Villámgyors ebéd, munkába is vihetjük!

Rizs mindenféle jó dologgal
Vágólapra másolva!
A legfinomabb ebéd akkor készül, amikor sokféle maradék alapanyag halmozódik fel a hűtőben. Sok íz, sok szín és sok hasznos tápanyag egy tálban. 
Vágólapra másolva!

Amerikában sem csak a zsíros, cukros gyorsételek mennek, most például egy egészséges és rendkívül praktikus fogás vált nagyon menővé. A grain bowl, amit leginkább gabonatálnak lehetne fordítani, egy nagyon hasznos, minden háztartásban alkalmazható és a végtelenségig variálható alaprecept.

Rizs mindenféle jó dologgal Forrás: Ács Bori

Egyre több étterem teszi a napi menüjére, a gasztromagazinok pedig újabb és újabb hajmeresztő ízkombinációjú tálakkal állnak elő.

Hogyan épül fel?

Lényegében arról van szó, hogy adott egy adag maradék főtt gabona: rizs, gersli, bulgur, quinoa, kuszkusz, hajdina, köles vagy más.

Erre kerül mindenféle feltét. Lehet bármi, ami akad otthon,

de a kifinomultabb tálak bizonyos elvrendszer mentén épülnek fel. Igazán összetett ízű és textúrájú akkor lehet ez a fogás, ha a következő elemek szerepelnek benne – mindből egy-egy kis maréknyi:

  • Főtt, sült vagy nyers zöldség, lehet többféle
  • Savanyúság
  • Levélféle, a lényeg, hogy zöld legyen
  • Valami ropogós állagú – például mag
  • Amiben van fehérje – sült vagy főtt húsmaradék, főtt, buggyantott vagy tükörtojás, sajt vagy hüvelyes
  • Egy öntet, ami összefogja az egészet

Miért jó ez nekem?

A „mindenből egy keveset” alapelv ebben a tálban nem csak azért hasznos, mert minél többféle étel kerül a tányérunkra, annál gazdagabb lesz a fogás vitaminokban és ásványi anyagokban. Azért is, mert ez tökéletes útja a kis mennyiségű maradékok felhasználásának.

Maradékokból jót és izgalmasat Forrás: Ács Bori

Egy fél adag rizs,

egyetlen szem maradék cékla vagy egy malacsült sarka sem vész kárba.

A kis maradékokból pedig új ízek, ízkombinációk születnek. Szinte bármit lehet bármivel kombinálni, de persze nem árt, ha ezek illenek is egymáshoz.

A képen látható tál a következő maradékokból készült:

  • főtt rizs
  • sült cékla
  • nyers spenótlevél
  • dió
  • feta
  • főtt lencse
  • egy frissen reszelt gyömbérből, olívaolajból és fehérborecetből kevert öntet
Ugyanez gerslivel, hordozható változatban Forrás: Ács Bori

Ha pedig mindezt kapásból dobozban állítom össze, vihetem is magammal dolgozni.