1500 embernek ez volt az utolsó vacsora

titanic
Vágólapra másolva!
Kíváncsi, mit ettek az emberek, mielőtt elsüllyedt velük a Titanic? Íme az étlap, ami elég jól tükrözi az akkori viszonyokat. A gazdagoknak franciás fogásokkal szúrták ki a szemét, a szegények meg azt kapták, amit otthon is ettek volna.
Vágólapra másolva!

Április 14-én volt a Titanic elsüllyedésének 104. évfordulója, ennek kapcsán számos más adattal együtt előkerültek az utolsó vacsora menülapjai is. Vagy inkább utolsó vacsorákról kellene beszélni, mert az akkori társadalmi osztálykülönbségek az étkezésben is erősen megnyilvánultak. Egészen konkrétan három különböző szintről beszélünk.

A Titanic katasztrófája Forrás: Origo

A gazdagok

Ahogy az várható, az első osztály vendégeinek a több pénzért jóval nagyobb választék is járt, mint a másod- vagy harmadosztályon utazóknak. Érdekes módon a menü felépítése meglehetősen hasonló egy mostani ilyen típusú választékhoz: a fogások mellett a vendégek egy grillbárból és a svédasztalról is válogathattak.

Nagy különbség, hogy ez a kínálat most már egyáltalán nem csak a gazdagok kiváltsága. A kötelező húsleves, illetve ahogy mostanában is hívják jobb helyeken „consommé” mellett csirkét, marhát és tojást is kínáltak, a grillen pedig ürüborda pirult.

Az első osztály étlapja Forrás: Origo

A svédasztal igen gazdag volt halban, a szokásos lazac mellett rák, szardella, hering és szardínia is került a tányérokra, továbbá többféle marha, borjú és csirke is. Ökörnyelvet viszont nagy valószínűséggel ma már nem szolgálnának fel egy első osztályú helyen. Vagy ha igen, egészen biztosan valami más lenne a neve.

A húsok mellett az aránylag jó zöldségkínálat is feltűnő, bár a mostani salátabárok választékához képest nyilván rendkívül szegényes a felhozatal. Sajtból viszont nyolcfélét is ehettek a vacsora végén. Desszertből viszont jóval kevesebb, csak háromféle opció került az étlapra: puding, habcsók és részletesen meg nem nevezett sütemény.

A középosztály

A másodosztályon utazók szintén aránylag kellemes vacsorát költhettek el, mielőtt betört a jeges víz a kabinjukba. A tápióka leves ugyan nem hangzik valami hívogatóan, de a tőkehal, a bárány mentaszósszal és a csirke curry már annál kellemesebb, a roston sült pulyka vörösáfonya-szósszal meg főleg.

A másodosztály menüje Forrás: Origo

A szokásos rizs és krumpli mellett köretként feltűnik a zöldborsó és a répapüré is, szóval némi vitaminhoz is hozzájutott a polgárság. Desszertből viszont nagyobb a választék, mint az első osztályon, szilvapuding, borzselé és kókuszos sütemény mellett még amerikai jégkrémet is kanalazhattak az utasok. A sajtválasztékot itt elintézték egyetlen szóval: sajt.

A szegények

A harmadosztályon, ahol a filmben Leonardo di Caprio is kénytelen volt utazni, a vacsorának már nincs is külön menükártyája, az összes étkezést egyetlen papírra zsúfolták össze. Ebédre még volt rizsleves, marhasült krumplival és kukoricával, utána némi édességgel, de vacsorára már csak zabkása, keksz és némi sajt jutott a kispénzűeknek.

A legegyszerűbb ételsor Forrás: Origo

Mivel a tengeri hajózás mára inkább szórakozás, mint utazási eszköz, eleve olyan emberek váltanak jegyet egy-egy hosszabb útra, akiknek van mit a tejbe aprítaniuk. Így aztán a különböző jegyekhez tartozó ellátásban is jóval kisebb a különbség a mostani hajóutakon.