Vágólapra másolva!
Széll Tamás és csapata nyerte szerdán a Bocuse d'Or nevű séfverseny Budapesten zajló európai döntőjét. Ez hatalmas szó: soha nem értünk el még ilyen sikert a gasztronómia világában - sem európai, sem világbajnokságon. Ez a győzelem nemcsak Széll Tamásnak és csapatának jelent nagy diadalt, hanem a magyar gasztronómiának is óriási eredmény. A helyezések nem a papírforma szerint alakultak: mindenki a skandinávokat várta a dobogó legtetejére. 
Vágólapra másolva!

Így alakultak a verseny pontszámai

Az látszik, hogy a magyar csapat toronymagasan verte a többi indulót:

  1. Magyarország 1335 pont
  2. Norvégia 1282 pont
  3. Svédország 1272 pont (plusz a legjobb commis díja)
  4. Franciaország 1265 pont (plusz a hús különdíj)
  5. Izland 1226 pont (és övék a halas különdíj)
  6. Finnország 1197 pont
  7. Hollandia 1171 pont
  8. Svájc 1158 pont
  9. Belgium 1126 pont
  10. Dánia 1110 pont
  11. Észtország 1049 pont
Így örültek Tamásék Forrás: Zirig Árpád

Ők jutottak be a lyoni világdöntőre, a többiek (Németország - 1042, Ausztria - 1039, Olaszország - 1027, Törökország - 996, Spanyolország - 971, Egyesült Királyság - 968, Oroszország - 834, Horvátország - 818, Bulgária - 798) legközelebb két év múlva próbálkozhatnak újra.

Széll Tamást szinte megközelíteni sem lehet

Tamást hasonló tülekedő tömeg fogta körül, mint amilyen délelőtt a versenyboksz előtt volt. Számított ekkora érdeklődésre, és nagyon örült a rengeteg magyar szurkolónak - az első két és fél órában a sajtó harminc centire volt a boksztól, az viszont zavaró volt. Azt mondta, hogy a holnap még a mosogatásé, de utána július-augusztusban muszáj lesz pihennie.

Meglepetés volt mindenkinek Forrás: Zirig Árpád

Nem lehet százszázalékosan elégedett, mert mindig lehet jobbat, de úgy érzi, most az erős felkészülés után egy 95 százalékos szintet biztosan elértek. A fiataloknak azt tanácsolja, hogy figyeljenek, legyenek alázatosak, kérdezzenek és tanuljanak, amennyit csak tudnak.

Ekkora siker még nem volt a magyar gasztronómiában

Elképesztő eredmény a magyar csapat és a magyar gasztronómia számára, hogy Széll Tamás, Szabó Kevin, Vomberg Frigyes és Szulló Szabina csapata megnyerte a Bocuse d'Or Europe-ot. Mikor kihirdették a norvég második helyet, sokan a dánokat várták a dobogóra. Amikor Jerome Bocuse kimondta, hogy Magyarországé az arany, a hatalmas ováció közepén pár másodpercig csak néztük egymást, hogy ez most tényleg megtörtént-e.

Verseny utáni pillanatok a várban Forrás: Zirig Árpád

Nehéz elmondani, mekkora súlya van a dolognak, de a legnagyobb esélyeseket - a franciákat (negyedik hely), a dánokat, a finneket sikerült megelőzni, Széll Tamás vitathatatlanul Európa egyik legjobb szakácsa.

18:51 - Széll Tamásék nyertek!

Széll Tamás és csapata megnyerte a Bocuse d'Or európai kontinensdöntőjét. Hatalmas az ünneplés! A második helyezett Norvégia, a harmadik pedig Svédország lett.

17:31 - Apa, kezdődik!

Várják a zsűrit Forrás: Origo

17.30 - Európa nem csendes

Budapest most gasztrolázban ég: rengeteg nemzet szervezett saját, privát eseményt, hogy hozzátegyenek valamit ehhez a pozitív hullámhoz. A norvég nagykövetség vacsoráján mi is ott voltunk a High Note SkyBarban.

Ferencz Gábor, a Michelin Guide által ajánlott séf is a Flying Culinary Circus (FCC), azaz a világ legnépszerűbb utazó szakácsformációjának tiszteletbeli tagjaként főzött: a fókuszban a lazac volt, ám emellett megjelentek olyan különlegességek is, mint a Ferencz Gábor által megálmodott shotos pohárban tálalt gulyásleves, a töltöttkáposzta-szusi tejfölmousse-szal vagy az Aria somlói.

