Ennél szebb filmes konyhák talán nincsenek is

Meryl épp a beázáson gondolkodik
Vágólapra másolva!
Általában nem szoktunk emlékezni a moziban látott lakások, házak konyháira, de akad néhány, amely valóban világhírű. Megmutatjuk kedvenceinket.
Vágólapra másolva!

Bár a legtöbb néző legfeljebb a színészekre emlékszik egy-egy filmből, a vásznon látott tereknek is fontos szerepük van a hangulat megteremtésében. Némelyik ház, lakás szinte már önálló rajongótáborral rendelkezik, az amerikai gasztronómiai oldalak rendszeresen közölnek filmes konyhai toplistákat is.

Az egyik láttán mi is kedvet kaptunk, hogy megmutassuk, melyik az 5 kedvenc, szerintünk legszebb, moziban látott konyha. Számunkra elsősorban nem a főzés, hanem a helyszín jelentősége miatt vált érdekessé egy-egy tér, így például kimaradt az egyébként az utolsó szögig hiteles Julia Child-konyha a Julie és Juliá-ból és a szakácsokról szóló filmek főzőhelyiségeit is hanyagoltuk.

Ha nem ért egyet, mondja el kommentben, ön melyiket szereti legjobban!

Átkozott boszorkák (Practical Magic) – 1998

díszlettervező: Robin Standefer, berendező: Claire Jenora Bowin

Ez az elég régi film annak idején nem volt borzasztóan sikeres, de az évek során kultikus státuszra tett szert, többek között a viktoriánus háznak köszönhetően, amelyben játszódik. A legendássá vált épület csak a film kedvéért jött létre, Denise DiNova producer ugyanis biztos volt benne, hogy olyan ház, ami tökéletesen megfelel az elképzeléseiknek, nem létezhet. Ezért a produkciót azzal kezdték, hogy

nyolc hónap alatt megépítették egy díszletet egy Washington államban található szigeten, majd a forgatás után lebontották.

Még a virágok is művirágok voltak a kertben és az üvegházban, de fura burjánzásuk csak hozzáad a hangulathoz.

A ház hatalmas, romantikus konyhájában a főzés mellett végeztek ördögűzést, készítettek bájitalt, reggeliztek, és néha, amikor pont megfelelően álltak a csillagok, éjfélkor rendeztek egy kis tequilás partit is a házban lakó boszorkányoknak, akiket többet között Sandra Bullock és Nicole Kidman alakítottak.

Nehéz elhinni, hogy csak díszlet, ugye? Forrás: http://betweennapsontheporch.net/

Minden végzet nehéz (Something's Gotta Give) – 2003

díszlettervező: Kristi Zea, berendező: Susan Bode

Nancy Meyers, a film rendezője a kicsit túlcukrozott romantika mellett az úgynevezett lakberendezési pornóról ismert még filmes berkekben – az általa bemutatott sztorik szereplői általában félelmetesen gyönyörű házakban élnek. Ezek közül is kiemelkedik a Diane Keaton által játszott drámaíró tengerparti villája, amelynek konyhájában sok fontos dolog történik.

Itt fut össze rendszeresen Keaton és Jack Nicholson,

ott tárgyalják ki a nők az élet nagy dolgait és a fiatal szerelmest adó Keanu Reeves is többször megfordul benne. Néha esznek is, de nem ettől érdekes valójában.

Bár a ház maga létezik valahol Hamptonban, belülről egészen másképp néz ki, a konyhát és a szobákat egy stúdióban építették meg saját tervek alapján. Az egész egy kicsit túlságosan tökéletes, picit még mesterkélt is, de egy ennyire szépre polírozott világban mégis a helyén van.

És ez is csak egy stúdió Forrás: http://hookedonhouses.net/

Jóbarátok (Friends) – 1994-2004

díszlettervező: John Shaffner, berendező: Greg J. Grande

Aránylag nagy összegben le mernénk fogadni, hogy Rachel és Monica lakásának konyhája a legismertebb mind közül a világban. Fel sem tudnánk sorolni, mennyi minden történt benne a sorozat tíz éve alatt, gyakorlatilag ráégett a retinánkra, annyiszor láttuk már. Legtöbbször ugyan csak háttérként jelent meg, de mivel

Monica foglalkozása eredetileg szakács,

itt aztán tényleg volt rengeteg főzés, evés-ivás. Még Brad Pitt és Bruce Willis is feltűnt egy-egy vacsora erejéig. Aki elég sokszor látta a sorozatot (és vagyunk így páran), az szinte emlékszik rá, milyen érzés kinyitni a hűtőszekrény ajtaját. A régimódi hűtő egyébként tényleg működött, olyannyira, hogy a stáb tele is pakolta mindenféle finomságokkal, amiket a forgatás során szépen el is fogyasztottak.

A konyha stílusa szándékosan rendkívül eklektikus, direkt tervezték kicsit szedett-vedettre, és nagyon keveset változott a forgatás évei alatt. A konyhaasztal körül látható székek azonban időnként megújultak.

Joey a Mikulás segédje épp Forrás: Origo

Egyszerűen bonyolult (It's Complicated) - 2009

díszlettervező: Jon Hutman, berendező: Beth A. Rubino

Nancy Meyers egyik legutóbbi filmjében egyenesen odáig merészkedett, hogy gyakorlatilag szereplővé teszi az elhagyott asszonyt játszó Meryl Streep konyháját.

A cselekmény jelentős része a konyha körül zajlik,

az egyébként kávézóval is rendelkező tulajdonos ugyanis az átépítés miatt hív építészt, akivel aztán a vártnál jobban összebarátkozik. A legviccesebb az, hogy a házban egyébként egyedül lakó nő meg akarja nagyobbítani a hatalmas konyhát, mert túl szűknek érzi. Csodás probléma, nem?

A tervezők a toszkán és francia stílust tanulmányozták, amikor kialakították a gyönyörű, de egyben praktikus teret. Maga Meryl Streep is részt vett a folyamatban, a meggyőzőbb hatás kedvéért egy kis beázást javasolt a plafonra. Hát, nekünk nem pont az tűnt fel, bevalljuk.

Meryl épp a beázáson gondolkodik Forrás: Origo

Amelie csodálatos élete (Le fabuleux destin d'Amélie Poulain) - 2001

díszlettervező: Aline Bonetto, berendező: Marie-Laure Valla

A kultikus francia filmben az emberek mellett Párizs, a kávézó és Amelie lakása is fontos szerepet játszik, minden egyes részletük aprólékosan megtervezett. Ellentétben az eddig felsoroltakkal, az aprócska lakás még apróbb, piros-narancs konyhája egyszerre bájos és szegényes a világítóudvarra néző kis ablakkal. Ettől függetlenül legalább olyan lényeges helyszín, itt sírja el magát a végén szegény Amelie, amikor sütikészítés közben rájön, hogy elfogyott a sütőpor. Nehéz elfelejteni azt a bizonyos gyöngyfüggönyt.

Amelie lakásának stílusát még mindig sok romantikus ifjú hölgy látja kívánatosnak, de mi tisztelettel adózunk a vízmelegítő és a mennyezetre felhúzott fregolin száradó konyharuhák realizmusa előtt is.

Kicsi is, sötét is, mégis cuki Forrás: Origo

Önnek melyik film konyhája a kedvence?