A külföldiek elkapkodják a magyar diót

dió clap
A biodió is egyre népszerűbb
Vágólapra másolva!
Keresett a magyar dió, a külföldiek hamar felvásárolják a rendelkezésre álló készletet, a telepíteni szándékozók pedig az oltványokat viszik haza. Hogy a 2017-es értékesítés biztosított legyen, februárban befejeződött a dió kézben oltása.
Vágólapra másolva!

Az 50 éve meghonosított technológiával eleget tehetünk a megnövekedett piaci igényeknek: a módszert dr. Szentiványi Péter professzor, a magyar dió atyja honosított meg Magyarországon. A zárt helyiségben, asztalnál is kényelmesen végezhető eljárással a téli holtszezonban előkészíthető

a legjobb minőségű oltvány, amely 3 hét alatt összeforr, majd megfelelő hőmérsékleten tárolva, a tavaszi fagyok elmúltával szabadföldre ültethető.

Az angolnyelves párosítás néven is elterjedt műveletet a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. szakemberei végzik, akik napi 8 órában 400 alanyt oltanak be fejenként.

Egyre népszerűbb a magyar dió Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A sok is kevés

Hazánkban évente mintegy 150 ezer dióoltványt állítanak elő, ám ez a mennyiség is kevésnek bizonyul, hiszen a kiváló minőségű magyar étkezési dió igen keresett a külföldiek körében, híre még a neves francia és kaliforniai diót is felülmúlja.

Kelet-Európa egyik legnagyobb dióoltvány-előállítójaként igyekszünk gondoskodni a megfelelő készletről, ezért szakembereink februárban már be is fejezték a dió kézben oltását. A magas minőséget képviselő magyar dióoltványra számos európai ország igényt tart, de természetesen mi mindig igyekszünk a magyar gazdákat előnyben részesíteni.” – magyarázta Kasztovszky Zoltán, az Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A zöld dió is hasznos Forrás: Origo

Hallgatni az öregekre

A kézben oltás magyar honosításának ötvenedik évfordulóján dr. Szentiványi Péter professzor elmondta, hiszi, hogy ezzel a módszerrel alapozta meg a hazai legjobb minőségű diókat. A világhírű szakember a népi megfigyelésekre építve végzett évtizedekig diónemesítést, amelynek során a legértékesebbnek tartott diófákat hasonlította össze.

elültetik a fákat másfél-két méterre egymástól, aztán 10-15 év múlva a rosszul termőket kivágják. Nekem csak kérdeznem kellett őket, hogy egy-egy faluban melyik ez a legtöbbet érő fa. Hittem nekik, miért ne hittem volna? És utána én ezeket a fajtákat kereszteztem. Így született a Milotai 10-es vagy az Alsószentiványi 117-es, ezek ma a legkeresettebb fajták.” – mondta el dr. Szentiványi Péter, diónemesítő és termesztő.