Meztelenül és drágán ehet, ha akar Londonban

Ízelítő
Vágólapra másolva!
Nehéz komolyan venni, de tényleg elindult a pucér vendégeknek nyers ételeket kínáló étterem Londonban. Sőt, a kritikák szerint még jó hely is. Mondjuk ennyi pénzért ez a minimum.
Vágólapra másolva!

Amikor pár hónapja először írtunk a The Bunyadi névre hallgató londoni étteremről, még média hackre gyanakodtunk, annyira valószerűtlen volt a felvetés. 44 ezer ember azonban regisztrációjával nyilvánította ki kíváncsiságát és kalandvágyát, a kezdeti beszámolók szerint pedig valóban hajlandóak mintegy 28 ezer forintnyi fontot kifizetni azért, hogy főtlen ételeket egyenek ruha nélkül.

Teljes tisztaság

Időközben kiderült, hogy a meztelenség mindenre vonatkozik, nem csak a ruhákra. A The Bunyadiban ugyanis nem lehet mobiltelefont használni, gyertyával világítanak és természetesen minden étel bio és organikus – tehát az egész tökéletesen tiszta.

Úgy gondoljuk, az embereknek meg kell kapni a lehetőséget, hogy megtapasztalják, milyen egy este tisztátalanság nélkül: nincsenek vegyi anyagok, mesterséges színezékek, elektromosság, gáz, telefon és ruhák sem, ha nem akarják”

- írja le az étterem hitvallását a tulajdonos, Seb Lyall.

Ízelítő Forrás: The Bunyadi/Facebook

Néhány kérdés

Bár az étterem tényleg megnyílt és üzemel, azért a projekt környékén akad néhány kérdés. Teljes mértékben elektromosság nélkül üzemeltetni egy vendéglátóipari egységet az előírások miatt lehetetlen, a megnyitó után készült képeken is látszik, hogy a tűzoltóság által előírt világítás működik, a gyertya ilyen módon inkább csak hangulati elem. Viszont legalább kisebb a villanyszámla.

A The Bunyadi a tervek szerint csak három hónapig lesz nyitva, egyszerre 42 vendéget tud ellátni és a menü 69 font, azaz közel 28 ezer forint. Ezért cserébe a vegán és nem vegán fogyasztóknak is 5 fogást kínálnak, tele a szokásos hívószavakkal: chia mag, spirulina majonéz, alga, goji gyümölcs.

Tekintettel rá, hogy az ételek nyersek, illetve fermentáltak, valódi konyhateljesítményről nem igazán beszélhetünk,

a kínálat is igen szűk, gyakorlatilag esténként 4 féle ételt kell előállítaniuk a jelenlegi helyzet alapján. A The Bunyadi akár azt is megteheti, hogy mindent készen hozat oda, csak pincéreket foglalkoztat.

És persze rendkívül puritán dolog a vendégekkel az öltözőben hagyatni a telefonjaikat, de azért az étterem nyugodtan felhasználhatja a technikai fejlődés minden eredményét annak érdekében, hogy elérje a célcsoportját és bebiztosítsa, hogy minden este telt ház legyen. És persze a média is csinálhat bent képeket, az más.

Hivatalos mobillal lehet Forrás: The Bunyadi/Facebook

Felszabadulás pénzért

Ennek ellenére az első beszámolók rendkívül lelkesek. Az étellel kapcsolatban leginkább azt emelik ki, hogy az evőeszközök ehetőek, de magát az ennivalót nem úgy írják le, mintha amiatt lenne érdemes odamenni.

A cikkekben idézett fizetővendégek azonban csodás, felszabadító élményekről számolnak be,

hálásak, amiért végre úgy tölthettek el egy estét, hogy csak egymásra koncentráltak.

Értjük, hogy az embereknek igénye van a beszélgetésre, az érintésre és a tompított fényekre, de nem ezt hívják egyébként előjátéknak? A savanyított bio zöldségeket otthonra is be lehet szerezni és akkor a 28 ezer forintból több hétre elegendő organikus bort vásárolhatunk, hogy teljes legyen az élmény.