Ha ismeri a marihuána ízét, önt keresik szakértőnek

cannabistro. kender, marihuána
Vágólapra másolva!
Ahogy egyre több országban teszik elérhetővé a kannabisz vásárlását, úgy növekszik az igény a termékhez értő szakemberekre, akik képesek a minőséget és az egyedi ízeket felmérni.
Vágólapra másolva!

Bár Magyarországon nem, de a világ számos országában engedélyezik különböző szinteken a marihuána fogyasztását. A kannabiszt legális kereskedelmi vagy gyógyászati céllal forgalmazó országokban így most egy új szakma van kialakulóban: a marihuána szakértőké.

Legális üzlet

A dekriminalizációs és legalizációs intézkedéseknek köszönhetően a marihuána, mint üzlet, komoly növekedésbe kezdett az utóbbi években. A trendek abba az irányba mutatnak, hogy a legális piac az elkövetkező években tovább bővül (Ausztriában is megtették az első lépést, 5 grammig nem büntetik a birtoklást), így egyre fájóbb a terméket ismerő és értő szakemberek hiánya.

Mint a bor, csokoládé és más élvezeti cikkek esetében, a kannabisznál is számos minőségi szint létezik,

ízek, évjáratok, termőhelyek határozzák meg az adott termés értékét.

Fűszakértők természetesen már most is léteznek, tekintettel rá, hogy például Hollandiában nem mostanában nyíltak meg az erre specializálódott üzletek, és jelennek is meg tesztek, véleménycikkek magazinokban. Sőt, már a

kézműves marihuána kifejezés is feltűnt a médiában.

A célcsoport is változik: ahol a legalizálás következtében kiszélesedik a piac,

előkerülnek az igényesebb vásárlók,

a gourmet-k, akik egyre kifinomultabb ízekre vágynak és a felhasználási lehetőségek is változatosabbá válnak.

Jönnek az ínyencek Forrás: Cannabistro

Aromák, évjáratok, gyógyászat

A jó kannabisz szakértő a sommelier-hez hasonlóan képes különbséget tenni a különböző aromák alapján, felismeri, milyen módon gondozták az adott növényt, de az íznél és a termelői háttérnél még sokkal fontosabb, hogy a gyógyászati célokat is képes meghatározni. A különböző típusú növények termése ugyanis más-más célra a leghatékonyabb és a használat módja is meghatározó lehet.

A szakértők iránti igény oda vezetett, hogy

már elindult a hivatalos bizonyítványt nyújtó képzés,

az egyik ilyen iskola például Colorado államban a

Trichome Institute. Iparági vélemények szerint a marihuána termelés és forgalmazás hosszú távon elérheti akár a borbiznisz nagyságát és komplexitását is, de ez még nyilván nem a közeljövő.

Nem csak szívni kell ám! Forrás: AFP/Justin Sullivan

Az viszont biztos, hogy

a konyhában mindenképpen lesz jelentősége a kannabisznak,

hiszen számos recept létezik már jelenleg is, amelyek eddig elsősorban a drog által okozott hatásra építettek, de a későbbiekben a gasztronómiai jelentőség is valószínűsíthető.