Balhéznak a vegánok, mert hal van a sörben!

Big fish kapj rá ponty ámán attila filé hal irdalás pucolás pikkely
A szeme legyen fényes, mintha élne, ez a frisseség jele!
Vágólapra másolva!
Sokan nem tudják, de a sörfőzésnél felhasználnak egy bizonyos, halból készült alapanyagot is. Egy brit mozgalom most kampányt indított a halmentes sörért.
Vágólapra másolva!

A legtöbb sörivó számára valószínűleg nem jelent semmilyen problémát, de a vegánok meglehetősen zokon veszik, hogy még sört sem ihatnak nyugodt szívvel. A sörfőzés során ugyanis

a legtöbb helyen hozzáadnak a léhez egy halból készült, zselatinszerű anyagot, aminek feladata a terméket szűrni,

minél átlátszóbbá, tisztábbá varázsolni.

Ő is a sörben lakik? Forrás: Zirig Árpád

Halgazdaság

A 19. század óta széles körben, nagyüzemi és egészen kicsi sörfőzdékben is használt anyag mostanában annyira elkezdte zavarni az ivásban a vegetáriánusokat és vegánokat, hogy kampányt indítottak ellene. A Campaign for Real Ale (Camra) azt szeretné elérni, hogy a gyártók találjanak alternatívát a halból készült zselatin helyettesítésére.

– mondta Tim Bosworth, a Twisted Barrel főzde tulajdonosa a BBC-nek, és valóban nem láttunk még erre utaló közleményeket.

Egyre nagyobb piac

Aki viszont nem használ halzselatint, az mind örömmel hirdeti, hiszen ezzel magához kötheti a vegánok egyre növekvő táborát, akik értelemszerűen szívesen fizetnek akár kicsit többet is azért, hogy nyugodt lélekkel élvezhessék sörüket.

Kinek van baja a hallal? Fotó: Szabó Gábor - Origo

Tekintettel rá, hogy az amúgy sem elhanyagolható méretű brit sörpiac mérete az elmúlt években tovább növekedett,

az aktív főzdék száma konkrétan a duplájára nőtt 2009 óta,

a versenyben egyre fontosabb tényezővé válik az összetevők listája is.

És egyáltalán nem biztos, hogy akik esznek húst, azok számára mindegy, hogy van-e döglött hal a sörükben, vagy sem, így ez a tényező fogyasztók tömegei számára lehet érdekes.

Szavazzon!

Hal van a sörben?