Forrás: © Tibor Morocz/Tibor Morocz

A fiatal norvég séfek rendkívül látványos főzési technikát mutattak: a folyékony nitrogént, tüzet, vizet és jeget felhasználó akrobatikus főzőmutatványok mögött azonban rendkívül komoly szaktudás van olyan elismerésekkel, mint Michelin-csillagok és Bocuse d’Or-aranyérem.

„Izgalommal töltött el bennünket, hogy ismét Magyarországra látogathatunk, hiszen mi is érzékeljük, hogy Budapest rendkívül erőteljesen képviselteti magát Európa gasztronómiai térképén” – mondta el Mathias Spieler Bugge az FCC képviseletében. „A magyar főváros több Michelin-csillagos étteremmel rendelkezik, mint Oslo, de emellett számos olyan további kiemelkedő étteremről is tudunk, amely igazán figyelemre méltó.”

17:00 - Van még egy óránk

A franciák vadászkürtje Forrás: Origo

A tömeg nem nagyon oszlott szét, az ajtók előtt pihennek, várakoznak: még egy óra, és kezdődik az eredményhirdetés.

A magyarokat mindenki az első tízbe várja

- rögtönzött közvélemény-kutatásunk szerint a svédeket tippelik legtöbben győztesnek, amire valóban van esély, rögtön utánuk a franciákat jósolják a nézők. Az ő táljuk kicsit retró volt, de hát bűn lenne nem felhasználni nemzetük gasztronómiai hagyományait.

Barátok közt Forrás: Origo

15:24 - A szarvas gyönyörű!

A magyar csapat szarvastálja tényleg jól sikerült. Vajon lesz esélyünk a skandinávok és a franciák ellen? A svédek is készen vannak - velük végződik a verseny, utána már csak az eredményt kell kivárni! Visszatérünk a részletekkel!

Forrás: Origo
Forrás: Origo

15:14 - Egy perccel hamarabb!

Úgy kiabál a tömeg, mintha focivébét nyertünk volna!

15:10 - Még 5 perce van Tamásnak!

Izgulunk, naná. A tömeg meg őrjöng. Ahogy azt kell.

Órák óta dolgoznak Forrás: Zirig Árpád

15:00 - Na, mit tudnak a svédek?

A skandinávok nagyon érzik: a nagy esélyesnek tartott svédek haltányérja fenomenális lett.

Forrás: Origo

14:45 - Itt a magyarok hala

Jól mutat Széll Tamás hala, úgy tűnt, a zsűrinek is tetszett.

Forrás: Origo

14.35 - A belgák hala ismerős

Mintha lekoppintották volna Pohner Ádám selejtezős tányérját. Aki nem figyel, könnyen elvesztheti a fonalat - tányérok és nemzetek követik egymást!

Mindjárt jönnnek a magyarok!

A belgák munkája Forrás: Origo

14.30 - Kis agancsok mindenütt

Mint egy viking kalap Forrás: Origo

14:00 - A svájci tányér

Naná, hogy svájci óraipar, takkra pontosan jöttek a kecsegével elő.

Forrás: Origo

13:49 - Sietős oroszok

Egy perccel hamarabb kirakták a tálat: az orosz séf konyhai munkája nagyon szép volt, de a hala sem rossz!

Forrás: Zirig Árpád

13:48 - Zászlók lengenek

Tamás a mi emberünk Forrás: Origo

13:40 - Az olasz meló

Az olaszok is pontosak voltak, az ő haltányérjuk is szép lett.

Forrás: Origo

13:30 - A hollandok kezdtek

Kész az első haltál: a hollandok időben prezentálták, nincs késés. A forma ötletes, jól kialakították, a szín elég halovány.

Forrás: Origo

13:20 - Telt ház van, de tényleg

A nézőtéren egy gombostűt sem lehet leejteni, megteltek a VIP-páholyok, és a sajtósok is felsorakoztak. A szakma nemzetközi képviselői is itt vannak, úgy tűnik, tényleg sokakat érdekel a Bocuse Budapesten.

