Azt szeretnék, felejtsük el a tehéntejet

Tehéntüntetés 2016 április 4-én Tehéntüntetés 2016 április 4-én
Tehéntüntetés 2016 április 4-én
Vágólapra másolva!
Az emberre gyakorolt élettani hatástól függetlenül a tej gazdaságosságát és környezetre gyakorolt hatását is többen megkérdőjelezték már, ezért folyamatos a tejhelyettesítők kutatása. A szója, a rizs, a mandula és a zab után most megérkezett a borsótej. 
Vágólapra másolva!

A glutén mellett a 21. század egyik legambivalensebb élelmiszeripari alapanyaga kétség kívül a tej. Egyszerre léteznek egymásnak teljesen ellentmondó, egészen szélsőséges nézetek arról, jót tesz-e az emberi testnek a tehéntej és ha igen, mégis milyen formában.

Borsótej - szerintük ez a jövő Forrás: fastcompany.net

Vannak kérdések

A vitatható élettani hatásokkal szemben a tej előállításának környezetre gyakorolt hatása nem igazán megkérdőjelezhető. 1 pohár (2,5 dl) tej előállításához ugyanis a kutatások szerint 255 liter friss víz szükséges. A tejhelyettesítő termékek körének bővítése tehát egyáltalán nem csak a tejérzékeny fogyasztók számára fontos,

az egész gazdaság profitálhat belőle, ha megfelelő megoldásokat találunk.

Az eddig ismert és használt szója, rizs, mandula és zabtejek után most a Fast Company nevű cégtől megérkezett a borsótej is, amit jövő hónaptól az amerikai vásárlók már ki is próbálhatnak a Whole Foods nevű bio-öko-kézműves-helyi-farmer áruházláncban. (Reméljük, nem csomagolják majd féldecinként külön műanyag dobozba, ahogy azt nemrég csinálták USA-ban a hámozott naranccsal.)

Nem zöld

A borsótej egyébként nem zöld, ahogy ezt gondoltuk volna, hanem fehéres színű, ugyanis nem zöldborsóból, hanem sárgaborsóból készül. A beszámolók szerint a borsótej krémesebb, mint a mandulatej, édes íze van, de nem is emlékeztet a borsóra. A gyártó azt állítja, egészségesebb, mint a tej vagy a többi tejhelyettesítő, mivel

magas a protein tartalma és több kalciumot, viszont kevesebb cukrot tartalmaz, mint a tehéntej.

Ráadásul, mivel ugye nem kell hozzá tehén, 99 százalékkal kevesebb víz kell a létrehozásához.

Dina Cheney, a tejhelyettesítőkkel foglalkozó szakíró azonban úgy gondolja, akármilyen jól hangzik is a borsótej, nem biztos, hogy szükség van rá. Cheney szerint a kókusztej és az akár otthon is elkészíthető szójatej kiváló alternatívákat biztosít, főleg hogy a borsótejben guargumit és gellangumit használnak stabilizátorként.

Házi módszerrel?

Mi ugyan rendkívüli módon tiszteljük a szakértőket, de errefelé sem a kókusz, sem a szója nem különösebben honos növény, a rizs viszont szépen megterem és nem is különösebben drága. Nem végeztünk mélyreható vizsgálatokat, de van egy kipróbált házi rizstej készítő receptünk, aminél így ránézésre egyszerűbbet és olcsóbbat, főleg környezetbarátabbat nem nagyon tudunk elképzelni. Ha már.