Csiklandozó élvezet egész évben

Vágólapra másolva!
Kezd olyan érzésünk lenni, hogy a magyar pezsgőpiac lassanként felzárkózik a bor mellé, kínálatban és minőségben egyaránt.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi években félelmetes gyorsasággal fejlődik a magyar pezsgők választéka és bizonyos adatok szerint a vásárlói szokások területén is tapasztalható pozitív változás. Még a végén egész évben iszunk majd pezsgőt nemzetileg?

Tíz évvel ezelőtt a helyzet nem volt túl rózsásnak nevezhető: szinte csak édes pezsgőt ittunk és azt is főleg az év végi ünnepeken, ráadásul legfeljebb 1200 forintot voltunk hajlandóak kifizetni érte. (Borászati Füzetek, 2006) Ehhez képest 2014-ben már jóval pozitívabb tendenciákról számoltak be a gyártók, csökkent a pezsgőzés szezonalitása és egyre nagyobb lett az igény a minőségi termékekre.

Már nyáron is isszuk Forrás: Demetervin

Az igényekkel együtt fejlődik a kínálat is, az elmúlt pár évben teljesen új termékek jelentek meg, olyan meghatározó márkákkal, mint például a Kreinbacher birtok, akik rövid idő alatt a legjobbak közé küzdötték be magukat hazai és nemzetközi szinten is. Egyszeriben értelme lett magyar toplistát csinálni, illetve a champagne-okkal összehasonlíthatóvá vált az itthoni kínálat is.

Tokajról is jönnek már pezsgők Forrás: Demetervin

A toplisták csúcsán most azonban elképzelhető, hogy kihívójuk akad az eddigi szereplőknek a Demetervin új, 2014-es évjáratos pezsgő extra brut pezsgőjének személyében. A 6 grammos maradékcukorral dicsekedő ital az extra száraz pezsgők iránti egyre szenvedélyesebb érdeklődés egyik friss tárgya lehet.

A fele-fele arányban furmintból és hárslevelűből készülő pezsgő a mádi Kakas, Betsek és Danczka dűlőkben fekvő Demetervin szőlőkből készülő alapborból származik. Mivel leginkább presztízstermékről van szó, mindössze 1500 palackkal készítettek belőle és várhatóan elsősorban a fine dining éttermekben találhatjuk majd meg.

Azért valószínűleg a Divino és a Radovin kínálatában is feltűnik majd, mintegy 7500 forint/palack áron. A márka leginkább tesztnek szánja a butikpezsgőt, de ha kedvező fogadtatásra talál a magyar piacon, nyilván elgondolkodnak nagyon volumenen is.