Sokan eljöttek Forrás: Zirig Árpád

13:15 - A nemzetközi zsűri már a kóstolóasztalnál

A zsűrit két részre osztották: tízen a haltányérokat, tízen pedig a húst értékelik. A kiegyensúlyozottság miatt a legmagasabb és a legalacsonyabb pontokat nem számolják be a végső összesítésbe. Közben a magyar szurkolócsapat mellett a dánok zenekara a leghangosabb a lelátón - elképesztő, hogy ilyen hangzavarban hogyan tudnak koncentrálni a séfek. Húsz perc múlva érkezik a holland versenyző haltányérja.

Nagy a nyomás Forrás: Zirig Árpád

12:50 Lassan érkezik a zsűri, a kóstolóasztalt már felállították

A nemzetközi zsűri a versenyző csapatok elnökeiből áll össze, a konyhai zsűri mellett az ő szerepük a legfontosabb, összesen nyolcvan pontot adhatnak a versenyzők munkájára. A 20 versenyző közül pedig csak 11 juthat be a jövő januári lyoni döntőbe.

12:30 - A mai ellenfelek

Lássuk, kik dolgoznak ma, kiket kell legyőznie a magyar csapatnak.

Jan Smink - Hollandia

Smink tavaly a kilencedik helyet érte el a lyoni döntőben, azóta pedig a legjobb holland étteremnek tartott, 12 éve (!!!) három Michelin-csillagos Librije-ben dolgozik. Tapasztalt versenyző, nem ijed meg a stresszhelyzettől és a zsibongástól, úgyhogy komoly esélyesnek tűnik.

Marco Acquaroli - Olaszország

Az olaszok az utóbbi két világdöntőn nem számítottak komoly tényezőnek - tavaly ki sem jutottak, a 2013-as versenyre is csak zöldkártyával. Acquaroli Rasmus Kofoed (a zsűri tiszteletbeli elnöke) háromcsillagos Geraniumában edződött, jelenleg pedig a genovai Four Seasons Hotelben dolgozik.

Arthur Ovchinnikov - Oroszország

Oroszország sem egy híresen Bocuse-versenyző ország, de 2013-ig Magyarország sem volt fenn a verseny térképén, úgyhogy még meglepetést is okozhatnak. Ovchinnikov egy észt étterem, a tallinni ENZO szakácsa, amit 2015-ben az 50 legjobb észt étterem közé választottak.

Jellegzetes hal a kecsege Forrás: Zirig Árpád

Filipe Fonseca Pinhiero - Svájc

A 26 éves versenyző a világ egyik legjobb éttermének tartott Hotel de Ville Crissier-ből érkezett. Felkészülését megrendítette, hogy a mentora, Benoit Violier, az étterem séfje január 31-én öngyilkos lett. Ha lehet hinni a pletykáknak, ettől még erősebben koncentrált a versenyre, így ő is komoly esélyesnek számít.

Tomislav Karamarko - Horvátország

A horvátok sem tartoznak a lyoni döntő élmezőnyéhez, most Karamarko, a Falkensteiner-csoporthoz tartozó Adriana Hotel éttermének séfje igyekszik bejutni a világdöntőre.

Laurent Lemal - Franciaország

A tavalyi hetedik hely után Lemal és csapata vállán a teher, hogy szépítsenek, és a 2017-es döntőben újra a dobogóra kerüljenek. Lemal a Michelin-csillagos Domaine Riberach nevű dél-franciaországi étterem séfje.

Peter Aesaert - Belgium

Aesaert, a Belgocatering szakácsa 2014-ben indult már a versenyen, de akkor a stockholmi európai döntőből nem sikerült kijutnia a világdöntőre. A belgák viszont már a nyolcvanas évek óta szereplői a Bocuse d’Ornak, a két évvel ezelőtti kudarc pedig biztos ad egy löketet, hogy a mai versenyen jobban szerepeljenek.

Tamás krémet tölt Forrás: Zirig Árpád

Széll Tamás - Magyarország

Az első magyar Bocuse d’Or-versenyző, a 2013-as világdöntő első magyar résztvevője a 10. helyet szerezte meg. A csapat tagjai: Vomberg Frigyes coach, Szabó Kevin commis és Szulló Szabina, aki a zsűriasztalnál képviseli Magyarországot.

Morten Falk - Dánia

Nagyon komoly esélyese a világdöntőnek is a dán Kadeau-ből érkező Falk, aki járt már a világ legjobb éttermének tartott Nomában, a háromcsillagos Geraniumban. Még csak 25 éves, de ilyen tapasztalattal nem elképzelhetetlen, hogy a 2017-es lyoni döntőben a dobogón álljon.

