Aki hozzám hasonlóan ráébredt arra, hogy az angol vécé és az internet után a civilizáció egyik leghasznosabb eszköze a szilikonforma, az nem fog csodálkozni azon, hogy idén még a csokitojást is magam készítem. Évek óta mindig veszünk a boltban húsvétra csokoládétojást, és évek óta mindig rossz.
Túl édes, furcsa, kémiai mellékíze van, végül a kukában vagy jobb esetben valamilyen süteménybe olvasztva végzi újra és újra. Mivel már egy ideje felfedeztem, hogy
szilikonformával iszonyatosan egyszerű házi csokit gyártani, még úgy is, ha az embernek két balkeze van,
most a húsvéti tojást is megpróbáltam itthon elkészíteni.
A technológia alapja teljesen megegyezik a bonbonkészítés műveletével. Annyi a különbség, hogy a tojás és a nyúl nem sík talpakon áll, hanem 3 dimenziós is lehet.
Ezért itt, miután megtöltjük a formákat, és lezártuk a bonbonokat, a két felet még össze is lehet ragasztani.
Alapanyagok egy 12 üreges formához:
A szilikonformát kimosom és kitörölgetem, hogy tiszta legyen, és száraz. A csokoládé háromnegyedét gőz felett megolvasztom. A maradékot apróra vágom. Ha a csokoládé megolvadt, az apróra vágott csokit is belekeverem.
Ha beleolvadt, megtöltöm a szilikonforma üregeit csokival.
Megfogom a formát, és egy határozott mozdulattal fejjel lefelé fordítom a tál fölött. Hagyom kicsorogni a fölösleget. Visszateszem a talpára, ellenőrzöm, hogy nincsenek-e lukak. Ha mindenütt bevonta a csoki az üregeket, a hűtőbe teszem 10 percre a formát. Kiveszem, és újra végignézem. Ha nincsenek lukak, megtöltöm a formákat valamelyik itt említett töltelékkel, vagy szórok bele színes cukrot, mazsolát, tortadarát, mogyorót, bármit.
Megolvasztom a maradék csokoládét. Az üregekre csorgatom úgy, hogy kitöltsék, lezárják a bonbonokat. Megint beteszem a hűtőbe 10 percre. Kiveszem, és ha elégnek érzem a féltojásokat, ezen a ponton kész is vagyok.
Ha nem, kipattintom a tojásokat a formából. Megint megolvasztom a maradék csokit. Fogok két fél tojást, az olvasztott csokoládéba mártom, majd a lapos felüknél összenyomom.
Az oldalt kibuggyanó csokifölösleget késsel lehúzom.
Újra a hűtőbe teszem, és hagyom megdermedni.
Ettől még a nyúl is boldogabb lesz!