A királyi húsvét: marhasült és gigászi csokitojás

hús marha Polmard
hús ma
Vágólapra másolva!
Az ünnepekkel kapcsolatban még a szokásosnál is nagyobb az érdeklődés a királyi családok iránt, különösen a brit kékvérűek menüje izgatja a hithű rojalistákat. Utánanéztünk, mit eszik, iszik és csinál Erzsébet királynő és családja húsvétkor.
Vágólapra másolva!

Ellentétben például az amerikai elnökökkel, akik nyilvánosságra szokták hozni, mit fogyasztanak a nagyobb családi összejövetelek alkalmával, a brit királyi udvar kevesebb információval szórakozatja rajongóit.

Annyit azonban biztosan lehet tudni, hogy Erzsébet királynő és udvartartása húsvétkor átvonul a windsori kastélyba ünnepelni és pár hétig ott is maradnak. Az udvar népszerű hagyománya a vacsorázz és aludj ott jellegű meghívás, amikor a vendégek érkezés után koktélokat fogyasztanak, átöltöznek a vacsorához estélyibe és étkezés után a kastélyban alszanak. A szokás még a viktoriánus időkből származik, amikor a Londontól való távolság nagyobb problémát jelentett éjszaka.

A királyi család is készül a húsvétra

Forrás: AFP/Ben Stansall

Húsvét napján a királyi család először is templomba megy. Szerencsére nem kell sokat utazniuk, a windsori kastély ugyanis rendelkezik egy saját kápolnával, így nem hűl ki az ebéd, míg hazaérnek. A beszámolók szerint a menü hagyományos: marhasült és yorkshire puding, legtöbbször valami egyszerű hal vagy tojás az előétel. Előfordulhat az anyakirálynő kedvenc fogása is, a drumkilbo tojás, ami homárból, tojásból és majonézből áll. Szintén családi kedvencnek minősül az almás pite, gyakran vaníliafagylalttal tálalva. A marha általában a Harrodsból származik, a legjobb minőség és a királynő csak egy bizonyos részét eszi meg a húsnak, konkrétan a végét - állítja a királyi ház egyik korábbi séfje.

Fontos a jó marhahús Forrás: Polmard

Szintén Darren McGrady, volt királyi szakács árulta el, hogy egyvalami egészen biztos a királyi menüvel kapcsolatban: egyetlen fogás sem fog fokhagymát, paprikát vagy csípősebb hagymát tartalmazni, a királynő ugyanis ezeket annyira utálja, hogy a konyhában kénytelenek kerülni a használatukat.

Bárhol is legyen, a királynő délután teázik, feltételezhetően húsvétkor is. A tea egyik kötelező eleme a scone, egy jellegzetes, vajban gazdag brit sütemény, szendvicsek és kétféle édesség. A csokoládétorta okvetlenül szerepel, a másik desszert gyömbéres vagy mézes sütemény. Nehéz elképzelni, hogy valóban ennyi mindent megegyen az egyébként jó karban lévő idős hölgy uzsonnára, de biztos segítenek neki kedvenc corgi kutyái is.

A kutyák örülnek majd a maradéknak Forrás: AFP/Ben Stansall

A királynő természetesen nem marad húsvéti csokoládétojás nélkül, Nick Crean, az udvari beszállító minden évben engedélyt kér rá, hogy elkészíthesse a királyi verziót. A Telegraph beszámolója szerint a királyi csokoládétojás közel 2 kg, elkészítése négy órát vesz igénybe. 71 százalékos csokoládét használnak hozzá, és amikor kész van, elhelyeznek benne néhány mini csoki tojást, pezsgős bonbont és egy fehér csokinyuszit, amit csak a királynő számára készítenek. Ha mindent elnyelt van, rózsaszín papírba csomagolják, átkötik egy szalaggal, majd rózsaszín dobozba leszállítják az udvarba.