Több gyümölcs, okosabb gyerek?

terhes gyümölcs alma várandós
Csak gyümölcsöt kell enni és kész?
Vágólapra másolva!
Egy új kutatás szerint ha az anyák több gyümölcsöt esznek a terhességük során, intelligensebb gyerekeket nevelnek.
Vágólapra másolva!

Az információtechnológia világában az intelligencia válhat a legfontosabb képességgé, így

nem csoda, hogy mindenki okos gyereket szeretne.

Albertai kutatók most arra jutottak, hogy az átlagnál több gyümölcs lehet a megoldás ilyen esetben.

688 gyerek fejlődését vizsgálták meg egy hosszú távú kanadai kutatásban és az adatok elemzése során az anyák gyümölcsfogyasztását látják a magasabb intelligencia hátterében. Korábban a halat, illetve a benne lévő halolajat hozták összefüggésbe a jobb kognitív teljesítménnyel, ez az első eset, hogy a gyümölcsök kapták meg a főhős szerepét.

Csak gyümölcsöt kell enni és kész? Forrás: AFP/Hans Wiedl

Dr. Piush Mandhane az albertai egyetem gyermekgyógyászati professzora, a kutatás egyik vezetője azt nyilatkozta a Wall Street Journalnek, hogy maga is meglepődött az egyértelmű összefüggést látva. Ettől függetlenül úgy gondolja, a gyümölcsfogyasztás inkább csak lehetőség.

Ez csak egyetlen kutatás és még nem vizsgáltuk meg a megnövekedett gyümölcsfogyasztás egészségi kockázatait" - mondta Mandhane doktor. Ahogy erre ugyanis a Wall Street Journal felhívja a figyelmet, minél több gyümölcsöt eszik valaki, annál több cukrot is visz be a szervezetébe és ez az erre hajlamosak esetében komoly súlynövekedést vagy terhességi cukorbetegséget okozhat.

Napi 4 adag, minél színesebben Forrás: Marton Szilvia - Origo

A kutatás vezetője szerint az a legjobb, ha a terhes nők egyszerűen csak megeszik azt a gyümölcs mennyiséget, ami a hivatalos ajánlásokban szerepel. A vizsgálat során ugyanis az is kiderült, hogy a nők fele nem eszik elég gyümölcsöt. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége legfrissebb ajánlása napi legalább 4 adag (1 adag 10 dkg) gyümölcsöt és zöldséget javasol, lehetőleg minél változatosabban, idényjelleggel.

Ha hihetünk a kanadai kutatás eredményének, ezzel máris sokat tettünk azért, hogy okos gyerekünk lehet. A kérdés a szokásos: vajon azért lett a gyümölcsevő anyáknak intelligensebb gyerekük, mert sok almát és szőlőt fogyasztottak vagy azért táplálkoztak egészségesen, mert ők maguk is tájékozottabbak, okosabbak az átlagnál?