Megint lesz zsír- és cukorjelölés

obstermanns gumicukor gumimaci
Adatok a csomagolásról
Vágólapra másolva!
2016. december 13-tól ismét kötelező lesz a tápértékjelölés feltüntetése az előrecsomagolt élelmiszerek többségénél. Ez főleg a zsír- és a cukortartalom miatt érdekes, de más izgalmas adatok is kiderülhetnek. Csak tudni kell értelmezni.
Vágólapra másolva!

A hamarosan életbe lépő változás miatt az élelmiszer-vállalkozásoknak fokozottan figyelniük kell a tápértékadatok helyes feltüntetésére. Az érintett előállítók és forgalmazók a Nébih honlapján megtalálhatják a legfontosabb információkat, például a jelölés kötelező elemeit és a feltüntetés sorrendjét is.

Lényeges elemnek tűnik, hogy a zsíroknál külön részletezni kell a telített és a telítetlen zsírsavak arányát, míg a szénhidrátoknál a cukrok, a poliolok és a keményítők szerepét lehet bemutatni. Fontos még, hogy a só- és a fehérjetartalom is kötelező, így egy tájékozottabb vásárló teljes képet kaphat az adott termék összetételéről.

Valahogy így kéne Forrás: Zirig Árpád

Magyarországon a tápértékjelölés az EU-csatlakozás előtt kötelező volt. A belépés után csak azokon a termékeken kellett feltüntetni az adatokat, amelyek tápanyag-összetételre vagy egészségre vonatkozó állítást tartalmaztak. Emellett a különleges táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszereknél a speciális tápértékadatokról tájékozódhattak a vásárlók.

A hároméves átmeneti időt követően 2016. december 13-tól ismét kötelező válik a tápértékjelölés feltüntetése az előrecsomagolt élelmiszereken. A „régi-új” előírás alól néhány termékcsoport mentesül. Ezek közé tartoznak például a nyers húsok, a fűszernövények, az étkezési só, az asztali édesítőszerek, a rágógumi, a zselatin, valamint a kistermelői és kézműves élelmiszerek.

A tápértékjelölésre vonatkozó alapvető előírásokról a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érintettek és az érdeklődők.