Milyen kést adjunk a gyereknek?

gyerek kés
Vágólapra másolva!
Bár hagyományosan úgy tartják, hogy éles és szúró eszközök nem valóak a gyerekek kezébe, nagyon is fontos, hogy időben elkezdjék a gyakorlást a megfelelő késekkel.
Vágólapra másolva!

"Kés, villa, olló..." - mindannyian ismerjük a mára erősen meghaladott kis rigmust. Ahogy már 2-3 éveseknek nem csak szabad, de kell is ollót adni a kezébe, hogy megtanulják kezelni, ugyanúgy a kést sem szabad elzárni a gyerek elől. Főleg, ha még a főzés is érdekli őket.

Persze nagyon nem mindegy, milyen vágóeszközt adunk a kicsiknek, hiszen a gyakorlás mellett legalább olyan fontos cél a biztonság is. A The Kitchn.com nevű amerikai oldal három típust is javasol és saját tapasztalataink alapján valóban érdemes fokozatosan késhez szoktatni a kiskorúakat.

A legkisebbeknek műanyag kést ajánlanak, ami jól hangzik, de itthon nem túl nagy a kínálat ebben a kategóriában. Az Ikea műanyag gyerek evőeszköz készletéhez ugyan van kés, de azzal nem sok mindent lehet elvágni, legfeljebb a főtt krumplit. Salátához való verziót azért itthon is lehet venni, a jobb konyhafelszerelési boltokban legalábbis biztosan van.

Veszélytelen Forrás: Kookta

Az óvodás korosztály már gyakorlottabb általában, hiszen komoly kézműves tevékenységet folytatnak, így nekik már lehet élesebb, de azért mégis biztonságos kést is adni. Az ilyen típusú szerszámnak van némi éle, de a hegye lekerekített, így jóval kisebb eséllyel okoz balesetet. Pont mint a kicsiknek készült ollók. Gyerek kés kifejezésre keresve nagyon jókat találhatunk a hazai neten, ajándéknak is kiváló.

Cukiság Forrás: Extrametál

A kisiskolások pedig már nyugodtan használhatnak jól vágó, élesebb pengét, persze megfelelő méretben, hogy ügyesen tudják kezelni. Tapasztalataink szerint az Opinel például remek választás, készletben kapható, kifejezetten gyerekek kézméretéhez készült.

Kézre esik Forrás: Opinel