Van, akinek a pálmaolaj a gyilkosa

pálmaolaj olajpálma
A worker holds a handfull of palm oil seeds in Serba Jadi, East Aceh, on December 11, 2010. Rampant deforestation, which makes ways for palm oil and acacia plantation areas, makes Indonesia the world's third-largest greenhouse gas emitters, according to some estimates. According to Greenpeace, forests covering the equivalent of 300 football fields are eradicated every hour in Indonesia, which along with Malaysia produces 80 percent of the world's palm oil, used for among other things cosmetics, food and fuel. AFP PHOTO / SUTANTA ADITYA
Vágólapra másolva!
Pusztuló erdő, kiirtott állatok, tönkretett bennszülött közösségek jellemzik az élelmiszeriparban általánosan használt pálmaolajat és annak ültetvényeit. Lehet ezen változtatni?
Vágólapra másolva!

A World Wide Fund for Nature, vagyis a Természetvédelmi Világalap ma publikált jelentése összesen 137 vállalatot vizsgált, amelyek közül 94 már a 2013-as jelentésben is szerepelt. Ők vállalták, hogy 2015-re 100%-ban áttérnek a minősített, fenntartható pálmaolaj használatára. Több mint kétharmaduk elérte a célkitűzése minimum 90%-át, míg

számos ismert márka a kitűzött cél felét sem érte el.

A 94-ből 75 vállalat mutatott előrelépést, 11 stagnál, 8 pedig visszaesett.

Így néz ki az olajpálma Forrás: Wikimedia Commons

Sokan a mai napig nem tartották be ígéretüket, hogy 2015-ig fogyasztási cikkei gyártásakor, 100%-ban átáll a fenntartható pálmaolaj beszerzésére és használatára. Ezek a vállalatok továbbra sem tesznek semmit sem azon természeti ártalmak megfékezése ellen, amelyek a világ legnépszerűbb növényi olajának a termelésével járnak, a Föld legsérülékenyebb, trópusi élőhelyein.

A pálmaolaj a csomagolt termékek mintegy felében megtalálható alkotóelem,

amely iránt a kereslet várhatóan megduplázódik 2020-ra, miközben az előállítása súlyos természetkárosítással és a helyi érdekek mellőzésével jár együtt.

A WWF a Kerekasztal a Fenntartható Pálmaolajért (RSPO) egyik alapító tagjaként 2002 óta dolgozik azért, hogy fenntartható módon alkalmazható pálmaolaj-termelés folyjon. Szabványrendszert alakítottak ki, amely bizonyítja, hogy a pálmaolaj kitermelése környezetileg és társadalmilag is felelős módon történik.

Ebből ütik az olajat Forrás: AFP/Sutanta Aditya

A jelentésük 2016-os kiadásában vizsgált vállalatok között számos itthon is ismert gyártó szerepel, például a L'Oreal, a McDonald's, a Nestlé, a Tesco, a Lidl és az Aldi is.

Ahogyan a korábbi WWF Pálmaolaj Jelentések, az idei is azt vizsgálja, hogyan teljesítettek a cégek olyan alapvető lépések tekintetében, amilyen az átláthatóság biztosítása, az elköteleződés a fenntartható pálmaolaj beszerzése és felhasználása iránt, illetve a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztalhoz (RSPO) való csatlakozás.

Pusztulnak az őserdők nélkül Forrás: AFP/Chaideer Mahyuddin

- mondta Adam Harrison, a WWF vezető pálmaolaj szakértője, aki hozzátette: "Arra biztatjuk a fogyasztókat, hogy a jelentés honlapjára látogatva nézzenek utána az egyes vállalatoknak, ösztönözzék a jó úton haladókat, és támogassák a többieket, hogy jobban teljesítsenek.

Mindannyian fontos szerepet játszunk abban, hogy teljes részvételt és átláthatóságot követeljünk minden pálmaolaj-felvásárlótól a világon, hogy visszafogjuk az erdőirtást, és valódi, az egész szektorra kiterjedő változást érjünk el. Az RSPO megmutatta, hogy a pálmaolaj térhódítása történhet fenntartható módon is - a kiskereskedők és gyártók feladata, hogy ezt elősegítsék az RSPO-hoz való csatlakozással, és a minősített, fenntartható pálmaolaj vásárlásával."

Pálmaolaj a helyi piacon Forrás: AFP/Emmanuel Arewa

A kritikusan veszélyeztetett orangutánok élőhelyének számító Délkelet-Ázsia alacsonyan fekvő trópusi területein és egyre növekvő számban, Afrikában és Latin-Amerikában található pálmaolaj-ültetvények a világon értékesített növényi olajok 65%-át termelik meg. A pálmaolaj fontos összetevője rengeteg ételnek, kozmetikumnak, szappannak és mosószernek, és bioüzemanyag-forrásként is egyre elterjedtebb. A teljes pálmaolaj-igény várhatóan megduplázódik 2020-ra, növekvő veszélyt jelentve ezzel a trópusi erdőkre és biodiverzitásra, tovább növelve az üvegházhatású gázok kibocsátását és újabb konfliktusokkal fenyegetve az érintett közösségeket.

Vannak remek példák is

Néhány, a jelentésben is értékelt vállalat - köztük

a Magyarországon is jelen lévő Unilever, a Ferrero vagy a Colgate-Palmolive - remek példát mutat versenytársainak

azzal, hogy beszerzéseikben jelentős arányban jelenik meg az RSPO által jóváhagyott forrásokból származó, tanúsítvánnyal rendelkező, fenntartható pálmaolaj. A közepes méretű cégek közül hasonlóan jó eredményt ért el a minősített pálmaolaj vásárlása tekintetében például a Walmart, a Mars, az ABF, a General Mills, a Kellogg's vagy a Danone. Ám ezzel még korántsem tettek meg mindent, amit szükséges lenne.

A jelentés honlapján megtalálható minden egyes vállalat teljesítményének átfogó profilja részletes, szűrhető táblázatokkal együtt, amelyek a cégek szektorukhoz mért teljesítményét is mutatják.

Rengeteg élelmiszerben megtalálható Forrás: AFP/Ted Aljibe

Miért veszélyes a pálmaolaj?

Az olajpálma minden más olajmagvak és olajos növények közül a legnagyobb hozammal rendelkezik. Kizárólag Ázsia, Afrika és Amerika trópusi területein él meg. Az olajpálma-ütetvények kialakítása azonban őshonos erdők irtásával, őshonos állatok (például tigris, elefánt és orángután) élőhelyének eltüntetésével, erdőirtással és nem utolsósorban a helyi közösségek jogainak és érdekeinek mellőzésével jár. Ehhez még hozzájárul az is, hogy

az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gáz kibocsátás 20 százaléka az erdőirtásra vezethető vissza.

Pontosan ezért a világ legtöbb pálmaolaját előállító Indonézia a harmadik a rangsorban a világon az üvegházhatású gáz kibocsátása tekintetében.