Szomjas? Megmutatjuk, hol ihat ingyen

Nem víznagyhatalom Magyarország, tévhitek, ivóvíz,
Vágólapra másolva!
A napokon át nem szűnő magas hőmérsékletben kiemelten fontos a megfelelő folyadékbevitel, a legjobb és legolcsóbb megoldás a csapvíz. Megmutatjuk, milyen sok helyen érhető el.
Vágólapra másolva!

Amióta nyaranta Magyarországon is rendszeres a napokon, néha heteken át tartó kánikula, szerencsére egyre több helyen érhető el a városokban ingyenes vízforrás. Még a tűzcsapok egy részét is átalakítják vízvételre alkalmassá, a Közkutak nevű honlapon pedig összegyűjtve találjuk meg a lehetőségeket.

A legolcsóbb Forrás: AFP

Az országos adatbázisban összesen 7004 kút található, természetesen arra nincs garancia, hogy mindegyik működik is az adott pillanatban. A legtöbb kút természetesen Budapesten található, összesen 141 helyen juthatunk tiszta, hideg vízhez.

A jellemzően parkokban, játszótereken található kutak száma soknak tűnhet, amíg nem nagyítjuk ki rendesen a térképet, de közelebbről már nem annyira kedvező a kép. Budapest legnépszerűbb közparkjában, a Városligetben például összesen 9 darab kút áll rendelkezésre, és tapasztalataink alapján ezek működése sem állandó.

Soknak tűnik Forrás: Origo

A még nagyobb területtel rendelkező Margitszigeten 13 helyen tölthetjük meg a kulacsunkat, ami szintén nem mondható túl soknak. Főleg, ha összehasonlítjuk például az Állatkerttel, ami jóval kisebb, mégis 12 vízvételi lehetőséget biztosít, de persze ott a bejutáshoz kifizetünk pár ezer forintot.

A pesti belváros tűnhet még ki 23 kútjával, a Deák tér környéke a legjobban ellátott. A vidéki ellátottság rendkívül egyenetlennek tűnik a számok alapján, akadnak térségek, amelyek közel 400 kúttal rendelkeznek, máshol viszont 10 alatti szám látható csak.

Egy jól ismert térséget megvizsgálva a térképen, sajnos arra jutottunk, hogy az adatbázis messze nem teljes, a játszótéri kutak közül ugyanis egy sem szerepelt rajta. Pedig pont a belvárosban ezzel majdnem meg lehetne duplázni az elérhető opciókat.

Pozitív viszont, hogy az interaktív térkép mobilon is jól működik, úgyhogy nem kell bemagolnunk a kutak helyét, mielőtt útra kelünk.