Meglepő lelkesedéssel habzsolja a zöldségeket, bár úgy gondolom, később
az oviban majd jól elrontják a többiek,
a kettő nagyobbon látom, hogy nem igazán sikk a zöldség – igaz, senki nem is állította, hogy azonnal működni fog a menzareform.
A cél adott:
lakjon jól a Rozi, ne maradjon éhes apa, és jusson uzsonnára a testvéreknek is.
Kevés munkával mindig nagy sikert képes aratni a rétes, igaz, most nem édesre, hanem sósra kombináltam.
Minden ilyenhez remek alap a juhtúró. Legendásan passzol a spenóthoz, bohó vendégmunkás koromban a kedvenc fogásom volt az osztrák céges menzán. Annyi levél, hogy teli legyen a tepsi nem volt, így a hűtőből kivettem mellé egy padlizsánt.
Pont az ilyen fogások, mint a rétes, adhatják vissza a férfiak konyhai önbizalmát. P
ár alapszabályt betartva szabadon variálhatók az ízek,
lehet kreatívkodni, senkit nem kötnek receptek. Hamar megvan, gyorsan elfogy – használjuk csak ki az idényzöldségeket.
Aki nem profi, ne akarjon tésztát nyújtani, vegyen boltit nyugodtan, csak érdemes figyelni, elég nagy szórás van, egyik szinte adalékmentes, a másik meg ijesztően hosszú összetevő-listával fenyeget.
Hozzávalók:
A megmosott padlizsán végét csapjuk le, kockázzuk fel, majd pirítsuk meg.
Nem szabad alá túl sok zsiradékot tenni, mert a föld kőolajkészletét képes lenne felszívni, ha hagynánk
– én olvasztottam alá egy kanál disznózsírt, és figyeltem, hogy ne égjen le.
Só, bazsalikom, bors, ennyi – az én saját titkom a barna sör, amit a sütés vége felé öntök alá. Nem kell sok,
elég egy deci, a többi mehet a gyomorba.
A karamellesebb, csokisabb aromák remekül egészítik ki a padlizsán saját, gazdag ízét. Ha kész, keverjük be a juhtúróval, melegen kellemesen összeolvadnak; mehetnek is a kiterített tésztalapba.
Hozzávalók:
Ha van friss levél, azzal dolgozzunk: felcsíkozzuk, felaprítjuk, kevés vajon vagy olívaolajon fedő alatt átpároljuk.
Nem kell túlkezelni, nem menzás főzelék a cél,
hanem rétes.
Egy tálban egy leveseskanálnyi olívaolajat, két nagyobb gerezd fokhagymát, pár szem frissen feltört borsot és sót összekeverünk, erre mehet a meleg spenót és a 15 dkg juhtúró. Már csak be kell tölteni és mehet a sütőbe. Fontos: kenegessük meg a tetejét egy tojás sárgájával!
Légkeverés nélkül 200 fokon pár perc alatt megsülnek, és garantáltan ugyanilyen hamar el is fogynak. Elsőre ugyan pepecselősnek tűnik, de a ráfordított idő tényleg nagyon alacsony – érdemes újabb ízekkel is kísérletezni, nincs határ, egy apukát semmi nem állíthat meg.