Idén házit hoz a nyúl: készítsen csokitojást otthon!

Házi csokitojás, igazi csokiból
Vágólapra másolva!
Csak egy olcsón beszerezhető forma és néhány tábla jó minőségű csokoládé kell a valódi házi csokitojáshoz, ami nemcsak szép, de finom is lesz.
Vágólapra másolva!

Aki hozzám hasonlóan ráébredt arra, hogy az angol vécé és az internet után a civilizáció egyik leghasznosabb eszköze a szilikonforma, az nem fog csodálkozni azon, hogy idén még a csokitojást is magam készítem. Évek óta mindig veszünk a boltban húsvétra csokoládétojást, és évek óta mindig rossz.

Házi csokitojás, igazi csokiból Forrás: Ács Bori

Túl édes, furcsa, kémiai mellékíze van, végül a kukában vagy jobb esetben valamilyen süteménybe olvasztva végzi újra és újra. Mivel már egy ideje felfedeztem, hogy

szilikonformával iszonyatosan egyszerű házi csokit gyártani, még úgy is, ha az embernek két balkeze van,

most a húsvéti tojást is megpróbáltam itthon elkészíteni.

Háromdimenziós bonbon

A technológia alapja teljesen megegyezik a bonbonkészítés műveletével. Annyi a különbség, hogy a tojás és a nyúl nem sík talpakon áll, hanem 3 dimenziós is lehet.

A szilikonforma nagy segítség Forrás: Ács Bori

Ezért itt, miután megtöltjük a formákat, és lezártuk a bonbonokat, a két felet még össze is lehet ragasztani.

Lépésről lépésre

Alapanyagok egy 12 üreges formához:

  • 2 tábla (200 gramm) jó minőségű, minimum 60 százalékos kakaótartalmú csokoládé
  • tölteléknek színes cukrok, mazsola, mogyoró

A szilikonformát kimosom és kitörölgetem, hogy tiszta legyen, és száraz. A csokoládé háromnegyedét gőz felett megolvasztom. A maradékot apróra vágom. Ha a csokoládé megolvadt, az apróra vágott csokit is belekeverem.

Ha beleolvadt, megtöltöm a szilikonforma üregeit csokival.


Megfogom a formát, és egy határozott mozdulattal fejjel lefelé fordítom a tál fölött. Hagyom kicsorogni a fölösleget. Visszateszem a talpára, ellenőrzöm, hogy nincsenek-e lukak. Ha mindenütt bevonta a csoki az üregeket, a hűtőbe teszem 10 percre a formát. Kiveszem, és újra végignézem. Ha nincsenek lukak, megtöltöm a formákat valamelyik itt említett töltelékkel, vagy szórok bele színes cukrot, mazsolát, tortadarát, mogyorót, bármit.

Megdermedt a csoki Forrás: Ács Bori

Megolvasztom a maradék csokoládét. Az üregekre csorgatom úgy, hogy kitöltsék, lezárják a bonbonokat. Megint beteszem a hűtőbe 10 percre. Kiveszem, és ha elégnek érzem a féltojásokat, ezen a ponton kész is vagyok.

Akár félben is lehet hagyni Forrás: Ács Bori

Ha nem, kipattintom a tojásokat a formából. Megint megolvasztom a maradék csokit. Fogok két fél tojást, az olvasztott csokoládéba mártom, majd a lapos felüknél összenyomom.

Az oldalt kibuggyanó csokifölösleget késsel lehúzom.

Újra a hűtőbe teszem, és hagyom megdermedni.

Vagy össze lehet tapasztani Forrás: Ács Bori

Ettől még a nyúl is boldogabb lesz!