Rossz pálinkával ne rontsuk el!

meggy likőr meggylikőr
Vágólapra másolva!
„Ha rossz lesz a pálinka, majd ágyast vagy likőrt csinálunk belőle!” – hallani máig, pedig a finom gyümölcsöt nem kéne elrontani rossz kerítésszaggatóval.
Vágólapra másolva!

A pálinka ízhibáit, az előpárlat acetaldehidjét, etil-acetátotos aromáit, az utópárlat spórolás miatti

moslékszagát Szűz Mária könnyei sem teszik jobbá

– aki magának finom likőrt szeretne, inkább egy tiszta, de jellegtelen vegyes gyümölccsel próbálkozzon. Ha ilyen nincs, jó minőségű vodka is tökéletes lesz: a polcok aljáról való gagyit hagyjuk meg másnak.

Ilyentájt már olcsó a meggy Forrás: Zirig Árpád

A meggylikőr ilyenkor jó móka, a zöldségesnél éppen 300 forint kilója, de akinek van fája, és még le tud szedni egy fél kilót, ne habozzon, hozza a létrát, bátran fogjon hozzá.

Hozzávalók:

  • 0,5 liter 40%-os szeszes ital (pálinka, vodka)
  • 40 dkg meggy
  • 1 dl száraz vörösbor
  • cukor izlés szerint
Pikk-pakk kimagozzuk Forrás: Zirig Árpád

Fogjunk fél kiló meggyet.

Mire kimagozzuk, eszegetünk belőle, és kidobjuk a rosszakat, úgyis megcsappan.

Ennyivel pár perc alatt kézzel is végzünk, ne essünk pánikba, ha nincs otthon magozó.

Egy nagyobb, zárható edénybe tesszük – például tiszta befőttesüvegbe –, majd felöntjük a szesszel. Én erre a célra most középminőségű vodkát választottam. James Bond Belvedere-je túlzás lett volna, az alsó polcosak meg tényleg vacakok. Aki tényleg élvezni szeretné, válassza a masszív középkategória valamelyik képviselőjét, de ne igya meg előre, önmegtartóztatóan öntse csak az utolsó cseppig a meggy fölé.

Ne dobjuk ki rögtön! Forrás: Zirig Árpád

Lábosban készítsünk karamellt – nem kell túl sok cukor, inkább csak az ízt akarjuk, mintsem a szájba verős édességet, de ezt a kérdést mindenkinek a nyelvére bízzuk. Óvatosan kavargassuk, vigyázva, hogy le ne égjen, majd ha kész,

egy deci izgatóbb fajta vörösborral fokozatosan öntsük föl,

majd lassan kavargassuk tovább addig, míg újra fel nem olvad. Ha ez elegy elhűlt, öntsük a vodkás meggyhez – e nélkül sem lenne rossz, de így bámulatosan simává, kerekké tehetjük az ízeket.

Ennyi karemell nekem elég Forrás: Zirig Árpád

Én 6-8 magot mindig feltörök, és a belét beledobom a likőrbe; ha nem is tesz hozzá sokat a végső aromához, de egy kevés marcipánosságot ad neki. A szilvával és a barackkal szemben a meggynél és a cseresznyénél nem kell aggódni a hidrogén-cianid miatt.

Öntsük ezt is az üvegbe, ha elhűlt Forrás: Zirig Árpád

Legegyszerűbben fokhagymanyomóval lehet amúgy megroppantani – azért nem dobom bele a kemény héjat, mert később

az alkoholos meggy még remek csemegévé változhat,

a fene akar majd ráharapni egy pudingos krémben.

Mindjárt mehet a spájzba Forrás: Zirig Árpád

Van rossz hírem is: nem lehet azonnal meginni. Sötét, hűvös helyen érleljük nyolc hétig, hétnaponta rázogassuk át. Megéri várni vele – mire elkészül, beköszönt a vénasszonyok nyara, és remek lesz a hűvösödő esték ellen a teraszon.

A tavalyi így sikerült Forrás: Zirig Árpád