Ismét gyilkolt az újévi rizsdesszert

japanese cuisine dessert wagashi manju SWEET japanese food no people FOOD AND DRINK asian cuisine sweets ceramic three objects skewer mochi indoors high angle view still life directly above CLOSE-UP color image color round RICE close shot nobody overhead
Nagy és ragacsos - ettől veszélyes a mocsi
Vágólapra másolva!
Ismét gyilkolt a mocsi Japánban, ezúttal egy 83 éves idős asszony fulladt meg a tradicionális rizsdesszerttől.
Vágólapra másolva!

A szigetországban idén is több idős, jórészt 70-90 éves embernek akadt a torkán a mocsi, de a 83 éves nő kivételével valamennyiüket sikerült megmenteni. Tavaly kilencen haltak meg a nyalánkság miatt. A hatóságok pénteken ismét felhívták a figyelmet arra, hogy a mocsit nem szabad egyben lenyelni, apró darabokra kell vágni, különben bajt okozhat.

Nagy és ragacsos - ettől veszélyes a mocsi Forrás: AFP/Altopress/Laurence Mouton

A gombóc ragadós, csirizszerű rizsből készül, és hagyományosan újévkor fogyasztják. A finomság azonban veszélyeket is rejt, évről évre sokan kerülnek kórházba, mert a desszert megreked a torkukon, és van, aki bele is hal a mocsi fogyasztásába. Volt olyan év, amikor 24-en szorultak orvosi ellátásra a mocsi miatt, és arra is akadt már példa, hogy valakinek porszívóval szippantotta ki a torkából az ott ragadt gombócot egy talpraesett családtag.