A lila kenyér lehet az új szuperkaja

Ilyen a lila kenyér
Vágólapra másolva!
Múlt héten azt mondták, a kenyér káros. Tegnap arról volt szó, hogy a kovásszal készült kenyér tulajdonképpen akár még jót is tehet. Mára azt állítják, hogy a lila kenyér nemcsak egészséges, de talán gyógyít is.
Vágólapra másolva!

Újabb taggal bővült az úgynevezett szuperételek kategóriája. Nem gondoltuk volna, hogy a világhírű brokkoli, fekete bab és az áfonya mellé egyszer még beválogatnak egy kenyérfélét, de végül csak megtörtént ez is. Előtte azért lilára festették.

Ilyen a lila kenyér Forrás: delish.com

Egyébiránt úgy tűnik, a szingapúri egyetem élelmiszerkutatója, Zhou Weibiao által kikísérletezett új kenyér nagyrészt egy sima fehér kenyérhez hasonlít, csak színében különbözik. Élettani tulajdonságai azonban valóban ígéretesek: a kutatók állítása szerint

az emberi szervezet 20 százalékkal lassabban emészti meg, mint a szokásos fehér kenyereket.

Ezenkívül a színezéshez használt antocianin nevű természetes festékanyag, amely például a szilva lilaságáért is felelős, állítólag tele van antioxidánsokkal, így segíthet megelőzni a szív és az agy betegségeit.

Nem fogyókúrás!

Sajnos fogyasztani ennek ellenére nem képes, a kalóriatartalma ugyanolyan magas, mint átlagos fehér testvéréé. A nehezebb emészthetőség mindenképpen előnyt jelent, mivel hosszabb ideig tart a telítettségérzés a fogyasztása után.

A CNN szerint Zhou Weibiao tárgyalt már élelmiszergyártókkal a lila kenyér megvalósításának lehetőségeiről, de egyelőre még nincs szó róla, hogy a közeljövőben árulni kezdenék a boltokban.