2,2 millióért találták fel újra a vermet

The Ground Fridge
Vágólapra másolva!
Akinek voltak gyerekkorában vidéki rokonai, emlékezhet még rá, hogy régen elvermelték a termény egy részét. Ezt a módszert hasznosította újra most egy designcég, előre elkészített, menő vermet kínálva a környezettudatos fogyasztóknak. 
Vágólapra másolva!

Mezőgazdasággal foglalkozó, azaz paraszt nagyszüleink a régi szép időkben még nem tartottak mindent hűtőszekrényben – már csak azért sem, mert nem volt nekik. Az egész évben megtermelt zöldség, gyümölcs és hús azonban a kamrában sem fért volna el. Szükség volt a padlásra és a pincére is, ez utóbbi azonban kevés házban volt, mert nagyon megdrágította az építkezést.

Illeszkedik a tájba a bucka Forrás: weltevree.nl

Jól megverem

A megoldást a verem jelentette, ami pont az, amit a neve sugall: egy lyuk a földben. A verem egy aránylag mély, oldalainál megtámasztott, tapasztott, több pénz esetén téglával kirakott vagy deszkával borított nyílás vagy barlang a földben, amelyet felül zárható nyílással látnak el.

Mélységéből adódóan remekül szigetel, tökéletesen frissen tartja télen a burgonyát, almát, egyéb terményt

– bizonyos változataiban jeget is lehetett tartani. Nem véletlenül létezik a jégverem kifejezés is: ez volt a hűtőszekrény korai változata.

A hűtőházak világában a verem használata már kevésbé elterjedt, bár azért az interneten jelenleg is számos útmutató érhető el a különböző vermelési technikákkal kapcsolatban, még Youtube-videón is megnézhetjük, hogy is kell ezt csinálni.

Lépcsőn lehet lemenni Forrás: weltevree.nl

Holland ötlet

A The Ground Fridge dizájnverem ötlete honnan is származhatna máshonnan, mint Hollandiából. Floris Schoonderbeek tervezőt elsősorban a környezetvédelem motiválta, amikor kitalálta a „groundfridge”, azaz földhűtő elnevezésű termékét, de nyilvánvalóan a tudatosság ebben az esetben komoly költségcsökkentést is jelenthet.

A földhűtő nem más, mint egy földbe süllyeszthető műanyag buborék felül ajtóval és lépcsővel, alul pedig polcokkal az ennivalónak. A befogadóképessége 20 hűtőszekrénynek felel meg és a szigetelésnek köszönhetően a benne lévő hőmérséklet állandóan 10-12 fok körül van. Az ára 7450 euró, azaz több mint 2,2 millió forint, ami egyébként szintén körülbelül 20 hűtőszekrénynek felel meg.

Kell ez?

Cserébe végtelenül designos, mindenféle díjakkal dekorált, és nem fogyaszt semmi áramot. Sőt, még fogyókúrás hatása is van, mert ha a kertben tartjuk a romlandó élelmiszereink nagy részét, a nassolás sokkal nehezebb. De ha mégis rájárnánk a tejberizsre vagy a májas zsírra, közben legalább mégis mozgunk egy kicsit.

Rekeszekre osztották Forrás: weltevree.nl

A nem kicsi egyszeri befektetés és a háztól való távolságból adódó nehézségek mellett érdekes kérdéseket vet fel a földhűtő anyaga is. Mert a műanyag ugyan jóformán örökké tart, ha a lebomlását nézzük, de egy ilyen buborék környezeti hatásokkal szembeni ellenállása viszont erősen kérdéses. Márpedig még

a mi környékünkön is rendszeresek az árvizek, apróbb földcsuszamlások, földrengések

– és a designdíj valószínűleg senkit nem vigasztal, ha hosszában egy méretes repedés van a kétmilliós földhűtőjén. (Ami helyett csinálhatott volna egyébként egy hagyományos vermet családi összefogásban 50 ezer forintért mondjuk.)