Egészséges kenyeret házilag, egyszerűen? Itt egy jó recept!

szuperkenyér lisztmentes
Vágólapra másolva!
Ki mondta, hogy egy diétás kenyér csak rossz lehet? Most itt egy kenyér, ami csupa mag és dióféle, kisebb részben zabpehely és semmi liszt nincs benne: ez a tudatosan táplálkozók álma. Kipróbáltuk, megszerettük.
Vágólapra másolva!

A kenyereket általában a bennük lévő liszt sikértartalma tartja össze, amit most az egyik sokat magasztalt szuperélelmiszer, az útifű maghéj (Psyllium husk) helyettesít.

Ez a csodanövény sok rostot tartalmaz, sőt rengeteg folyadékot képes felvenni,

azokat ragacsos kötőanyaggá alakítja és így tartja egyben a tésztát.

Csupa mag és rost Forrás: Ács Bori

Nem csak ezért próbáltam ki és szerettem meg ezt a kenyeret, hanem sok más előnye miatt is.

  • Nem igényel dagasztást, gyakorlatilag semmi munka nincs vele, csak össze kell keverni.
  • Nagyon laktató, a sok mag és rost miatt sokkal tovább kitart, mint egy átlagos szelet kenyér.
  • Hosszan eltartható, négy nap után is ugyanolyan jó, ráadásul pirítósnak is tökéletes.
  • A sok magtól nagyon gazdag, izgalmas íze van.
  • Gluténmentes zabpehellyel készítve lisztérzékenyek is ehetik.
  • A recept jól variálható: a mandulát le lehet cserélni mogyoróra vagy dióra, a napraforgómagot tökmagra, a zabpelyhet más gabonapehelyre és így tovább.
Dagasztani sem kell Forrás: Ács Bori

A kenyeret a My New Roots című remek gasztrooldal jelentette meg először, majd tőle vette át egy amerikai pékség, ahol David Lebovitz beleszeretett, és kiönyörögte a receptet. Az arányokat körülbelül meghagytam, de tettem bele mákot és egy kevés mazsolát is.

Sokmagvas szuperkenyér

Alapanyagok:

  • 175 gramm zabpehely
  • 25 gramm egész mák
  • 50 gramm zabkorpa
  • 100 gramm lenmag
  • 100 gramm mandula
  • 150 gramm napraforgómag
  • 25 gramm útifű maghéj
  • 25 gramm chia mag
  • fél dl olíva olaj
  • egy teáskanál méz
  • 2 kávéskanál só
  • 6 dl víz
Csupa nagyon egészséges dolog van benne Forrás: Ács Bori

Először a magokat mérem ki külön, a mandulát durvára vágom és összekeverem a lenmaggal és a napraforgó maggal.

Egy száraz serpenyőt felhevítek, és pár perc alatt megpirítom benne a magokat.

Nagy tálba teszem, elkeverem a többi alapanyaggal. Az egész masszát egy sütőpapírral bélelt vagy szilikonos formába öntöm, és a hűtőbe teszem minimum két órára, maximum egy napra. Sütés előtt kiveszem, és hagyom szobahőmérsékletűre melegedni. 200 fokos, előmelegített sütőben körülbelül egy óra alatt fog megsülni. Minimum két órát hűlni hagyom, mielőtt nekiesek.