Megkóstoltuk az öt Michelin-csillagos ebédet

Gourmet fesztivál
Ég a tűz
Vágólapra másolva!
A hatodik Gourmet Fesztivál sajtótájékoztatóján erős volt a felhozatal: Magyarország öt Michelin-csillagos séfje főzött ötfogásos ebédmenüt.
Vágólapra másolva!

A Gourmet Fesztivált (régebben: Budai Gourmet, amit a szigetes Gerendai Károlyék vettek át) idén május 12-15 között tartják a Millenárison. Elég erős lesz gasztronómiai szempontból az a hét, mivel a magyar gasztrotörténet egyik legfontosabb eseménye, a Bocuse d’Or Europe döntőjét május 10-11 között rendezik Budapesten.

Palágyi Eszter - Costes: Posírozott folyami rákfarok, vízitorma consommé, marinált uborka korongok, uborka brunoise, fűszeres creme fraiche. Nagyon könnyű, friss, tavaszi hidegelőétel. Forrás: Nábelek Zsófia

A Gourmet-n minden évben más a tematika: volt már csirkepaprikás, rakott krumpli, idén viszont szakértőkkel való egyeztetés után úgy döntöttek, nem szorítják az éttermeket ilyen szoros keretek közé. A Bocuse d’Or két kötelező, magyar alapanyaga a kecsege és a gímszarvas, erre reflektálva két alapanyagot hirdettek meg témaként: hal és vad.

Heiszler Olivér - Tanti: Szaibling, kétféle körtekrém, miso-s erjesztett retekkimcsi, sárgacékla, tápiókagyöngy. Friss, savas haltányér, nagyon izgalmas retek-textúrákkal. Forrás: Nábelek Zsófia

Most akkor ez egy házibuli a szakmának?

Lehet így is nézni, de azért ennél többről van szó. A Gourmet-n a magyar gasztronómia legfontosabb éttermei, street foodosai, cukrászatai és borászai jelennek meg kóstolóadagokkal.

Jó lehetőség arra, hogy egyszerre, egy helyen kipróbáljon az ember vidéki éttermeket, megkóstolja Michelin-csillagos séfek főztjét, szóval a szakma iránt érdeklődőknek az egyik legjobb program. Idén lesz egy Gourmet workshop is (amire érdemes itt jelentkezni), ahol lesz pék-előadás, barbecue, trüffelkészítés, halbontás, főzelékezés és gyönyörű húsok Gál Józsival.

Tiago Sabarigo - Costes Downtown: Karamellizált libamáj terrine, édesburgonya krém, szeder-vinaigrette, kumquat. Selymes libamájterrine ropogós karamellel, hozzá tökéletesen illő szederrel, citrusokkal és édesburgonyával. Forrás: Nábelek Zsófia

Ha úgyis fizetni kell a fogásokért, minek a belépő?

Idén a napijegy 3900 forint (a bérlet 7500 Ft), amiért cserébe kapunk egy borospoharat, kávét, bor- és pezsgőkóstolót, újságot meg persze a programokat. Nem ez a legvonzóbb tulajdonsága a fesztiválnak, de ezzel jár, hogy egy helyre hozzák az ország legjobb éttermeit.

Sárközi Ákos - Borkonyha: Őzgerinc, parajkrém, savanyított aszalt gyümölcsök, burgonya-ropogós, petrezselyem, banántorta. A hús tökéletes, a gyümölcsök jól passzolnak hozzá a krémmel, és még a banántorta sem lóg ki Forrás: Nábelek Zsófia

Amikor öt Michelin-csillagos egy helyen főz

A Costes, az Onyx, a Borkonyha, a Tanti és az idén csillaggal kitüntett Costes Downtown séfjei főztek a sajtótájékoztatóra ebédmenüt - ez volt az első alkalom, hogy az öt csillagos séf közösen főzött. Az ételsor így állt fel:

  • Palágyi Eszter (Costes): Folyami rák, vízitorma, uborka
  • Tiago Sabarigo (Costes Downtown): Libamáj terrine, édesburgonya, kumquat
  • Heiszler Olivér (Tanti): Szaibling, retkek, körte
  • Sárközi Ákos (Borkonyha): Őzgerinc, parajkrém, banántorta
  • Szulló Szabina (Onyx): Somlói XXI. század
Szulló Szabina - Onyx: Vaníliakrém házi vajjal, tojással, szaftos csokoládés piskóta, diókrém, kétféle csokoládéval, súlyos, krémes tejszínhabbal és ropogós diómorzsával. Évek óta az étlapon. Forrás: Nábelek Zsófia