Én is utáltam a spenótot, de ennek már vége

spenót gorgonzola tészta penne
Isteni fogás
Vágólapra másolva!
A spenótot könnyebb utálni, mint szeretni. Kinek ne lennének emlékei az iskolai zöldesbarna főzelékről, amiben betonná főtt tojás senyvedt és mellé morzsalékos fehérkenyeret adtak? Ami egyszer volt, újra nem jön el – engedjük el a rémképet és nézzük meg, mit tud igazából a növény.
Vágólapra másolva!

A spenót legnagyobb erénye, hogy hőkezelést alig igényel – minél tovább tesszük ki hőnek, annál felejthetőbb lesz. Pont ezért tökéletesen alkalmas gyors vacsorákhoz. Remekül passzol tésztákhoz, vagy akár szószként halak és szárnyasok mellé.

A legtöbb időt a receptben a tészta igényli Forrás: Zirig Árpád

Mivel egy különösen rossz konyhájú iskolába jártam, ahol egy

szadista, megkeseredett, szája körül szigorú ráncokkal fenyegető napközis pedagógus jutott nekem, túl sokszor kellett megennem azt, amit ők spenótnak hittek.

Amint kiszabadultam abból a hodályból, évekig nem ettem ilyet, eszembe sem jutott, ha megkínáltak, elutasítottam. A véleményem véletlenül változott meg.

Csak egy kis friss bazsalikom meg egy vaskori bárd Forrás: Zirig Árpád

Egy motoros túrán záráskor estem be egy kisvendéglőbe, ahol már csak egyetlen fogást kínáltak, spenótos tésztát. Mivel se bolt, se benzinkút nem volt a hegyekben, a túlélési ösztön győzött bennem, megrendeltem.

Picit megfuttatjuk a fokhagymát Forrás: Zirig Árpád

A konyha csapóajtaja mögül két perccel később isteni illat szállt ki, én meg bizakodni kezdtem. Joggal – az átkozott déliek tudnak valamit, mert

A szakács már azt sem várta meg, hogy megegyem. Ő ment haza, én meg fizetés után sátorhelyet keresni a hegyi faluban.

A lényeg, hogy nem kell a spenótnak sok idő Forrás: Zirig Árpád

Mitől ilyen remek a spenót? Egyrészt mert a saját íze markáns, gazdag és friss. Másrészt

toleráns az idegenekkel: a fokhagymát azonnal befogadja, de lelkesen ölelkezik össze a sajtokkal

és fűszerekkel is. A gorgonzolás, spenótos penne is ettől tökéletes gyorskaja – pár perc munka és tányérunkon a csoda.

Kell a gorgonzola Forrás: Zirig Árpád

Főzzük meg a tésztát, ki hogy szereti. Én kicsit keményebben kedvelem, úgy nem kelt kásaérzést akkor sem, ha nyakon öntjük a folyós szósszal. A következő lépés, hogy

aprítsuk késsel vagy bárddal apróra a fokhagymát,

majd dobjuk rá a serpenyőben felhevített vajra. Nem kell túl magas fokozaton kínozni, se a vaj, se a fokhagyma nem arra való.

Mehet bele a sajt Forrás: Zirig Árpád

Amikor egy pici színt kapott, mehet is rá az apróra vágott spenót. Ha fagyasztottat használunk, előtte hagyjuk kiengedni. Arra vigyázzunk, hogy ne emeljük fel a hőt, mert elveszti élénkzöldjét és barnás árnyalatot kap.

Egy deci tejszín Forrás: Zirig Árpád

A gorgonzola darabkákat törjük, vágjuk bele – pillanatok alatt fellágyulnak és pajkoskodni kezdenek a spenóttal.

A deci zsíros tejszín már csak megáldja a nászt,

egyet keverünk rajta, majd levesszük a tűzről az edényt.

Hopp, el is zárhatjuk Forrás: Zirig Árpád

Ennyi. Pár perc alatt is csodát tehetünk, amely hiába húsmentes, gazdag és nem marad utána hiányérzet.

Az is próbálja meg, aki eddig utálta a spenótot, mert olyan, mint a kapudrog – egyszer rászokunk, aztán annyi.

Spenótfüggők, szevasztok.

Isteni fogás Forrás: Zirig Árpád