Alexander Sjörgen - Svédország

Svédország is a Bocuse-országok élvonalába tartozik, tavaly Tommy Myllymakki a harmadik helyen végzett. A svéd csapat coacha a 2009-ben második helyet megszerző Jonas Lundgren, úgyhogy Sjörgen útját is biztosnak érezzük a világdöntőre.

12:01 - Szurkolni, azt tudunk

A magyarok ezerrel szurkolnak Tamásnak és Kevinnek. Reméljük, összejön!

Az Onyx csapata Forrás: Zirig Árpád
Magyar szurkoló Forrás: Zirig Árpád

11.58 - Mindjárt kizavarnak mindenkit

Kezdődnek a kordonos órák: előtte még persze megnéztük, hogy áll a magyar séf - Széll Tamás éppen a kecsegéről húzta le a bőrt.

Dolgozik a hallal Forrás: Zirig Árpád

Vomberg Frigyes coach megnyugtatóan mosolyog, ha hihetünk tekintetének, minden rendben halad.

A coach mosolyog Forrás: Zirig Árpád

11:45 A dán csapat elnöke nagy esélyesnek tartja a versenyzőjüket

Francis Cardenau szerint a Bocuse d'Or legfőbb erénye az, hogy az országok képviselői megismerhetik egymást, amiben a szakma fejlődését látja. A csapat elnökeként a kóstolás mellett az a feladata, hogy a többi csapat elnökével tartsa a kapcsolatot, mert azon túl, hogy olyanok, mint egy nagy család, ezzel viszik előre a gasztronómiát. Cardenau elég idealista, a saját csapatát természetesen győztesként látja - mondjuk erre elég nagy az esélyük.

Izgalmas segédeszközökkel dolgoznak Forrás: Zirig Árpád

11:30 A világ egyik legjobb séfje a magyar szervezést dicséri

Regis Marcon a francia gasztronómia egyik legmeghatározóbb alakja, három Michelin-csillaggal büszkélkedik, és a Bocuse d'Or állandó szakértője - ahogy a lyoni döntőkben, most is hozzá fordulnak a konferansziék.

A háromcsillagos séf Forrás: Zirig Árpád

Marcon szerint Tamásék sok stopperrel dolgoznak, ami számára szokatlan, de megkönnyíti a versenyző dolgát, mert így jobban tud a főzésre fókuszálni. A francia induló, Lemar egy stopperrel dolgozik, de persze versenyzőtől függ, kinek mi jelent könnyebbséget. Nagyon nehéz előre megmondani, mi lesz a verseny vége, de szerinte Magyarország hamar az élmezőnybe került - ez a jó csapatnak, a szervezésnek és a csapat körül dolgozó szakértők munkájának köszönhető.

11:10 - 50 perc múlva kizavarnak mindenkit

Sajnos csak délig lehet a bokszok előtti térben tartózkodni, akkor mindenkit hátrább küldenek. Addig tudunk csak a munkafázisokban gyönyörködni - a tálalás és a végső finiselés egy intimebb munkafolyamat lesz.

Készül a hal Forrás: Zirig Árpád

11:03 - Láttak már tűzoltókat kötényben?

Jó ebédhez szól a nóta!

A magyarok beolvadtak a skandináv gyűrűbe, de nem hagyják magukat:

olyan hangosan fújják az indulókat, hogy összekoccannak a lábasok.

Nemzetközi slágerek, hazai dallamok Forrás: Zirig Árpád

11:00 - Folyamatos takarítás

Ne higgyük, hogy közben lehet koszolni és csak a végén kell takarítani. A konyhai zsűri árgus szemekkel figyeli a higiéniát, az eszközöket és a pult tisztaságát. A képen Arthur Ovchinnikov orosz séf pucolja a kóracélt.

Nem lehet paca Forrás: Zirig Árpád

10:52 - Összetapadva

Mindenki rögzít, amivel csak tud Forrás: Zirig Árpád

Kezd kritikussá válni a tömeg Széll Tamásék előtt – már a zsűri sem fér oda, igaz, most nem idegesek:

- nevettek össze.

