Friss zöldfűszerek nélkül nagyon szomorú az élet, semmit sem ér petrezselyem nélkül egyetlen saláta sem, bazsalikom nélkül a pizza, nem beszélve a kaporról, ami nélkül nincs tökfőzelék. Ezeket a legjobb minőségben és áron a piacon tudom beszerezni, de
nem lehet mindennap piacra menni,
a zöldfűszerek pedig már másnapra szomorúan lekonyulnak és sárgás színre váltanak.
Szerencsére a legalaposabb és türelmesebb gasztroíró, Kenji Lopez a Serous Eats magazinban kikísérletezte, melyik az a módszer, amivel a leghosszabb ideig - akár hetekig - tárolhatók a friss fűszernövények.
A következő körülmények gyorsítják fel a friss fűszerek elöregedését:
A biztosan működő módszer, amivel hetekig friss maradhat a piacon vásárolt fűszernövényünk a következő:
Először is a növényt meg kell mosni, majd nagyon alaposan meg kell szárogatni. Konyharuha vagy papírtörlő alkalmas erre.
Kevés vízzel töltött edénybe kell állítani.
A legjobb tárolóeszköz egy nagy befőttesüveg vagy egy fedeles műanyag doboz.
Én literes tejfölös dobozt használtam, és működött.
A doboz vagy üveg aljába kb. háromujjnyi vizet kell önteni, ebbe kell állítani a csokrot úgy, hogy a szárak vége a vízbe lógjon, de a levelek ne ázzanak.
A dobozt vagy üveget le kell fedni.
Mehet a hűtőszekrénybe.
A leírt módszert petrezselyemmel, korianderrel és kaporral teszteltem, egy hét után is tökéletesen frissek maradtak, ízükből, színükből és állagukból sem veszítettek fikarcnyit sem.