Fázik? Ezek az ételek majd felmelegítik!

téli egytálételek
Vágólapra másolva!
Létezik olyan ebédrecept, amihez alig kell dolgozni, olyan lassan készül el, hogy közben kirándulhatunk egyet, és hazaérve csak meg kell enni, sőt még az átfagyott családot is felmelegíti? 
Vágólapra másolva!

Ha az ember családnak vagy több embernek főz, gyakran előfordul, hogy nem az ízléshez vagy a vágyakhoz kell a napi menüt igazítani, hanem az aktuális élethelyzethez, mikor az egyszeri háziasszony ahelyett, hogy panírozással és a forró olaj melletti ácsorgással töltené a vasárnap délelőttöt, inkább a domboldalon szánkózna a gyerekeivel, vagy megmászná a fagyos Gellért-hegyet.

Az oldalas átveszi a káposzta és a többiek ízét is Forrás: Ács Bori

Utána viszont szeretne valamit a jól átfázott, megéhezett család elé tenni, méghozzá azonnal, úgy, hogy már semmit ne kelljen vele csinálni, csak leülni és megenni. Ennek az ételnek rengeteg feltételnek kell megfelelnie:

legyen előre elkészíthető, és melegítve is finom, de még jobb, ha éppen addigra van kész, mikor hazaérünk,

ugyanakkor sok munka sincs az előkészítésével reggel. Mindezen felül laktató, gyorsan átmelegítő, igazi téli kényeztető ételnek kell lennie. Most olyan recepteket készítettünk, melyek mindegyik felsorolt követelményt simán teljesítik.

Káposztás-almás sült oldalas

A hús tökéletesen omlós lesz Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • egy darab oldalas – kb. 70 dekás
  • ugyanennyi savanyú káposzta
  • 10 dkg kolbász
  • 3-4 darab alma
  • 10 dkg aszalt szilva

A címe sokkal hosszabb, mint amennyi munka van vele. Igazi súlyos, téli étel, egy napra elegendő energiatartalommal. Az alapanyagokat egymásra halmozom – lehetőleg vas- vagy agyagedényben – legalulra jön a káposzta, rá a szilva, a megpucolt, kicsumázott, negyedelt alma, felkarikázott kolbász, legfelülre az oldalas, sütőbe teszem, és 150 fokon körülbelül négy órán keresztül békén hagyom.

Nulla munka, nagy boldogság Forrás: Ács Bori

Se fűszer, se semmi nem kell hozzá, a káposzta és az alma épp elég levet ad, az alapanyagok a lassú sülés közben átveszik egymás ízét.

Kókuszos-csípős csicseriborsó-curry

Ha már téli egytálételekről van szó, mindenképp kell valami csípős is a sorba. Ez a curry szabadon variálható aszerint, mi van éppen otthon:

a csicseriborsó helyett lehet lencsét használni, de akinek a hús hiányzik belőle, nyugodtan tegyen bele néhány csirkecombot is,

nem fog ártani neki, a gerslit pedig nyugodtan ki lehet belőle hagyni.

Kicsit édes, kicsit csípős Forrás: Ács Bori

Ha nem volt idő beáztatni a csicseriborsót, akkor is neki lehet állni, ugyanolyan jó lesz, csak tovább tart, és oda kell figyelni a folyadék mennyiségére.

Felmelegít Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • két evőkanál olívaolaj
  • két fej vöröshagyma
  • fél kg csicseriborsó, beáztatva
  • 2 csilipaprika
  • 400 gramm hámozott paradicsom vagy passata
  • fél teáskanál őrölt fahéj
  • egy teáskanál őrölt kurkuma
  • egy teáskanál frissen reszelt gyömbér
  • 200 gramm gersli
  • egy konzerv kókusztej

A hagymát apróra vágom, az olajon megpárolom. Hozzákeverem a paradicsomot, a csilit, a fűszereket és a beáztatott csicseriborsót és a gerslit. Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje, sózom, majd lassú tűzön puhára főzöm. Ha minden kész, hozzákeverem a kókusztejet, és az egészet összemelegítem. Kókuszpehellyel, kesudióval a tetején tálalom.