Szulló Szabina természetesen Tamásnak drukkol Forrás: Zirig Árpád

Fotózni már lehetetlen, aki egy fél órája megszerezte a helyet, nem enged belőle. A szakácsok nem is törődnek ezzel a terheléssel, ami nem csoda, az edzések során felkészültek a zajra és a speciális körülményekre.

10:40 - Kik voltak tegnap?

Hiába kétnapos a verseny, mindenkit egyszerre értékelnek majd este. Az első, keddi napon az alábbi tíz séf csapott össze.

Viktor Örn Andrésson - Izland

Andrésson izlandi versenyző sztázsolt az Alineában, a Wd-50-ben, 2005-ben és 2007-ben második és első commis-ként részt vett a Bocuse d’Oron, úgyhogy nem idegen neki a versenyzés. 2013-ban a legjobb izlandi séfnek, 2014-ben a legjobb északi séfnek választották. 2010-2015 között a Blue Lagoon luxus spa éttermében dolgozott executive chefként.

Kevin Micheli - Ausztria

Micheli még csak 25 éves, de nem is ez az igazi meglepetés az osztrák indulóval kapcsolatban: az Einstein St. Gallen svájci hotel két Gault&Millau sapkás, 17 pontos éttermének cukrászséfje. Rasmus Kofoed (három Michelin-csillagos séf, az egyedüli, aki a Bocuse d’Or dobogójának mindhárom fokán állt) zsűritag szerint Micheli haltányérján érződött a cukrászokra jellemző aprólékos precizitás.

Számos norvég szurkoló volt tegnap Forrás: Origo

Christopher William Davidsen - Norvégia

A 2015-ös lyoni döntőt Norvégia nyerte meg - a skandináv országok évről évre tarolnak a versenyen. Eddig ötször nyertek aranyat, kétszer ezüstöt és egyszer bronzérmet. Az első napot nézve, a norvég csapat most is magasra tette a lécet.

Antonio Ivanov - Bulgária

Bulgária nem tartozik a legerősebb Bocuse d’Or-versenyző országok közé, de Antonio Ivanov okozhat meglepetést az európai döntőn. Még csak 22 éves, lendületes hústálat és haltányért prezentált, úgyhogy Ivanov csapata még hozhat meglepetést. Jelenleg a Pure-étteremlánc egyik éttermében dolgozik.

Eero Vottonen - Finnország

Vottonen 2015-ben a finn csapat coacha volt, akkor az irányításával a negyedik helyet sikerült Lyonban elérniük, a legjobb hústál díjával együtt. Vottonen 2012-ben megszerezte az Év Finn Séfje díjat, jelenleg pedig az egy Michelin-csillagos Olóban dolgozik.

Fontos a kreativitás Forrás: Origo

Marvin Böhm - Németország

Németország az eddigi Bocuse d’Or versenyeken háromszor szerezte meg a bronzérmet, Marvin Böhm munkásságát látva pedig idén is jó eséllyel szerepelhetnek az első ötben. Böhm jelenleg a világ 33. legjobb éttermének választott, három Michelin-csillagos Aquában dolgozik junior sous chef-ként.

Dimitri Rooz - Észtország

A tallini Farm séfje, ahol a modernitást hozza össze a vidéki észt konyhával. A húsos és halas témában olyan jellegzetes észt alapanyagokat épített a fogásokba, mint a borókabogyó, észt cider, cukkinivirág, kakukkfű vagy a vadon szedett vargányagomba.

Juan Manuel Salgado - Spanyolország

Az Ohla Hotelben található La Plassohla étterem séfje igyekezett az eddigi spanyol Bocuse-szerencsétlenséget megtörni: Spanyolország eddig a középmezőnyt erősíti, 2013-ban például be sem jutottak a döntőbe. Sajnos a bokszokból érkező pletykák szerint most sem sikerült kiemelkedőt alkotniuk, de hát ez még csak az első nap volt.

Készült a törökök hala Forrás: Zirig Árpád

Anthony Wright - Egyesült Királyság

Wright az egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező séf, és a legidősebb a versenyzők közül. A University College Birmingham Atrium éttermének a vezetője. A szakmai tapasztalat mellett nagy nevek is segítették a felkészülésben, például az Egyesült Királyság csapatának elnöke, a sztárséf Brian Turner.

