Nem veszélyes a disney-s bögre, állítja a Nébih

Vágólapra másolva!
Gyerekeknek szánt, kerámia reggeliző készleteket és bögréket ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A kiemelt vizsgálatot a május végi, határérték feletti kadmium és kobalt kioldódásról szóló uniós riasztás miatt rendelte el a hatóság.
Vágólapra másolva!

Május végén érkezett riasztás a Nébih-hez az EU tagállamok gyors riasztási rendszerén (RASFF), hogy kínai származású, Disney motívumokkal ellátott kerámia reggeliző edényeknél határérték feletti kadmium és kobalt kioldódást mértek. A hatóság a lakosság biztonsága érdekében – a riasztásban szereplő termékek forgalomból történő kivonása mellett – célellenőrzést indított a hasonló készletek vizsgálata érdekében; öt-öt, mesefigurás kerámia készletet ellenőriztek.

Az élelmiszerekkel érintkező kerámiatárgyakra vonatkozó előírásokban a nem megtölthető tárgyaknál (például tányéroknál) a kioldódó ólom határértéke 0,8 mg/dm2, míg a kadmiumé 0,07 mg/dm2. A megtölthető tárgyak - például bögrék - esetében

a kioldódó ólom mennyisége nem haladhatja meg a 4,0 mg/l határértékét,

a kadmium mennyisége pedig a 0,3 mg/l-t. A célellenőrzés során a mért értékek egyetlen termék esetében sem érték el, sőt meg sem közelítették a megengedett határértéket.

Dolgozott a labor

A laboratóriumban a reggeliző eszközök kobalt-tartalmát is megvizsgálták. Bár erre vonatkozó jogszabályi határérték nincs, de megnyugtató, hogy a vizsgálatok gyakorlatilag nem mutattak ki kobalt-tartalmat a mintákban.

A kép illusztráció Forrás: Origo

Az élelmiszerekkel érintkező kerámiatárgyak a gyártó által kiállított írásbeli megfelelőségi nyilatkozat birtokában hozhatók forgalomba az EU területén, igazolva azok megfelelőségét. A forgalmazóktól bekért megfelelőségi nyilatkozatok vizsgálata még folyamatban van. A laboratóriumban elvégzett vizsgálatok alapján azonban elmondható, hogy

a megvizsgált gyermek reggeliző készletek biztonságosak.

Amit a kobaltról és a kadmiumról tudni kell

A kobalt nyomelem, a B12 vitamin (kobalamin) központi atomja, kis mennyiségben az emberi szervezetnek szüksége van rá. Nagyobb mennyiségben azonban az emberi szervezetben nem kívánatos anyag. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) a kobalt és kobalt vegyületek csoportját lehetséges emberi rákkeltőként a 2B csoportba sorolta be.

A kadmium a természetben csaknem mindenütt előforduló környezeti szennyező anyag. Vegyületei erősen mérgezőek. A szervezetben elsősorban a májban és a vesében felhalmozódásra képes, bizonyítottan rákkeltő hatású. Élelmiszerekkel érintkező, nem megfelelően készített anyagokból, edényekből, eszközökből is kioldódhat, jelenléte a legkisebb mértékben sem kívánatos.

A Nébih hivatalos táblázatát a vizsgálati eredményekkel innen töltheti le.