Az anyatej a legjobb étel

Család, "Csak a gátlástalan, primitív, közönséges nők szoptatnak nyilvánosan" szoptatás
Vágólapra másolva!
A szoptatás világhete van, mindenki tudja, az anyatej a legjobb a babának. Mégsem kapják elég sokáig – legalábbis a dietetikusok közleménye szerint.
Vágólapra másolva!

Mára gyakorlatilag csak olyan iránymutatás létezik az újdonsült szülők számára, amely a szoptatás fontosságát hangsúlyozza. A szakértők világszerte a 6 hónapos korig történő kizárólagos szoptatást, majd (szilárd étellel kiegészítve) annak folytatását javasolják – áll a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének friss közleményében, amelyet a szoptatás hete alkalmából adtak ki.

Egy friss felmérés szerint

az első három hónapban tízből kilenc anya szoptatja gyermekét,

ám később ez a szám drasztikusan csökkenni kezd: féléves korukra a csecsemők fele, 1 éves kor felett pedig már csak a babák negyede kap anyatejet, Abban mindenki egyetért, hogy az élet első 1000 napjának megfelelő táplálása különösen fontos: az optimális fejlődés mellett több felnőttkori népbetegség megelőzésében is kulcsszerepet tölt be.

"Csak a gátlástalan, primitív, közönséges nők szoptatnak nyilvánosan" - társadalmi nyomás Forrás: Dreamstime

De akkor hová tűnik az a rengeteg, kezdetben oly lelkes anya?

Miért hagyja abba felük a szoptatást, mire a baba féléves lesz?

Talán nem tudják, mi erről a véleménye a Honvéd Kórház Perinatális Intenzív Centrumának vezetőjének, Dr. Nádor Csabának. „Fontos, hogy a születést követően azonnali bőrkontaktus alakuljon ki anya és gyermeke között, és támogassuk az újszülött mellretételét, hiszen az anyatej már az első pillanattól védelmet nyújt a szervezet számára, valamint

amely a benne lévő tejcukornak köszönhetően az újszülött vércukorszintjét is beállítja. A féléves korig vagy lehetőség szerint ennél is tovább tartó, folyamatos anyatejes táplálás azonban legalább ilyen fontos.” Nagy kár, hogy a honlapjukon egyetlen szó sincs a szoptatásról.

Elvileg mindenki ezt akarja Forrás: Dreamstime

Vannak gondok

Ha az anyatejes táplálás ilyen fontos, akkor bizonyára össznépi támogatás övezi magát a tevékenységet, a közösségi terek nagy része rendelkezik szoptatós szobával, az emberek pedig meghatott mosollyal az arcukon nézik, ahogy a csecsemők hozzájutnak a számukra létfontosságú táplálékhoz. Ó, bocsánat, el is felejtettük, hogy mintha ezzel a ponttal is lenne némi gond, hiszen még egy bölcsődében is problémát jelenthet a nyilvános szoptatás.

Mellgyulladás és a tej mennyiségének csökkenése miatt adják fel a legtöbben – áll a közleményben. Sőt, még a kisebesedett mellbimbókat is megemlítik, elismerve ezzel a szoptatás elképesztő terheit a nő számára.

Benn a fejben

A nők pszichés igényei is fontosak.

– állítja a közlemény.

A témával kapcsolatban rengeteg félinformáció is kering, érdemes tájékozódni. A szoptatással kapcsolatban rengeteg releváns információt tartalmaz például a Szoptatasportal.hu, amely számos tévhitet eloszlat, kérdést megválaszol, ráadásul naprakész az angol nyelvű szakirodalomból is.