Tudja már, melyik Budapest legmenőbb terasza?

A38 állóhajó, logó, PR-cikk illusztráció, terasz
Vágólapra másolva!
Laza, puccos, kutyabarát, gyerekbarát? Háztetőn, a Dunánál vagy a parkban? Mindenütt terasz! A főváros harmadik alkalommal hirdeti meg a budapesti kerthelyiségek és vendéglátós teraszok versenyét!
Vágólapra másolva!

Budapest városképének legmeghatározóbb elemei a teraszok, kerthelyiségek, tetőteraszok és a nyári időszakban, akár ideiglenes jelleggel működő, mégis igen népszerű kiülős helyek. Ezek bemutatására és közösségteremtő szerepük kihangsúlyozására indította el 2014-ben a Terasz Budapest pályázatot Budapest Főváros Önkormányzata.

Idén is három kategóriában jelentkezhetnek a vendéglátósok: terasz, kerthelyiség és pop-up. A döntés egy négytagú szakmai zsűri és a közönség kezében lesz, akik

idén kiemelten értékelik az akadálymentes, gyerek- és kutyabarát helyeket.

A pályázat kiírója és lebonyolítója a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. A bíráló bizottság tagjai: Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes, Mártonffy Miklós, Budapest főépítésze, Gianni Annoni, gasztronómiai szakértő és Miklós Csaba, borász. Az általuk kiválasztott három győztes egy évig viselheti a Terasz Budapest 2016 címet.

Fontos a hangulatos terasz Forrás: Balkanyi Laszlo / We Love Budapest

Élet az aszfalton

Szalay-Bobrovniczky Alexandra szerint: "A városi élet fő színterei a közterek.

Az viszont nem mindegy, miként használjuk ezeket. Igaz, hogy egy-egy építészeti megoldás új értéket visz a terekbe, de sajnos egy rosszul megválasztott terasz rontani is tud a városképen. Ezért is fontos, hogy a Fővárosi Önkormányzat ne csak szabályozza a közterület használatát, de egyben ismerje is el azokat, akik kiemelkedően igényes, a városnak valóban pluszt adó és jelentő teraszokat üzemeltetnek. Elismerés a díj, és persze ösztönzés is mindazoknak, akik ma még nem ilyen teraszt üzemeltetnek. Mert végtére is ez a cél: felnőni a teraszok minőségével a városhoz, annak hagyományaihoz, értékeihez, a városképhez."

A Dunán is van terasz! Forrás: A38

Fontos a harmónia

"Egy étterem életének és összképének fontos része a terasz, hiszen az önkifejezés egyik legjobb eszköze, ahogy a mindennapi zsongást egy kicsit kivisszük a szabadba pluszélményt adva ezzel a vendégeknek, ugyanakkor a terasz élénkíti, vonzóbbá varázsolja saját környezetét. Vannak olyan tényezők, amelyek nagyban befolyásolják egy terasz sikeres működését: a helyszín, az elhelyezkedés, az épület adottságai, a kialakítás, a dizájn, a praktikum és a szolgáltatás minősége. Emellett minden esetben harmonizálnia kell az étteremmel, hiszen

Én ezek alapján fogok bírálni" – tette hozzá Gianni Annoni.

A közönség is beleszólhat

A pályázatra 2016. július 18-án 15.00 órától egészen augusztus 7-én éjfélig jelentkezhetnek a vendéglátóhelyek a facebook.com/teraszbudapest oldalon, augusztus 10–31-ig pedig ugyanitt szavazhat kedvenceire a nagyérdemű. Az internetes közönségszavazáson legnépszerűbbnek és legmenőbbnek ítélt terasz közönségdíjban részesül.