehely
  • 100 gramm liszt (lehet teljes kiőrlésű)
  • 100 gramm mandula/dió/mogyoró/kókuszreszelék (vagy további zabpehely)
  • fél teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál só

A puha, szobahőmérsékletű vajat habosra keverem a cukorral, hozzáadom a tojást, és simára keverem. Hozzáadom az összes szárazanyagot.

Előbb kis golyókat gyúrok belőle, aztán kilapogatom őket Forrás: Ács Bori

Ha teszek bele magot, akkor vagy mindet ledarálom, vagy a felét darálva,

a felét apróra vágva adom hozzá, attól függően, mennyire szeretném homogén állagúra a kekszet.

Hozzáadom a tejet is, és addig keverem robotgéppel vagy kézzel, míg össze nem áll. Kis golyókat formázok a masszából, a golyókat sütőpapírral bélelt tepsire teszem, és kilapítom. Ha van rá idő, ezen a ponton beteszem a hűtőbe az egészet egy-két órára, úgy ropogósabb lesz. 180 fokosra előmelegített sütőben körülbelül 15 perc alatt sülnek majd meg.

A hedonista verzióhoz a kihűlt kekszeket be lehet csíkozni olvasztott étcsokoládéval.