Vajon melyik lesz idén a legjobb balatoni strandkaja?

zing hamburger
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, tényleg van esély arra, hogy a infralámpás hekkeken, a zsíros lángosokon és a mirelites salátákon túl tudjon lépni a balatoni vendéglátás.
Vágólapra másolva!

A Street Food divatra adott balatoni válaszként tavaly indított strandétel programjuk keretében a régió vezető borászai és vendéglátósai a Balaton gasztronómiai és büfékultúrájának megújulására hívják fel a figyelmet –

ezt nevezzük mostanság balatoni gasztro-forradalomnak.

Kardos Gábor szóvivő elmondta: júniusban egy régiós delegációval Svájcban jártak, hogy testvértó kapcsolatot létesítsenek a Genfi tóval, ahol idén indítanak hasonlót „Take-away terroir” néven, tehát a balatoni BeachFood program európai összehasonlításban is az élvonalban van.

Mi lesz idén a tuti?

Tavaly a fövenyesi Kalóz harcsa&krumplija, a balatoni Fish&Chips nyert, a Balatoni Kör gyorsételei közül pedig a Vízikutya nevű harcsahurkás hot-dogot díjazták. Szerintük az infralámpás hekk ideje lejárt – tulajdonképpen ez nem is egy halfajta, hanem annak a szisztémának a neve és szimbóluma, hogy nyugatra kerül ennek a tengeri halnak a legjava, mi meg a maradékot esszük, ha hekket rendelünk.

Gyerünk Balatonra, ami belefér Forrás: Ács Bori

A frissen, helyi alapanyagokból készített ételek ezért nemcsak finomabbak, igényesebbek és egészségesebbek, de gazdasági szempontból is jobb választás a régiónak és az országnak – ami nemcsak a hekket kiváltó tavalyi díjazottakra érvényes, hanem általában minden minőségi strandételre.

Rendes verseny

Az előzsűrizésben testvérlapunk, a We Love Balaton magazin szerkesztősége lesz a partnerük. Július 15-ig jelentkezhetnek az info@welovebalaton.hu címen, megadva a nevező elérhetőségét, a nevezett ételt illetve azt, melyik balatoni vendéglátóhelyen lehet megkóstolni az ételt. A győztest augusztus elején hirdetik ki.

Mit együnk idén nyáron? Forrás: Zing Burger

A BeachFood ételek nemcsak nevükben különböznek a globális Street Food mintáktól, hanem elkészítési módjukban és fő alapanyagaikban is fontos balatonivá tenni mindegyiket. A strandbisztró kultúra megújulása érdekében

felhívást intéznek minden minőségi vendéglátás iránt elkötelezett balatoni büféshez, illetve éttermeshez.

Céljuk, hogy minél többen vegyenek részt a versenyben és a BeachFood programban, hogy egészséges, jó minőségű helyi alapanyagokból készítsenek egyszerű, de kreatív, nyárias, viszonylag gyorsan és büfékben elkészíthető ételeket, elvitelre alkalmas tálalással, gyakorlatilag kézbe adhatóan. Azok az ételek igazán esélyesek tehát, melyeket sok helyen átvehetnének és még sikeresebbé tehetnék a minőségi büfékultúrát.

Legyen jó a menü!

A verseny révén segítenek megismerni a nívós strandbisztró stílusú ételeket és megtalálni a legjobb strandbüféket, ahol ezek fellelhetők, közvetlenül a tóparton, vagy bárhol a Balatonnál.

Az idei nyári szezon kapcsán már a csúcsszezon előtt is gyakori téma volt a pincérek és szakácsok elvándorlásának problémája, ezért a Balatoni Kör arra is felhívja a figyelmet: a jó szakemberek elismerése a tavaly alapított díj révén is hozzájárul ahhoz, hogy a legjobbakat a balatoni régióban tartsák.