Fekete csirke - a sátánisták imádnák

fekete csirke, silkie
Vágólapra másolva!
Mintha csak Babits Mihály verséből lépett volna elő ez a fura jószág, vagy talán inkább Karinthy paródiájából, mert azért lássuk be, egy fekete csirke valójában nem túl ijesztő. De furának fura. 
Vágólapra másolva!

Magyarországon már az is kisebb csodaszámba megy, ha a hentes nem nézi teljesen hülyének a vásárlót, amikor a csirke előéletéről kérdezi, a különböző fajtájú vagy eredetű lábasjószágok vásárlásáról meg még álmodozni se nagyon érdemes. Pedig ezen a területen is elég nagy a változatosság.

Még a fine dining éttermesek által oly kedvelt francia bresse-i vagy a feketelábú csirke különlegessége is eltörpül a silkie-ként ismert, ázsiai származású fekete bőrű, húsú és csontú bantam fajta mellett.

Mint hószín hattyú a hollók közt világlik Forrás: Flickr/Shubert Ciencia

Kívülről még nem is olyan feltűnő, a tolla többféle árnyalatú is lehet, a leglátványosabb a teljesen fekete változat, bár a kívül fehér is mutatós. A silkie-k tolla rendkívül selymes tapintású, jó természetűek, és állítólag remek háziállatok. Indiában, Kínában és Thaiföldön különösen népszerűek. Rendszeresen feltűnnek különböző szárnyasjószág-kiállításokon, olyanok is akadnak, akik házi kedvencként tartják, nem pedig haszonállatként.

Cukiság Forrás: Wikipedia

Mivel ritkák és drágák, eleve nem nagyüzemi környezetben nevelik fel őket, hanem kisebb farmokon, szabadabb körülmények között, egészségesebben táplálva, így a húsuk zamatosabb, jobb ízű, mint a gyárban előállított csirkéké. De azért annak ellenére, hogy megkopasztva rendkívül furán néznek ki fekete bőrükkel, húsukkal és csontjaikkal, alapjában véve rendes csirkeízük van.

Levesben Forrás: Wikipedia

A beszerezésük itthon nyilván nem egyszerű, külföldön is főleg ázsiai húsboltokban kaphatók. Amerikában egyre keresettebbek, mivel a különleges látvány mellett etikusabbnak is minősülnek a nagyipari csirkéknél. Azért megfőzve, a tányérban nagyon furán néz ki, nem?