Gyors és egyszerű ebédek apartmanos nyaraláshoz

apartmanban főzés
Vágólapra másolva!
Olyan recepteket, gyors ebédeket gyűjtöttem össze, amelyeket fél óra alatt össze lehet dobni akkor is, ha csak egy serpenyő és egy lábos van kéznél, és semmi kedvünk hosszasan főzőcskézni a nyaraláson.
Vágólapra másolva!

"Majd hülye leszek a nyaraláson is a konyhában robotolni! Inkább eszem a strandos lángost egy hétig." Néhány éve még így gondoltam én is. Aztán mégis gyakran előfordul, hogy nincs kedvünk a lángoshoz, a gyerekek délben fáradtak és nyűgösek, vagy csak egyszerűen inkább vágyunk a hűvös, sötét lakásban enni, mint a tűző napon várakozni.

Tonhallal, tojással a saláta is laktató Forrás: Ács Bori

Így hát, ha nem is mindennap, de nyaraláskor is összedobunk három-négy ebédet. Ezeknek az ételeknek azonban szigorú követelményeknek kell megfelelniük: ne kelljen hozzá túl sok eszköz, ki tudja, mennyire felszerelt az apartman. Nagybevásárolni sincs kedvünk ilyenkor, ráadásul sok helyen csak a helyi aprócska bolt kínálatára tudunk hagyatkozni, tehát

jobb, ha az ételek kevés alapanyagból állnak össze.

Legyenek a kínálathoz rugalmasan alakíthatók a tervezett fogások, hiszen lehet, hogy csak egy közért van a faluban, de ha mázlink van, kifoghatjuk a helyi termelői piacot is, ami külön élmény annak, aki szeret főzni.

Csak be kell rakosgatni mindent egy lábosba Forrás: Ács Bori

Olyan rugalmasan alakítható ebédeket terveztem a nyaralásra, amit maximum 30 perc összedobni reggel, strandra indulás előtt, vagy délben, amikor éhesen hazaértünk. Hangsúlyozom, itt az egyszerűség, a gyorsaság és a kimaxolt minimalizmus vezérelt,

nem a nyaralás hetére tervezem, hogy beszerzem a háziasszonyok Michelin-csillagát.

Amiket kis dobozokban, zacskókban magammal viszek, vagy a helyszínre érkezve megveszek a helyi hiperben:

  • só, bors, pirospaprika, cukor/méz, tárkony, oregánó
  • egy nagy adag bekevert salátaöntet: egy rész ecet, három rész olaj, só, bors
  • olaj
  • serpenyő, kés, deszka, lábos

Egylábasos ételek

Az egylábasos tészták az utóbbi időben megosztási rekordokat döntenek a neten, nem véletlenül. A rendszer, amire épülnek, valóban forradalmi: bele kell pakolni egy lábosba a tésztát és mindent, amit hozzárendelni szeretnénk, felönteni forró vízzel, és tíz perc múlva kész az ebéd. Amit hozzáadunk, lehet bármi a paradicsomtól a zöldségekig, a kínálatnak megfelelően lehet alakítani például zöldborsós-sonkás-tejszínessé a háromparadicsomos alapot. Az azért nagyon fontos, hogy meglegyenek az arányok és se ízetlen, se száraz ne legyen a végeredmény.

Egy lábos, 10 perc Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 350 gramm durumtészta - pl. penne
  • 5 dl passzírozott paradicsom/2 dl tejszín és 3 dl víz
  • 3 db friss paradicsom/egy cukkini/200 gramm gomba/zöldborsó
  • néhány szem aszalt paradicsom/olajbogyó/sonka
  • bazsalikom vagy oregánó/petrezselyem
  • egy kiskanál só
  • frissen őrölt bors
  • egy evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma

Az alapanyagokat lábosba teszem, elkeverem, és felöntöm körülbelül fél liter forró vízzel.

Közepes lángon rotyogtatva főzöm, míg a tészta meg nem puhul - ez olyan tíz perc.

Közben néhányszor alaposan átkeverem, hogy a mártás mindenütt egyenletesen vonja be a tésztát. Azonnal tálalom.

Levesek

Egy nagy fazék bablevest egy kevésbé kényes család két napig is eleszeget, ahogy a minestrone vagy akár egy sima gulyás is megteszi ebédre a melegben. A tárkonyos raguleves a szerint variálható, milyen zöldséghez sikerül éppen hozzájutni, ez a kukoricás, krumplis verzió éppen elhajlik a klasszikustól, de illik a képbe.