Mutlu Sevket Yilmaz - Törökország

Törökország 2014-ben jutott ki először Bocuse d’Or versenyre, a lyoni döntőbe viszont nem sikerült bekerülniük. Nem csüggedtek, idén Sevket Yilmaz és csapata próbálnak feljebb jutni, de a spanyolokhoz hasonlóan, a pletykák szerint ők sem állnak túl fényesen. Sevket Yilmaz a Seasons étterem séfje.

10:15 - Ki dönt a sorsunkról?

  1. Serge Viera, a zsűri elnöke
  2. Rasmus Kofoed, tiszteletbeli elnök
  3. Hamvas Zoltán, a verseny elnöke

A kóstolózsűri tagjainak feladata a versenyzők munkájának értékelése a tálalás, íz, főzési technika, az alapanyagok gazdaságos kezelése és a fogások eredetisége alapján.

Serge Viera, Rasmus Kofoed, Hamvas Zoltán és Jerome Bocuse Forrás: Zirig Árpád

A zsűri tagjai:

• Rudolf Obauer, Restaurant Hotel Obauer, Werfen, Ausztria

• Peter Goosens, Hof Van Cleve, 3*, Kruishoutem, Belgium

• Andre Tokey, Restaurant Andre, Szófia, Bulgária

• Damir Crleni, Hotel Turist, 3*, Varaždin, Horvátország

• Francis Cardenau, Umami, Le Sommelier, Koppenhága, Dánia

• Dimitri Demjanov, Restaurant Gloria, Észt Kulináris Intézet, Észtország

• Pekka Terävä, Restaurant Olo, 1*, Helsinki, Finnország

• François Adamski executive séf, L’Imaginaire, Terrasson, Franciaország

• Patrick Jaros, Foodlook Studio GbmH, Köln, Németország

• Szulló Szabina executive séf, Onyx*, Budapest, Magyarország

• Sturla Birgisson, Borg Restaurant, Reykjavík, Izland

• Giancarlo Perbellini, Casa Perbellini, Verona, Olaszország

• Jonnie Boer, De Librije, 3*, Zwolle, Hollandia

• Lars-Erik Underthun, Feinschmecker, Oslo, Norvégia

• Sergey Eroshenko, Chestnaya Kuhnya Restaurant, Moszkva, Oroszország

• Adolfo Muñoz, Restaurante Adolfo, Toledo, Spanyolország

• Henrik Norström, Lux Dag för Dag, Stockholm, Svédország

• Armin Fuchs, Centre de Formation Professionnelle, Bienne, Svájc

• Rudolf G.P.M Van Nunen, Rudolf Restaurant, Isztambul, Törökország

• Brian Turner, Bognor Regis, 1*, West Sussex, Egyesült Királyság

A délutáni tálalást nagyon sokan segítik majd Forrás: Zirig Árpád

10:10 - Két zsűri, hat szempont

Két különböző zsűri értékeléséből adódik össze az eredmény. A konyhai zsűri ellenőrzi a versenyzők munkáját a feladatok elvégzése alatt, a kóstolózsűri pedig a végső kóstolási fázisokra koncentrál az asztalnál.

Figyelnek mindenre Forrás: Zirig Árpád

A konyhai zsűri – két szempont alapján – 20 pontot ítél a versenyzőnek. Tíz pont jár a higiéniáért és a konyhai eljárásokért, a további 10 pont pedig a gazdaságos alapanyag-használatért.

A kóstolózsűri – amelyet a részt vevő csapatok elnökei alkotnak – összesen 80 pont odaítéléséről dönthet. Negyven pont jár a végső ízért, 20 pont a tálalásért és 10 pont a takarékos anyaghasználatért.

A húsételnél 10 ponttal értékelhető a recept eredetisége,

a halétel esetében pedig 10 ponttal jutalmazható annak a titkos összetevőnek, idén a tárkonynak a használata, amelyre hétfőn este derült fény.

10:00 - Honnan a szép hal?

A halas versenyfeladat során a versenyzők dunai kecsegével (Acipenser ruthenus – 5 darab, egyenként 1-1,2 kg) és kaviárjával (30 g) dolgoznak majd. A

kóstolózsűri különleges figyelmet fordít arra, hogyan hangsúlyozzák a versenyzők az alapanyagokat.

A cél, hogy 14 tányért kreáljanak, amelyek legalább 50 százalékban növényi alapanyagokból állnak (a zöldségek és gyümölcsök kizárólag a Metro piacteréről származnak).

Szép kecsegék Forrás: Zirig Árpád

09:55 - Na, hol járunk?

