A világon egyetlen: borospincén át vezet a zarándokút Abasáron

Abasári látkép
Abasári látkép
Vágólapra másolva!
Abasáron található a világ egyetlen borospincéje, amin zarándokút vezet át. Az olaszrizlingjeiről híres mátrai településen áthaladó Mária-útnak a nyomvonala véletlenül került a pincébe, így aki pontosan követné a zarándokutat – muszáj megkóstolnia a mátrai borokat.
Vágólapra másolva!

Eddig főleg szőlőtermeléséről ismerhettük Abasárt, illetve a település fölötti 500 méter magas, 1975 óta védett, országos jelentőségű természetvédelmi területről, a növénytani ritkaságokban és lepkefajokban gazdag andezitos talajú Sár-hegyről.

A hegyen át hét kilométeres tanösvény vezet, amelynek bejárása összekapcsolható a közeli Szent Anna-tóval vagy a mikroteraszos ültetvényeken termett borok kóstolójával.

miközben az ideális savtartalom is megmarad” – magyarázta Molnár Gábor abasári borász.

Abasári látkép Forrás: Wikipedia

Remek fehérek

A filoxéravészt követően főleg a szőlőoltvány-termesztésről ismerték a települést, ám a helyi borászok felismerték az andezitos és löszös talajban rejlő lehetőségeket: az olaszrizling, a müller thurgau, és a szürkebarát is remekül érzi magát Abasáron.

A Mária zarándokút abasári szakasza szintén érinti a Sár-hegyet. A Szent Anna-kápolnától Abasárig a teraszos szőlőültetvények között kanyargó, panorámás útvonal különlegessége, hogy egy pincén is keresztülhalad. A szakaszt 2011 nyarán jelölte ki a bizottság: éppen a Pálinkás család pincéjének falára festették fel a jelzést, amikor a házigazda, Pálinkás Attila behívta őket néhány pohár borra, hogy a nagy melegben felfrissüljenek.

Muszáj pincézni

Mivel a festékes vödröket, ecseteket nem akarták őrizetlenül hagyni, azt is bevitték magukkal a többszintes pincelabirintusba. Ám társaság végül nem ugyanott, hanem egy másik szinten, másik kijáraton bukkant fel a pincéből, amelynek a falára ott is festettek egy jelzést. A Mária-út nyomvonala azóta – a világon egyedülállóan – hivatalosan is a pincén halad keresztül.

Merre sétáljunk még?

A Mária-út egy Közép-Európában haladó zarándok- és turista út. Kiépítése jelenleg is folyik: a kezdeményező egyesületek és alapítványok célja az, hogy megismertessék Közép-Európa vallási és kulturális értékeit, a zarándoklatra vállalkozók számára pedig biztonságos zarándokhálózatot építsenek ki.