Ötcsillagos kerti parti - miért nem tart egész évben?

Vágólapra másolva!
A gasztronómiai fesztiválok egyik legnagyobb előnye, hogy egy füst alatt végigkóstolhatunk egy rakás finomságot. Szó szerint igaz ez ma a Gellértben.
Vágólapra másolva!

A nyár egyik legjobb része a kerti grillezés, de sajnos a belvárosban nincs túl sok esélyünk erre, ezért különösen fellelkesedtünk, amikor megtudtuk, hogy a Gellért szálló sörözőjében mini gourmet fesztivált rendeznek a hétvégén.

A Gellért saját kertjébe invitálta a minőségi street food kínálat számos budapesti szereplőjét és baráti, baráti, mivel nem kérnek belépőt. A jó hangulat egyébként már belépés előtt nyilvánvaló a dj-nek köszönhetően, aki azon ritka zeneszolgáltató kisiparosok közé tartozik, akik hajlandóak saját alkotói vágyaikat félretéve valóban a közönséget szórakoztatni. A végtelenül eklektikus playlist csúcspontja nem a Happy vagy valamelyik hatvanas évekbeli olasz sláger volt, bár azokat is szerettük, hanem a Most kéne abbahagyni, ott kezdett el mozogni mindenki válla. A hangosításba azért jó lenne kicsit fektetni hosszú távon, ha minket kérdeznek.

A buli egyik főszereplője Forrás: Origo

Sör, bor, hal

De akármilyen jó is, a zenét nem lehet megenni, sem meginni, úgyhogy nézzük csak, mi a választék. Ahogy belépünk, jobbra rögtön magunkhoz vehetünk valami jó kis kézműves sört az Élesztő csapolásában (mi mangós IPÁ-val kezdtünk) vagy balra a Bortársaság boraiból szerezhetünk egy pohárnyit, hogy legyen mivel a kezünkben felmérni az étel-kínálatot.

Ha balról indulunk neki, egyből egy hírességgel találjuk magunkat szembe Lázár séf személyében, aki egy mozgó sült hal-sült krumpli, azaz fish&chips fogással van jelen.

A magyar halat frissen sütik ki bundában

és akik esetleg ódzkodnának az ízétől, azokat megnyugtatjuk: nagyon finom. De ha nekünk nem hisznek, Lázár vagy valamelyik kollégája szívesen ad kóstolót is.

Lázár séf maga Forrás: Origo

Zsír és kollagén

A mini fesztivál következő állomása a házigazdák standja, akik kihasználva a saját konyha helyzeti előnyét több fogással is készültek. Hősiesen végigkóstoltuk szinte mindent, a kecskét a karalábéfőzelékkel, a bruschettát körömpörkölttel és a házi töltésű kolbászból készült hotdogot is.

A kedvencünk a körömpörkölt csodálatos zsíros-kollagénes állaga volt,

a ropogós, vékony pirítóssal és a paradicsom ízével tökéletes kombinációt alkottak. Szívmelengető, amikor az ember érzi, hogy rendesen benne van az anyag az ételben.

A karalábét és a kecskét is kedveltük, ahogy a lángon sütött hotdognak is nagyon örültünk, bár ez utóbbi igazságtalanul nagy adag sajnos, igen nehéz utána még mást is fogyasztani. A szakmai érdeklődés okán bepróbáltuk a ház két sörét is, a Giorgio néven futó világos igen kellemes darab, de minket inkább a szűretlen barna-búza keverék varázsolt el Angliát idéző ízeivel. A gellértesek még desszertet is készítettek, amit tejbegríznek neveznek, de azért profi pohárkrém ez, kérem, friss málnával és némi molekuláris csoki mágiával.

Az anyag maga, némi sörrel Forrás: Origo

Pofás marha

A résztvevők közül talán a Kollázs jelenlétén lepődtünk meg a legjobban. Nem jellemző ugyanis, hogy egy más szállodalánchoz tartozó, kvázi versenytársat beenged valaki a saját bulijába, márpedig most ez történt. A Gellért ugyanis a Danubius csoport tagja, míg a Kollázs a Four Seasons Gresham nemrég nyílt sörözője, és a hozzájuk tartozó food truck vendégeskedik pár napig Budán.

A Kollázs is nyilván sokat profitál az ötcsillagos konyhai háttérből az előkészítés területén, de azért mégiscsak helyben rakják össze a kínálat nagy részét. A Gresham cukrászaihoz méltó remek bucijukat a mostanában egyre divatosabb sült hússal töltik meg, de előtte ehetünk hideg gazpacho levest is, érdemes. Minket a marhapofa nyűgözött le igazán,

azért az valami, amikor egy ilyen húst villával el lehet vágni

– nyilván elég sokáig dolgoztak vele még a konyhán, hogy ilyen állaga és íze legyen.

Puha és ízes Forrás: Origo

A baráti hangulat jegyében a Gellért egy új hullámos kávést is meghívott a 20 gramm személyében, amiért a jó kávé rajongói biztosan hálásak lesznek, főleg, ha miután teleették magukat, még várja őket a partiélet és kell a frissesség.

Házibuli hangulat Forrás: Origo

Füstös dolgok

A jobb sarokban egy újabb hírességgel találhatjuk magunkat szembe: a gasztronómiai rendezvényeken mostanában szinte kötelezően feltűnő

Szabó Győző személyesen gőzöli saját fejlesztésű rizses, halas, zöldséges falatkáit a Steamboo standján.

A füstölt halasat ki ne hagyja senki, elképesztően jó a fűszerezése, hosszú percekig csiklandozta a nyelvünket. Kicsit csípős, de tényleg csak kicsit.

A füstölt halas kötelező! Forrás: Origo

A kör a Céltoronnyal és az ő zöld tojásaikkal zárul be, félelmetesen hatékonyak ezek az aránylag kicsi grill állomások. Persze a Céltorony stábja is rendesen előkészült, a steak érlelve, a fürj pácolva érkezik és ez érződik is mindkét húson rendesen. A vörös húsok kedvelői bizonyára a steakért lesznek oda, nekünk a fürjtől állt el a szavunk, de még a saláták is csodás ízt kaptak a grillezés során.

Steak és fürj Forrás: Origo

Az árak 500-2000 forint között mozognak, érdemes nagyobb csoportban érkezni, hogy minél több fogást megkóstolhassunk. A Gellért kerti partijával kapcsolatban nekünk csak egyetlen kérdésünk van:

miért nem tart egész nyáron?