A Hungexpo csarnokai a szokásosnál jobban néznek ki. A kiállítási terület egy részén a Sirha konyhai és élelmiszeripari szakvásár megy, de a G-pavilonban a Bocuse d'Or zajlik. Belépve óriási világító betűk fogadják a látogatókat. Naná, hogy fotót is csinálnak!

Bocuse d'Or: Helló, Budapest! Forrás: Zirig Árpád

09:52 - Mindenkinek ilyen húsokat kívánunk!

A hústál fő alapanyaga a magyar gímszarvasborjú, amelynek combját és gerincét dolgozzák fel a versenyzők.

Tizennégy adagot kell elkészíteniük, ebből 10 adagot egészben vagy előre feldarabolva, majd újra összeillesztve a hústálon tálalnak,

négy adagot pedig tányéron szervíroznak. A dekorációs elemek megengedettek, a fogásokat a receptek különlegessége és eredetisége szerint bírálják el, illetve tekintetbe veszik az alapanyag gazdaságos felhasználását is.

Ez a feladat arra inspirálja a versenyzőket, hogy kifejezésre juttassák országuk kulturális örökségét. A hagyományokat az ízek, a tálalás, a főzési technikák és a jellegzetes fűszerek és zöldfűszerek nyelvén mutatják be. Ezt a szempontot a kóstolózsűri szintén figyelembe veszi a végső eredmény kialakítása során.

Forrás: Zirig Árpád

09:50 - Van, aki még pihenhet

A zsűrinek még van ideje lazulni: egyelőre legnagyobb gondjuk az, hogy milyen kávét válasszanak.

Ristretto? Cappuccino? Forrás: Zirig Árpád

09:40 - Dolgoznak a magyarok!

Forrás: Zirig Árpád

Egy utolsó falatot ettek, majd 9 óra 40 perckor elkezdett visszaszámolni a stopper: innentől 5 óra 35 percük van Tamáséknak.

Indult az óra! Forrás: Zirig Árpád

A kecsegés tányért 14:40-kor kell tálalniuk, míg a gímszarvasos főfogást 15:15-kor.

Az utolsó falat Forrás: Zirig Árpád

09:30 - Helló, lökdösődő tömeg

Tamáséknál már mozdulni sem lehet:

nagyon sokan vannak előttük,

de mindenki lelkes, szurkolnak, oda-oda kiáltanak pár biztató szót. Drukkoljanak önök is, kemény nap lesz ez!

Egyre többen vannak! Forrás: Origo

09:20 - Mindjárt kezd Tamás és segítője, Kevin!

Jó reggelt, jó reggelt, köszönti egymást mindenki a Bocuse második napján. A reggeli nyitásra még csak a szakma képviselői jöttek, de kilencre már a magyar szurkolók tűzoltózenekara is rázendített. Hangosak – a tegnapi angol trió a fasorban sem volt a mai hangerőhöz képest.

Tamás bizakodó Forrás: Zirig Árpád

Látszik, hogy ma hazai versenyző lesz:

Széll Tamás még neki sem állt főzni, de a konyhabokszuk körül már mozdulni sem lehet:

mikrofonok és kamarák tucatjai szegeződnek az arcukra. Hozzájuk képest a többi kilenc pultnál akár támaszkodni is lehet.

A magyarok zenekara Forrás: Zirig Árpád

A Bocuse d’Or séfverseny mai menetrendje a következő:

1. boksz Hollandia 08:30

2. boksz Olaszország 08:40

3. boksz Oroszország 08:50

4. boksz Svájc 09:00

5. boksz Horvátország 09:10

6. boksz Franciaország 09:20

7. boksz Belgium 09:30

8. boksz Magyarország 09:40

9. boksz Dánia 09:50 14:50 15:25

10. boksz Svédország 10:00

Tamás és Kevin Forrás: Zirig Árpád

Lássuk, mi volt tegnap!

Kemény órák várnak ránk, a Bocuse d'Or mai napján végre séfünk, Széll Tamás is odaáll a tűzhelyhez. Látva a tegnapi mezőnyt, nem lesz könnyű dolga, bár tény, akadtak olyanok, akiket csuklóból le tud győzni az Onyx szakácsa.

