A csúnya gyümölcs az igazi? Talán igen!

csúnya gyümölcs
Vágólapra másolva!
A fogyasztó tökéletes árut akar a pénzéért, rosszul tolerálja a hibás terméket. De egy friss kutatás szerint bizonyos gyümölcsök akár hasznosabbak is lehetnek szervezetünk számára, ha egy kicsit csúnyácskák. 
Vágólapra másolva!

Az utóbbi évtizedek szépségcentrikus fogyasztása szép lassan ellehetetlenítette számos zöldség és gyümölcs forgalmazását. Az uborka nem lehet túl szőrös, görbe vagy rücskös, mert senki nem veszi meg és például

a dudoros, vastaghéjú körték lassan teljesen eltűnnek a kínálatból,

hiába nagyságrendekkel izgalmasabbak, mint a széles körben kedvelt alexander fajta. Egy francia üzletlánc 2014-ben ugyan remek kampányt indított a csúnya zöldségek és gyümölcsök megsegítésére, de a helyzet nem változott jelentősen.

Nem szép, de finom Forrás: Origo

Pedig a csúnya zöldségek és gyümölcsök felhasználása az élelmiszer pazarlás szempontjából is rendkívül fontos tényező, és egy nemrég megjelent cikk szerint a hibás darabok akár még hasznosabbak is lehetnek az emberi szervezet számára. Bizonyos kutatási adatok ugyanis arra mutatnak, hogy a „heges” almák magasabb antioxidáns tartalommal rendelkeznek. De aki már evett házi almát, az azt is tudja, hogy néha ezek a legfinomabbak is.

Az antioxidánsok számos egyéb pozitív hatásuk mellett fontos szerepet játszanak a rák megelőzésében és segítenek fiatalon tartani az emberi testet, ezért az orvosok minden lehetséges formájú fogyasztásukat támogatják.

A csúnya gyümölcs jobbat tehet

A fura formák és

kisebb felületi hibák természetesen nem tévesztendők össze az ütődött vagy romlásnak indult zöldséggel,

gyümölccsel, ez utóbbi elváltozás semmiképpen nem emeli a termék élvezeti vagy más értékét.