A diplomaták nem maradnak éhesek

szakácstréning
Vágólapra másolva!
A Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Magyar Konyha magazin együttműködésében idén negyedik alkalommal zajlik hazánk külföldi nagykövetségein és konzulátusain dolgozó szakácsok továbbképzése a Metro Gasztroakadémiáján. Az ötnapos tréningen nemzetközi hírű hazai séfek mutatják be a legújabb technológiákat, a legjobb magyar alapanyagokat.
Vágólapra másolva!

Az évente megrendezett képzésen az ország külképviseletein dolgozó szakácsok vesznek részt, ahol séfek, gasztronómiai szakemberek alakítják ki azokat a menüsorokat, amelyeket hazánk külképviseleteinek rendezvényein kínálnak a Külgazdasági és Külügyminisztérium 2016. évi borválogatásával.

Idén Párizs, Brüsszel, Madrid, London, Berlin, Prága, Varsó és Helsinki nagykövetségein és konzulátusain dolgozó szakácsok vesznek részt a kurzuson.

A főzéssel egybekötött oktatáson a mindennapok tapasztalatait, a már kipróbált technikákat és recepteket is minden évben magukkal hozzák a szakácsok.

A tréning résztvevői Forrás: Balazs Szabo

Bíró Lajos (Bock Bisztró) és executive chefje, Varju Viktor főzelékeknek szentelt első napját Ruprecht László (Stílusos Vidéki Éttermiség) újragondolt magyar menüsorai követték.

Szerdán Vomberg Frigyes a főszereplő. A gasztronómiai szakember Széll Tamás szakmai coach-a a Bocuse d'Or idei és jövő évi versenyén, az ő témáját ennek nyomán a 2016-os Bocuse d'Or Budapest verseny magyar alapanyagai adják: az

egyik alapanyag a szarvas, a másik a fogas és a süllő

(mivel külföldön elérhetetlen a kecsege, amivel idén versenyeztek, viszont ez a két hal közel áll hozzá). A menüsorhoz egy 23 tételből álló borszortimentet is bemutatnak, amit a Külgazdasági és Külügyminisztérium nemzetközi szakértőkkel együtt válogatott ki.

Vinkó József, a Magyar Konyha magazin főszerkesztője, Horváth Imre, a METRO vezérigazgatója és Dr. Szabó László külügyminiszter-helyettes Forrás: Origo

A csütörtöki nap Korponai Péteré, a SIRHA desszertverseny idei győzteséé. A Desszert.Neked cukrász-tulajdonosa a rendezvényeken, fogadásokon sikerrel kínálható modern aprósütemények, a petit fours elkészítésére ad ötleteket. A Rókusfalvy-birtokon zajló zárónap az etyeki térség ízeinek megismerésével telik majd.

A képzést bemutató sajtótájékoztatón Dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes kiemelte, hogy bár a magyar szakácsművészet egyre inkább a nemzetközi média és gasztroturizmus figyelmének központjába kerül, nagyon fontos, hogy hazánkon kívül is minél többen megismerjék a magyar ízeket, alapanyagokat és borkultúránkat.

"A továbbképzés azért is fontos, mert egy külgazdasági vagy diplomáciai eseményen a gasztronómián keresztül is ízelítőt tudunk adni Magyarország kultúrájából" – hangsúlyozta.

Dr. Szabó László elmondta, hogy a külképviseleteken nem tudják megoldani, hogy a szakácsok magyar alapanyagokkal dolgozzanak, a borokon kívül leginkább fűszereket tudnak biztosítani a séfeknek – friss, helyi alapanyagokból igyekeznek a lehető legjobb, a magyar konyhára jellemző ételeket készíteni.

Vomberg Frigyes a szerdai kurzuson elmondta, hogy ez sokkal inkább közös munka, mint oktatás. A két Bocuse-alapanyagból készítettek 5-6 ételt, hideg-meleg előételeket, főételeket, fingerfoodokat, hogy egy fogadásra is legyen opció – a részt vevő szakácsok egész héten inspirálódhatnak a hazai szakemberektől.