Hogy fel tudjuk mérni, milyen szintű munkákat vár el a zsűri a séfektől, összegyűjtöttük a tegnapi nap tíz halas és tíz vadas alkotását. Mindenkinek ugyanannyi idő, 5 óra és 35 perc áll a rendelkezésére, a kecsege és a gímszarvas a kötelező alapanyagok.

Minden ország először a halas ételt mutatja meg,

ebből nem kell dísztálat készíteni, de még a cikornya nélkül is csodás ételeket láthattunk.

Izland

Az izlandiak remek koncepcióval készültek Forrás: Zirig Árpád

Ausztria

A kaviár is helyet kapott benne Forrás: Zirig Árpád

Norvégia

A norvégokat nagy esélyesként tartják számon Forrás: Zirig Árpád

Bulgária

Nem Oreo, de majdnem Forrás: Zirig Árpád

Finnország

A finnek tányérja lett sokak kedvence - érthető Forrás: Zirig Árpád

Németország

Egy kis ehető virág mindent képes feldobni Forrás: Zirig Árpád

Észtország

Az észtekről nem a fine dining jut eszünkbe, de azért képben vannak - jó sok szurkolót hoztak Forrás: Zirig Árpád

Spanyolország

A spanyoloknak a halas tányér sikerült jobban Forrás: Zirig Árpád

Egyesült Királyság

Klasszikus halszelet Angliából, kis trükkel cifrázva Forrás: Zirig Árpád

Törökország

A törökök a konyhában Európa felé próbálnak közeledni Forrás: Zirig Árpád

Miért vagyunk itt?

Magyarország 2013-ban jutott ki először a lyoni döntőbe, akkor Széll Tamás versenyzett Garai Ádám commis-val (segítő) és Hamvas Zoltán coachcsal. A 2012-es brüsszeli Bouse d′Or Europe-on kilencedik helyet értek el, Lyonban pedig a kiemelkedően jó tizedik helyen végeztek.

2014-ben Molnár Gábor versenyző, Pohner Ádám commis és Várvizi Péter coach a stockholmi versenyen jutottak be a végső döntőbe, ahol már Vomberg Frigyes edzésében a tizenharmadik helyet érték el.

Ha még több dologra kíváncsi a versenyről, ezt olvassa el.

A feladat, amit legkomolyabban vesznek, a húsos tál megalkotása. Erre tényleg hónapokig készülnek, hogy ne csak az íz, hanem a forma is telitalálat legyen.

Mivel szűk az idő, néhányan a végén már őrületes kapkodásban vannak

- érdemes megnézni, egyes országoknak mennyivel ötletesebbre, koherensebbre sikerült a szarvasos tál.

Izland

Szigorúak, de úgy tűnt, értékelik Forrás: Zirig Árpád
A kis agancs itt is megjelenik Forrás: Zirig Árpád

Ausztria

Katonás rendben az elemek Forrás: Zirig Árpád
Ni, egy szarvas! Forrás: Zirig Árpád

Norvégia

Belehallgatva a beszélgetésbe, a konyhai zsűrinek ez tetszett Forrás: Zirig Árpád
Változatos, de nem tolakodó Forrás: Zirig Árpád

Bulgária

A bolgárok ezt hozták össze Forrás: Zirig Árpád
A színes falatok feldobják Forrás: Zirig Árpád

Finnország

A finneket is sokan a dobogóra várják Forrás: Zirig Árpád
Ilyen egy rózsás gerinc Forrás: Zirig Árpád

Németország

Szarvasok mindenütt, tésztából is, fémből is Forrás: Zirig Árpád
Vadásztőrt is adtak a fogáshoz Forrás: Zirig Árpád

Észtország

A szétfröccsenő higany és a szarvas esete Forrás: Zirig Árpád
Az ott nem kavics, bár messziről úgy mutat Forrás: Zirig Árpád

Spanyolország

A spanyol csapattól néhányan többet vártak Forrás: Zirig Árpád
Színben jók voltak Forrás: Zirig Árpád

Egyesült Királyság

Klasszikus pite és szarvasgerinc: a dizájn hagyományos, retró. A tálalást végzők szerint a gerinchús túl volt sütve Forrás: Zirig Árpád
Már-már retrónak hat a mai modern gasztronómiában Forrás: Zirig Árpád

Törökország

A hús szétesett, az időből kicsúsztak, a tálalás elég szegényes lett Forrás: Zirig Árpád
A törököknek sajnos nem sikerült túl fényesen Forrás: Zirig Árpád