Pikáns falatok, gyorsan, olcsón

batáta sprotni
Vágólapra másolva!
A nyár már csak a vénasszonyoké, de ilyenkor még olyan jó visszaemlékezni a forró napok utáni éjszakákra, amikor már nem kellett keresni az árnyékot s nem csurgott rólunk a víz. Olyankor elevenedtek meg a tengerparti üdülőhelyek is – a sós víz, az éttermek illata még hónapokkal később is eszünkbe jut.
Vágólapra másolva!
Egy emberre elég egy batáta Forrás: Zirig Árpád

A sprotni, ez az aranyos apróhal az egyik kedvenc adriai ételem.

Olajban ropogósra sütik, fejestől, farkastól kínálják a papalinát

– ők sem hagynak maradékot, mi sem, nem illik bogarászni a test két végével, szépen le kell nyelni az egészet.

Csak egyenletesen Forrás: Zirig Árpád

Mivel idehaza kifejezetten olcsó a mélyfagyasztott – 800 forint körül vettem kilóját – gyakran sütöm. Szerencsére a gyerekek is szeretik, nem finnyáskodnak, eszik, ahogy azt illik.

Csilivel indítok, így jobban látni, mennyi megy bele Forrás: Zirig Árpád

Mivel kicsi, hamar megsül – én már olajat se hevítek miatta, csak sütőpapíron hőkezelem. Ha már úgyis megy a sütő, vagyis a rendli, ahogy drága nagyanyám mondta, karikázok mellé ezt-azt.

Kész a fűszerolaj Forrás: Zirig Árpád

Családi kedvencünk a batáta, ami a nudli mellett ide is remek. Egyenletes, vékony karikákat kell szelni, és a hallal együtt remekül meglesznek. Két-három milliméter az optimális, aki akarja, reszelőn is csinálhatja, én késsel karikázom. Egy nagy gumóból két tepsi simán megtelik, néha több is.

Alaposan átkenjük Forrás: Zirig Árpád

Hogy ízes legyen, érdemes megkenegetni fűszerolajjal. Nekem az őszben jól esnek a csípősebb ízek, így csiliszósszal indítok, amit olívaolajjal hígítok, majd só, curry és szárított borsikafű megy belé.

Szép kis halacskák - nem a csempe koszos, a gresslap antikolt Forrás: Zirig Árpád

A sütőpapírra felkarikázott batáták mindegyikét megkenegetem,

a maradék pedig a halakra megy.

Előmelegített térben 220 fokon légkeveréssel 8-9 perc alatt átsül (ha a sütő ilyet nem tud, akkor szemre lőjük be a szükséges időt). Amennyiben kicsit ropogósabbra szeretnénk, adjunk neki még pár percet. .

Könnyű kis vacsora Forrás: Zirig Árpád

Remekül passzolnak hozzá a malátásabb sörök, mondjuk egy jó belga – hamar megvan, finom is, nagyon jól tud jönni, ha hirtelen vendégek érkeznek.