Tárkonyos raguleves

A kukorica és a citrom is jó bele, de akár ki is maradhat Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • fél kg csirkecombfilé (pulyka is lehet)
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 karalábé
  • 200 gramm kukorica
  • 3 szem krumpli
  • tárkony
  • 2 dl tejszín
  • 1 citrom

A csirkét ujjnyi csíkokra vágom, a vajat a lábosban megolvasztom, beleforgatom a csirkét, és megpirítom. Közben megpucolom és felkarikázom a zöldségeket, és a kukorica kivételével mindet a húshoz keverem.

Gazdag nyári leves Forrás: Ács Bori

Sózom, hozzákeverem a tárkonyt, majd felöntöm az egészet egy liter vízzel. Felforralom, és alacsony lángon puhára főzöm az egészet. Ha minden puha, belekeverem a kukoricát és a tejszínt. Legvégül belefacsarom a citrom levét.

Zöldséges rizses csirke - a kapható frissekhez igazítva

Rizses csirke turbó Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • egy kisebb csirkemell (vagy pulykamell, sertéscomb)
  • egy fej vöröshagyma
  • 3 szem paradicsom
  • egy kápia vagy kaliforniai paprika
  • 300 gramm zöldborsó
  • 300 gramm rizs
  • friss citrom
  • friss petrezselyem

A húst kis darabokra vágom, és kevés zsiradékon megpirítom, félreteszem. A hagymát finomra aprítom, megforgatom a hús helyén maradt zsiradékban, hozzákeverem a felkockázott paradicsomot, paprikát.

Sózom és puhára párolom a keveréket, majd hozzákeverem a húst és a rizst.

Elkeverem, és felöntöm a 6 dl vízzel. Alacsony lángon puhára párolom az egészet. Amikor a rizs félig megpuhult, hozzákeverem a zöldborsót is. Friss citrommal, esetleg friss, aprított petrezselyemmel tálalom.

További egyszerű, egylábosos ételek:

Laktató saláták

Melegben néha bőven elég egy laktató, gazdag saláta ebédre, főleg, ha van benne tojás és hal is. Ugyanígy el tudom képzelni erre a célra ezt a kuszkuszos, zöldborsós salátát vagy ezt a csicseriborsós verziót, esetleg ugyanezek babos, rukolás változatát.

Nizzai saláta

Néha egy saláta is elég Forrás: Ács Bori

Alapanyagok kb. 4 személyre:

  • 3 nagy darab paradicsom
  • egy kígyóuborka
  • 4 tojás
  • egy konzerv tonhal
  • egy fej saláta
  • egy csokor újhagyma
  • 100 gramm olajbogyó

Vizet forralok, óvatosan belecsúsztatom a tojásokat, és alacsony lángon 9 perc alatt megfőzöm őket. Ha letelt az idő, hideg vizes csap alatt hűtöm le a tojásokat, majd megpucolom és negyedelem mindegyiket. A tonhalat lecsöpögtetem.

A paradicsomot felszeletelem, az uborka magos, vizes belsejét kivájom egy kanállal, és a keményet felszeletelem.

Az újhagymát vékony karikákra vágom. A salátaleveleket összetépem. Az alapanyagokat tálakban, szépen egymás mellé rakosgatom, de nem keverem el, hanem így a hűtőbe teszem. Tálaláskor elég elővenni, öntetet locsolni rá és elkeverni.

Valami édes is kell

Ha a helyi fagyizó nem jön be,

biztosan ezt a mascarponés, háromperces édességet rakom össze,

bármilyen gyümölccsel - eperrel, málnával, szederrel, barackkal, áfonyával - elkészíthető, és mehet bele az útravalóból maradt kekszmorzsa.

Mascarponés gyümölcskrém

Háromperces desszert Forrás: Ács Bori

Alapanyagok kb. 4 adaghoz:

  • 250 gramm mascarpone vagy más natúr krémsajt
  • 2 dl tejföl vagy joghurt
  • 200 gramm málna vagy más gyümölcs
  • kevés cukor
  • keksz

A mascarponét simára keverem a cukorral és a tejföllel, majd belekeverem a gyümölcs felét úgy, hogy kissé összetöröm, nem teljesen pépesre, csak annyira, hogy levéből, ízéből átadjon a krémnek valamennyit.

Maradék keksz is jó hozzá Forrás: Ács Bori

Poharakba lerakok egy réteg gyümölcsöt, rákanalazom a krémet, a tetejére is rakok a gyümölcsből, majd kekszet morzsolok az egészre. Mehet még rá egy kis tört dió vagy mandula is, ha akad belőle kéznél.

Amikhez csak egy serpenyő kell

Még ennél is egyszerűbb: melegszendvicsek, amelyek felérnek egy főétkezéssel. A Croque Monsieurhöz elég egy serpenyő, szendvicssütő sem kell.

Ha inkább a strandon ebédelne, ezeket csomagolja a hűtőtáskába.