A krumpli az a zöldség, ami a szegény és a gazdag háztartásnak ugyanúgy alapkelléke, készül belőle a levestől a köreten át a főételig minden, hetente többször kerül az asztalra. Hús mellé nem tudunk mást elképzelni, és ennek talán nem csak az olcsó ár az oka. Idén biztosan nem az, ugyanis a krumpli 70 százalékkal lett drágább, mint tavaly, ami ráadásul nem is újdonság, mert tavalyelőtt is ugyanennyire fölment az ára.
Vajon akkor is muszáj ragaszkodnunk a krumplipüréhez és a sült burgonyához, ha
a mellette árult zöldségeket sokkal olcsóbban megkapjuk?
Lehet, de nem érdemes: ha most olcsóbb a tök vagy a káposzta, miért ne készülhetne köret kivételesen belőlük? A változatosság nemcsak az unalmat űzi el, de a dietetikusok szerint ez az egészséges táplálkozás kulcsa is egyben.
A kora tavasz az egyik legdrágább piaci időszak az évben: a téli zöldségek már, a tavasziak még drágák – ha egyáltalán vannak. Azért piacon vásárolni még mindig azért a legjobb, mert így addig körözhetünk, amíg meg nem találjuk a költségvetésünknek és szemünknek is megfelelő darabokat.
A budapesti Lehel piacon óriásiak az árkülönbségek: a krumpli kilója 180–300 forint között mozog, de a szezonjából kifelé lépegető sütőtök ára is 100–300 forint között ingadozik. A káposzták sem olyan olcsók most, mint ősszel, 150–400 forint lehet kilójuk. Még mindig hónapokat kell várnunk a tavaszi zöldségekre, ezért megpróbáljuk az elérhető kínálatból a legtakarékosabb, ugyanakkor legkevésbé unalmas megoldásokat kihozni.
Alapanyagok:
Négy főre körülbelül 100 forintból jön ki.
A sütőtököt és a krumplit meghámozom, kockákra vágom, és sütőpapíros tepsire terítem. 200 fokosra előmelegített sütőben puhára sütöm. Meg is lehet főzni, de úgy kevésbé lesz intenzív, koncentrált az íze. Ugyanúgy, mint amikor krumplipürét készítek, még forrón hozzáadom a vajat, a tejet, sózom, és összetöröm.
A céklának csak két hátránya van: az egyik, hogy megfesti az ujjakat, a másik, hogy lassan puhul meg. Az egyik ellen egyszerű módszer a szappan, a másik pedig ebben az esetben nem probléma, ugyanis annyira vékonyra kell szeletelni, ahogy még a legkeményebb zöldség is hamar megpuhul.
Megsütve az állaga szinte ugyanolyan lesz, mint a krumplié, az íze viszont sokkal erősebb, ezért szerencsére nem megy, de nem is kell mellé a ketchup.
Alapanyagok:
Négy főre körülbelül 60 forintból jön ki.
A céklát megpucolom, és olyan vékony szeletekre vágom, amennyire ez lehetséges. Akinek van kéznél, uborkagyaluval is csinálhatja.
Egy zárható műanyag dobozba vagy nejlonzacskóba teszem, olívaolajat locsolok rá, sózom, és alaposan összerázom. Egy sütőpapírral borított sütőlapra öntöm, elegyengetem, és 200 fokosra előmelegített sütőbe tolom.
Amióta újra felfedezték, és gersli helyett árpagyöngynek nevezik, máris
rendkívül előkelően hangzik ez a nagyon régi, egyszerű alapanyag.
Rostokban gazdagabb, mint a rizs, az állaga is izgalmasabb, ráadásul sokkal olcsóbb. Nagy előnye, hogy lényegében képtelenség szétfőzni, ez ugyanakkor a hátránya is – valamivel lassabban puhul meg a rizsnél. Lehet belőle rizottót készíteni, piláfot vagy salátákat is. Ugyanúgy, mint a hüvelyeseknél, az árpa esetében is lehet időt spórolni egy kis áztatással.
Alapanyagok:
Négy főre körülbelül 150 forintból jön ki.
A gerslit hideg vízbe áztatom néhány órára, de ha erre nincs idő, az sem baj. Leöblítem, majd háromszoros mennyiségű sós vízben felteszem főni. Ha felforrt, lejjebb veszem a lángot, és halkan zümmögtetve főzöm, míg meg nem puhul. Leszűröm, leöblítem, hagyom kihűlni, majd belekeverem az apróra vágott petrezselymet, a paradicsomot, sózom, végül meglocsolom a citrom levével.
A legalapvetőbb olcsó ételek szerencsére sosem válnak snasszá, mert a gasztrotrendek, csakúgy,
mint a ruhadivat a flittert, újra és újra felkapják őket.
A kásák a szegényebbek legalapvetőbb ételei voltak régen, ezek közül máig is a puliszka – vagy olaszul polenta – a legolcsóbban elkészíthető. Készülhet kukoricalisztből vagy -darából, van, aki rövidebb, van, aki hosszabb ideig főzi.
Tálalják édesen és sósan, juhtúróval vagy szalonnapörccel, esetleg sajttal. Köretnek kétféleképpen is készülhet: hagyhatom krémesre, vagy simíthatom lapos tálba, és hagyhatom megdermedni, aztán fogyasztás előtt kis darabokban átpiríthatom egy serpenyőben.
Alapanyagok:
Négy főre: körülbelül 80 forintba kerül.
A vizet vagy alaplét felforralom. Amikor lobog, egy nagy habverővel elkezdem keverni, és lassan, folyamatos keverés közben szórom bele a kukoricadarát.
Kevergetve főzöm, míg egészen meg nem puhul, ez a dara típusától függően lehet 30-40 perc is. A puliszka tesztje: egy kis cseppnyit a két ujjam közé veszek, és ha összemorzsolgatva durva szemeket tapintok, akkor még nincs kész.
Akinek megvan az az íz az emlékeiben, amikor
a nagymama kicsit odapirította a káposztás tésztát – ha szerette, ezt az ételt is imádni fogja.
A krumplitócsni vagy lapcsánka vagy latkesz, ki hogy hívja, itt káposztából és répából készül. Ettől nemcsak olcsóbb és egészségesebb, de intenzívebb ízű és színesebb is lesz az egész.
Alapanyagok:
Négy főre körülbelül 150 forintba kerül.
A zöldségeket lereszelem, és elkeverem a liszttel meg a darával. A tojást és a sót egy külön pohárban felverem. Egy nagy serpenyőben olajat forrósítok. A tojást közvetlenül a sütés előtt keverem bele a zöldséges alapba.
Most jön a trükk: egy kis mérőkanálba vagy kávésbögrébe három evőkanálnyit adagolok a masszából, és jól belenyomkodom. Innen teszem aztán a forró olajba.
Kicsit ellapogatom, és mindkét oldalát világosbarnára sütöm.
További olcsó köretmegoldások: