Kedvenc savanyú bogyónk a ribizli és az egres gyermeke

josta
Se nem ribizli, se nem egres
Vágólapra másolva!
Kicsi, fekete bogyó, belül olyan, mint az egres, kívül olyan, mint a fekete ribizli. Mi az? Miért annyira szeretnivaló?
Vágólapra másolva!

Ha más is van rajtam kívül, aki annyira szereti a savanyú ízeket, hogy rajong mindenért, ami összehúzza a szájpadlását, mindenképp keresse és próbálja ki a jostát.

Se nem ribizli, se nem egres Forrás: Ács Bori

Markáns, erős íze miatt inkább más gyümölcsök, más ízek kiegészítőjeként működik, de igazi savanyú szájúak magában is szeretni fogják.

Fekete ribizli és egres

A josta egy viszonylag új keresztezés, amely a fekete ribizli és az egres szervezett házasságából jött létre.

Mi ez a bogyó? Forrás: Ács Bori

A fekete ribizli adja a sötét színt és a vastag héjat, az egres a leves, zöld, savanyú belsőt. Rettentően egészséges, tele van vitaminnal.

Bogyót mindenbe

Ugyanúgy használható, mint az összes többi bogyós gyümölcs:

lekvárnak, pitének, szörpnek, mascarponés pohárkrémbe, brownieba, clafoutisba, mindenbe,

ami édes, és kíván maga mellé valamilyen savanykás kontrasztot.

Savanykás reggeli joghurt Forrás: Ács Bori

A legjobb, ha nála édesebb, vagy legalábbis kevésbé savanyú gyümölcsökkel párosítjuk: sárgabarackkal, almával, ribizlivel, málnával. Ha igazán szereti, kár túlbonyolítani, elég a reggeli joghurthoz turmixolni egy kis ribizlivel, nagyon jó lesz, és biztosan felébreszt.