Pollo alla cacciatora - Csirke vadász módra

Még mindig mindenki azt hiszi, hogy az olaszok csak tésztát tudnak főzni, pedig a húsok témájában legalább annyira fantasztikusak,

ha nem még jobban. Húsételeik általában 3-4 fő ízre építenek, és nem többre, itt is az egyszerűségük a nagyszerű.

Az olajbogyó és a bor teszi különlegessé ezt az ételt Forrás: Ács Bori

A vadászok csirkéjét néhány perc alatt össze lehet rakni egy tűzálló serpenyőben vagy lábosban, aztán a sütőben lassan teszi a dolgát. A paradicsom, a bor és az olívabogyó hármasa nem annyira megszokott, mégis

az első kóstolás után azt az érzést sugallja, mintha világéletünkben ezt ettük volna.

Alapanyagok:

  • 1 kb. egykilós csirke, feldarabolva
  • 80 gramm fekete olívabogyó
  • egy gerezd fokhagyma
  • egy szál szárzeller
  • egy db sárgarépa
  • 400 gramm passzírozott paradicsom vagy hámozottparadicsom-konzerv
  • 2 dl száraz vörösbor
  • só, bors, rozmaring

A sütőt előmelegítem 150 fokosra. A csirkét feldarabolom, és egy olyan edényben teszem a lángra, amit aztán a sütőbe is be tudok majd tenni. A csirkét kevés olajon átpirítom, hogy mindenütt kapjon egy kis színt, és ráöntöm a vörösbort. Hagyom néhány percig rotyogni, majd megsózom, borsozom, hozzáadom a megpucolt, feldarabolt zöldségeket, a lereszelt fokhagymát, az olajbogyót és a paradicsomot. Rozmaringleveleket is morzsolok rá, majd beteszem a sütőbe. Körülbelül másfél órán át hagyom lassan megpuhulni a csirkét. Tálalás előtt magasabbra veszem a hőfokot, hogy a szaft jól besűrűsödjön.

Mac and cheese: az amerikai sajtos tészta

Ez az ék egyszerűségű amerikai étel tipikus kényeztető, kockázatmentes étel, mert szinte biztos, hogy mindenki szereti, ennek még akkor is nekiállhatunk, ha éppen akkor estünk haza.

Brutális mennyiségű sajttal készül, de alig van vele munka.

Lehet dúsítani zöldségekkel, az egyik hagyományos verzió például karfiolt is ad hozzá, és a fűszerezés is bátran variálható.

Sült sajt!!! Forrás: Ács Bori

Többféle sajtot is lehet keverni, bár eredetileg cheddarral készül, ennek ellenére mi egy kevés kéksajtot is tettünk bele. A klasszikus változat mustárral és szerecsendióval készül, de ezeket le lehet cserélni mondjuk zöld fűszerekre, vagy ami éppen nekünk tetszik.

Nagyon egyszerű Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 1+1 kiskanál vaj
  • 15 dkg túró
  • 3,5 dl tej
  • 250 gramm sajt (cheddar, esetleg gouda vagy ementáli)
  • só – csak a sajt sósságának függvényében
  • egy kiskanál mustár
  • egy kevés szerecsendió
  • 250 gramm tészta – szarvacska vagy más, apró szemű

A sütőt előmelegítem 180 fokosra.

Egy tűzálló tálat vagy jénait kivajazok.

A sajtot lereszelem, és egy nagy maréknyit félreteszek belőle, ez jön majd a tetejére. A tejet, a reszelt sajtot, túrót, valamint a fűszereket alaposan elkeverem. Belekeverem a száraz tésztát is, majd a kivajazott tálba öntöm a masszát. Letakarom egy fóliával, és a sütőbe teszem. Egy óra múlva kiveszem, és megszórom a félretett sajttal, a maradék vajat is rácsipkedem. Fólia nélkül teszem vissza, így sütöm, míg a sajt a tetejére nem sül.

A jól megszokott,

hagyományos ételek között is vannak olyanok, amik bőven megfelelnek a fent felsorolt feltételeknek,

és már írtunk róluk korábban: